Шта је капитал за раст? - Дефиниција | Примери | Структура - ВаллСтреетМојо

Значај раста капитала

Раст капитала У народу познат као капитал за проширење је капитал који се пружа релативно зрелим компанијама којима је потребан новац за проширење или реструктурирање пословања или истраживање и улазак на нова тржишта. Дакле, у основи капитал за раст служи у сврху омогућавања циљним компанијама да убрзају раст.

Капитал за раст ставља се на опсег инвестирања приватног капитала на размеђу ризичног капитала и контроле откупа.

Одозго примећујемо, Кобалт је прикупио 75 милиона долара капитала за раст. Кобалт планира да користи ову готовину за скалирање своје јединствене платформе за прикупљање лиценцних накнада како би удовољила захтевима глобалног пораста у стримингу музике.

У овом чланку детаљно разматрамо шта је капитал за раст -

    На шта ПЕ фонд брине када улаже у капитал за раст?

    Када је реч о капиталу за раст, ове инвестиције пружају различите могућности и изазове инвеститорима у ЈП. Не би били заинтересовани сви инвеститори у ЈП, нити су активни у овој области. Мало њих не сме да инвестира и обезбеди капитал за раст на основу документације о свом фонду.

    Зашто тако? То је зато што ЈП фондови углавном не би били заинтересовани за могућности које резултирају стопом сагоревања готовине у догледној будућности. То је зато што би инвеститори имали мало апетита да финансирају обртни капитал или готовинске потребе као трајну одговорност или да улажу тамо где постоји ризик од будућег разблажења.

    Када ЈП фонд жели да уложи капиталну инвестицију у порасту, они би тражили конкретан јасан план који наводи капиталне захтеве. Иако би захтеви били знатно огромни, али били би ограничени и специфични, попут генерисања значајног раста ЕБИТДА, међународне експанзије итд.

    Примери договора о капиталу за раст

    Размотримо следеће примере.

    # 1 - Софтбанк инвестиција у Убер Ривал Граб - 750 милиона долара

    извори: Тецхцрунцх.цом

    Софтбанк, која је 2016. године инвестирала у Убер-ов супарнички Граб, од 750 милиона долара, била је капитална инвестиција у порасту. Ово је била рунда улагања Ф и водила ју је Софтбанк заједно са осталим инвеститорима. Тренутно Граб послује у шест земаља јужне Азије и на својој платформи има 400.000 управљачких програма са 21 милиона преузимања за своју апликацију. Од главног града се захтевало да се на ефикасан начин такмичи са Убером и другима, посебно у Индонезији, и да се усредсреди на технологију. Граб планира да усаврши своје алгоритме како би помогао својим возачима да буду ефикаснији, да направе податке и технологију мапирања, а такође ради на предвиђању потражње и циљању корисника.

    # 2 - Аирбнб прикупља 447,8 милиона долара у серији Ф круга финансирања

    Аирбнб је успео да прикупи 447,8 милиона долара у серији Ф круга финансирања. Аирбнб се у прошлости проширио у сектору путовања покретањем путовања, која купцима нуде обиласке и сродне активности. У будућности планира да дода летове и услуге.

    извор: ввв.пимнтс.цом

    # 3 - Деливероо је прикупио 275 милиона долара за финансирање у 5. кругу

    Служба доставе хране Деливероо прикупила је 275 милиона долара у оквиру петог финансирања. Ова компанија са седиштем у Лондону активна је у 12 земаља Европе, Азије и Блиског Истока. Ово финансирање водио је искусни инвеститор у ресторану Бридгепоинт, заједно са постојећим инвеститором Грееноакс Цапитал. Средства су набављена за географско ширење на новим и постојећим тржиштима, као и за даља улагања у пројекте попут РооБок-а, који би ресторанима омогућио приступ кухињском простору изван градилишта који би удовољио потражњи за понети коју властите кухиње ресторана не могу да опскрбе. .

    извор: Блоомберг.цом

    # 4 - Инцонтект Солутионс прикупља 15,2 милиона долара од Берингее.

    Инцонтект Солутионс је путем Берингее успешно добио 15,2 милиона долара. Берингеа је ЈП компанија која је усредсређена на обезбеђивање раста капитала. Инцонтект Солутионс је глобални лидер у решењима виртуелне стварности (ВР) за продавце и произвођаче. Овај капитал би се искористио за убрзање продаје, маркетиншке напоре и проширење свог географског отиска. Такође ће се фокусирати на побољшање портфеља производа ВР, а такође ће укључити и даљи развој решења за уређаје монтиране на глави

    извор: ввв.инцонтектсолутионс.цом

    Од укупних инвестицијских послова обављених у 2016. години, 2% је било за капитал за раст / проширење према прекин-у.

    извор: прекин.цом

    Мањински интереси и капитал за раст

    Инвестиције у раст би у идеалном случају имале облик значајног мањинског интереса. У поређењу са традиционалним откупом или традиционалним ВЦ инвестицијама, не постоји јединствени облик документа који се користи у таквим пословима.

    Дакле, оно што се дешава је да би, иако би неки послови били прилично слични касној фази улагања у ВЦ, други имали сличне карактеристике као типични откуп. То би зависило од преговора између страна. Ово би такође зависило од ранијег искуства инвеститора у ПЕ у повећању капитала и имало мањински интерес. Како многи инвеститори нису свесни динамике контролног интереса, па би тражили уговорна права, иначе би се ослањали на свој однос са управом и одрекли се својих заштитних права.

    Ако инвеститори крену за контролним правима, инвеститори би имали та права праћена моћи да интервенишу када ствари крену по злу или изнуде излаз ако се исто не догоди у договореном прозору за инвестирање, рецимо на пример 3 године од почетног улагања. Овај сценарио може проузроковати трвења, посебно ако је оснивач успешан и ако је посао развио у раној фази.

    Када инвеститор крене у капитал за раст, важно је да се о тим питањима одржи јасност. Треба одржавати јасност о томе који би кораци били предузети ако дође до трвења међу инвеститорима и оснивачима или када оснивач престане да буде активно укључен у посао. Кључно подручје расправе био би пренос акција које су оснивачки капитал и трајна заштита акционара и одборничка права оснивача када одлучи да пређе у пасивни режим.

    Интереси већине и капитал за раст

    Понекад би постојао интерес већине у послу датом инвеститору у ПЕ. Међутим, то се дешава ретко. Ако се то догоди, уговор и инвестиција би личили на класичну откуп. Било би мало разлика око оперативних карактеристика и могућности компаније.

    У поређењу са зрелим откупом, већина циљних компанија не би била спремна за захтеве инвеститора у ПЕ. Прилично је мало вероватно да ће дуг акционара бити враћен током ранијих година инвестирања. То би резултирало сложењем зајма. Такође, ове циљне компаније не би имале праву инфраструктуру за пружање потребног финансијског извештавања инвеститорима у ЈП. Непоштовање одредби о пружању потребних финансијских информација може довести до оперативних и економских последица. У таквом сценарију неопходно је да се споразуми саставе на такав начин да циљне компаније имају времена да развију системе потребне за извештавање.

    Питања као што нису успостављене ХР политике, непоштовање здравствених и безбедносних услова, политике заштите података морају бити успостављена када би инвеститор у ЈП приступио и инвестирао. Ова питања не би прекинула договор између две стране, али би захтевала оперативне промене.

    Сваки инвеститор тражи исплативе инвестиције. Инвеститори ЈП би били заинтересовани за капиталне инвестиције у раст ако посао има потенцијала, а инвестирање се врши у кључној тачки криве раста циљане компаније. Такође, управљање финансијама је од највеће важности да би инвестиције биле профитабилне.

    Поред финансијских перформанси, биће неопходно да се питања као што су горе поменута сортирају како би се осигурало да инвеститор ПЕ успешно изађе, јер је успешно пословање лако продати или довољно атрактивно за увођење на јавна тржишта.

    Карактеристике раста капитала

    Сваки посао би имао одређене услове. За ове услове би се одлучивало на основу неколико кључних показатеља, као што су прошли финансијски резултати, досадашња историја пословања, тржишна капитализација итд. Међутим, ови услови били би слични традиционалном уговору склопљеном за касно фазу финансирања ризичног капитала.

    Кључне карактеристике биле би -:

    1. Баш као и посао са ризичним капиталистом, чак и у Гровтх Цапитал-у, инвеститор би стекао жељену сигурност у циљној компанији.
    2. То би био мањински улог уз мало полуге.
    3. Договор би дао права на откуп која су створена да створе ликвидност на покретачке догађаје као што је ИПО
    4. Договор би био дизајниран да пружи оперативну контролу над значајним стварима. Ове одредбе дају инвеститорима права сагласности за важну трансакцију, као што су било какве трансакције дуга или капитала, трансакције повезане са спајањем и преузимањима, било какве промене у пореским / рачуноводственим политикама, било каква одступања од буџета / пословног плана, промене у кључном руководећем особљу које запошљава / отпушта и друге значајне оперативне активности.
    5. Уговор о растућем капиталу даје инвеститору права као што су права на означавање, повлачење и регистрација. Ова права се дају онако како се сматрају одговарајућим за величину и обим трансакције и животни циклус издања.

    Структурирање капиталне инвестиције за раст

    Тренд на тржишту је да компаније усвајају структуре у облику приватног капитала како би осигурале кључну имовину у расту капиталног простора. То би била она имовина која је од суштинске важности са становишта инвеститора и која има потенцијални потенцијал раста који жели да испоручи и стекне корист задржавањем власништва над акцијама. Отуда би раст капиталног улагања имао многе од карактеристика секундарног откупа, укључујући са комерцијалне, правне и пореске перспективе.

    Раст капитала наспрам ризичног капитала

    Из перспективе инвеститора приватног капитала постоји неколико кључних разлика између раста капитала и ризичног капитала. То су -:

    1. Капитал за раст фокусира се на инвестирање у зреле компаније, док би се ВЦ фокусирао на компаније у раној фази које имају недоказан пословни модел.
    2. У случају ризичног капитала, улагања се врше у више компанија у раној фази одређене индустрије или сектора. Међутим, раст капиталног улагања учинио би у тржишном лидеру или претпостављеном тржишном лидеру унутар одређене индустрије или сектора
    3. Тезе о улагању у ризични капитал преузимају се на значајним пројекцијама раста прихода циљане компаније. Међутим, када је реч о капиталном улагању у раст, логика улагања је на дефинитивном плану за постизање потенцијала профитабилности.
    4. У улагањима ризичног капитала будући захтеви за капиталом нису дефинисани. Међутим, то не би био случај у капиталним инвестицијама у расту да циљане компаније не би имале или имале минималне будуће капиталне захтеве.

    Такође, погледајте разлику између приватног капитала и ризичног капитала

    Раст капитала насупрот контролисаним откупима

    Када је реч о капиталу за раст, он се разликује на неколико начина као што су -:

    1. Код контролних откупа, инвестиција је контролна позиција капитала, док у капиталу за раст то није случај.
    2. Инвеститори ЈП улажу у високо профитабилне оперативне компаније у контролисаним откупима. То су оне компаније које имају слободан новчани ток. Међутим, капиталне инвестиције са растом се врше у оним компанијама које имају ограничен или никакав бесплатан новчани ток
    3. Често се код контролисаних откупа користи финансирање дуга како би се повећала инвестиција. Међутим, у капиталним инвестицијама у расту, компаније немају никакав или минимално финансирани дуг.
    4. Улагање у контролисани откуп врши се у тренутку када постоји стабилност раста, што је пројекција ка стабилном приходу и профитабилности. Међутим, као што је горе поменуто, капиталне инвестиције са растом врше се на споју где ће извршена улагања повећати приход и профитабилност циљне компаније.