Средња формула становништва | Израчунавање средње вредности становништва (примери)

Формула за израчунавање средње вредности становништва

Средња вредност популације је средња вредност или просек свих вредности у датој популацији и израчунава се збиром свих вредности у популацији означеним збиром Кс подељеним бројем вредности у популацији који је означен Н.

До њега се долази сумирањем свих запажања у групи и дељењем збира бројем запажања. Када се за израчунавање статистичког параметра узме читав скуп података, скуп података је популација. На пример, повраћај свих залиха наведених на НАСДАК берзи у популацији те групе. У овом примеру, просек приноса свих залиха наведених у тој размени представљаће просек броја становника за повраћај свих залиха наведених на НАСДАК берзи.

Да бисмо израчунали средњу вредност популације за групу, прво морамо да сазнамо збир свих посматраних вредности. Дакле, ако је укупан број посматраних вредности означен са Кс, тада ће збир свих посматраних вредности бити ∑Кс. И нека је број запажања у популацији Н.

Формула је представљена на следећи начин,

µ = ∑Кс / Н

  • µ = средња популација

Примери

Овај образац Екцел формуле за средњу популацију можете преузети овде - Екцел образац за средњу формулу за популацију

Пример # 1

Покушајмо да анализирамо повраћај залиха КСИЗ у последњих дванаест година. А принос на залихе у последњих дванаест година је 12%, 25%, 16%, 14%, 40%, 15%, 13%, 17%, 23%, 13%, 17% и 19%. Да бисмо израчунали средњу вредност за целу популацију, прво морамо да сазнамо збир свих посматраних вредности. Дакле, у овом примеру, ∑Кс је 224%, а број посматраних вредности за популацију је 12, јер обухвата повраћај залиха за период од 12 година.

Помоћу ове две променљиве можемо израчунати средњу вредност популације за повраћај залиха помоћу формуле.

Следе наведени подаци

Према томе, коришћење горњих информација може се израчунати као,

  • µ = 224% / 12

Пример показује да је средњи или просечни принос за посматрану вредност 19%. 

Пример # 2

Покушајмо да анализирамо повратак тематског узајамног фонда у последњих осам година. А принос на залихе у последњих дванаест година је 25%, 16%, 14%, 15%, 13%, 23%, 33% и 27%. Да бисмо израчунали средњу вредност за целу популацију, прво морамо да сазнамо збир свих посматраних вредности. Дакле, у овом примеру, ∑Кс је 166%, а број посматраних вредности за популацију је 8, јер обухвата повраћај узајамног фонда за период од 8 година.

Помоћу ове две променљиве можемо израчунати средњу вредност популације за повраћај залиха помоћу формуле.

Испод су дати подаци за прорачун

Стога се средња вредност може израчунати као,

  • µ = 166% / 8

Пример показује да је средњи или просечни принос за посматрану вредност 21%. 

Пример # 3

Откријмо средњу тежину становништва 15 ученика у одељењу. Тежина сваког ученика у одељењу од 15 ученика у кг је следећа: 35, 36, 42, 40, 44, 45, 38, 42, 39, 42, 44, 45, 48, 42 и 40. Да би се израчунати средњу вредност за целу популацију, прво треба да сазнамо збир свих посматраних вредности. Дакле, у овом примеру, ∑Кс је 622 Кг, а број посматраних вредности за популацију је 15, јер чини тежину за 15 ученика.

Помоћу ове две променљиве можемо израчунати средњу вредност популације за повраћај залиха помоћу формуле.

Следе дати подаци за прорачун

Према томе, користећи горње информације просек популације може се израчунати као,

  • µ = 622/15

 Пример показује да је средњи или просечни принос за посматрану вредност 41,47

Релевантност и употреба

Просек популације је веома важан статистички параметар. Помаже у познавању просека параметара популације. Средња вредност је важна јер се користи за израчунавање неколико других статистичких параметара као што су варијанса, стандардна одступања и други. Израчунава се помоћу концепта формуле аритметичке средине и представља просек или средину на основу које се може закључити да ли је посматрање високо или ниско у целој популацији посматрања.