Гранични трошак капитала (дефиниција, формула) | Прорачун и примери

Колика је маргинална цена капитала?

Маргинални трошкови капитала су укупни комбиновани трошкови дуга, капитала и преференција узимајући у обзир њихове одговарајуће тежине у укупном капиталу предузећа, где ће такви трошкови означавати трошкове прикупљања било ког додатног капитала за организацију која помаже у анализирању различитих алтернатива финансирања као и доношења одлука.

Формула

Гранични трошак капитала = трошак капитала извора новог прикупљеног капитала

Пондерисани гранични трошак капитала Формула = Израчунава се у случају да се нова средства прикупљају из више извора и израчунава се на следећи начин:

Пондерисани гранични трошак капитала = (Пропорција извора1 * Трошкови извора након опорезивања1) + (Пропорција извора2 * Трошкови извора након опорезивања2) +…. + (Пропорција извора * Трошкови извора након опорезивања)

Примери

Овај гранични трошак капиталног Екцел предлошка можете преузети овде - Гранични трошак капиталног Екцел предлошка

Пример # 1

Садашња структура капитала предузећа има средства из три различита извора, тј. Из капитала, преференцијалног акцијског капитала и дуга. Сада компанија жели да прошири своје тренутно пословање и у ту сврху жели да прикупи средства од 100.000 америчких долара. Компанија је одлучила да прикупи капитал издавањем капитала на тржишту, јер је према садашњој ситуацији компаније изводљивије да компанија прикупи капитал емисијом капитала, а не дуга или преференцијалног акцијског капитала. Трошкови издавања капитала су 10%. Који је гранични трошак капитала?

Решење:

То су трошкови прикупљања додатних долара фонда путем капитала, дуга итд. У овом случају, компанија је прикупила средства издавањем додатних удела у капиталу на тржишту за цену од 100.000 УСД од којих је 10% па ће гранични трошак капитала прикупљања нових средстава за компанију бити 10%.

Пример # 2

Предузеће има структуру капитала и трошкове након опорезивања који су дати у наставку из различитих извора средстава.

Фирма жели да додатно прикупи капитал од 800.000 америчких долара јер планира да прошири свој пројекат. Испод су детаљи извора из којих се прикупља капитал. Трошкови дуга након опорезивања остаће исти као у постојећој структури. Израчунајте гранични трошак капитала предузећа.

Решење:

Израчун пондерисаног граничног трошка капитала:

ВМЦЦ = (50% * 13%) + (25% * 10%) + (25% * 8%)

ВМЦЦ = 6,50% + 2,50% + 2,00%

ВМЦЦ = 11%

Тако пондерисани гранични трошак капитала за прикупљање новог капитала износи 11%.

Молимо погледајте дати Екцел образац горе за детаљни прорачун.

Предности

Неке од предности су следеће:

  • Циљ му је промена укупних трошкова капитала због прикупљања још једног долара фонда.
  • Помаже у доношењу одлуке да ли ће се прикупљати даља средства за проширење пословања или нове пројекте дисконтовањем будућих новчаних токова са новим трошковима капитала.
  • Помаже у одлуци којим средствима ће се прикупљати нова средства и у ком проценту.

Мане

Неки од недостатака су следећи:

  • Занемарује дугорочне импликације прикупљања новог фонда.
  • Она нема за циљ максимизацију богатства акционара за разлику од пондерисаног просечног трошка капитала.
  • Овај концепт се не може применити на нову компанију.

Важне тачке

Маргинални трошак капитала је трошак прикупљања додатног долара фонда путем капитала, дуга итд. То је комбинована стопа приноса која је потребна власницима дуга и акционарима за финансирање додатних средстава предузећа.

Гранични трошак капитала ће се повећати у плочама, а не линеарно, јер компанија може одлучити да финансира одређени део нове инвестиције поновним улагањем зараде или повећањем већине дугом и / или преференцијалним уделом како би могла да одржи циљ Структура капитала. Треба напоменути да се поновно улагање зараде може извршити без ометања трошкова капитала. Али како и када предложени капитал премаши консолидовани износ задржане добити и дуга и / или пожељних залиха које се подижу у циљу одржавања циљне структуре капитала, трошак капитала ће се такође повећати.

Закључак

То је пондерисани просечни трошак новог предложеног капиталног финансирања израчунат коришћењем њихових одговарајућих пондера. Гранична тежина подразумева тежину тог додатног извора средстава између целокупног предложеног финансирања. У случају да се било која компанија одлучи за прикупљање додатног фонда из различитих извора преко којих је већ раније извршено финансирање, а додатно прикупљање фонда биће у истом омјеру као и раније, тада ће гранични трошак капитала бити исти као онај просечно пондерисаног трошка капитала.

Али у стварном сценарију може се догодити да се прикупе додатна средства са различитим компонентама и / или у различитим тежинама. У овом случају, гранични трошак капитала неће бити једнак пондерисаном просечном трошку капитала.