Рачунати трошкови у односу на обавезе | Топ 7 најбољих разлика

Разлика између обрачунатих трошкова и обавеза

Примарна разлика између обрачунатих трошкова и обавеза је да су обрачунати трошкови трошкови које је предузеће настало током једног обрачунског периода од стране предузећа, а нису плаћени заправо у истом обрачунском периоду, док су обавезе износ који компанија дугује свом добављач када се купује било која роба или се користе услуге.

Укњижени трошкови и обавезе су два основна појма евидентирана у билансу стања организација. Критична разлика између ових услова је у томе што се обрачунати трошак признаје у књиговодственим књигама за период у коме је настао, без обзира на то да ли се готовина плаћа или не. Обавезе су исплате повериоцима који су компанију продали на кредит.

Шта су обрачунати трошкови?

Појам се акумулира значи акумулирати. Када предузеће приписује трошкове, то значи да се повећава део неплаћених рачуна. Концепт рачуноводственог разграничења наводи да сви приливи и одливи треба да се евидентирају када се појаве. То се ради без обзира на то да ли се стварна готовина плаћа или не.

То је трошак признат у књигама пре него што се изврши стварна уплата. Примери обрачунатих трошкова укључују режије који се користе током целог месеца, али када рачун стигне на крају месеца. Радници који раде читав период, али се на крају исплата врши запосленима. Потрошене услуге и добра, али фактура није примљена.

 Шта су рачуни?

Обавезе укључују све трошкове који произилазе из куповине роба или услуга кредитима од добављача / добављача. Обвезе према клијентима су текуће обавезе и доспевају у року од дванаест месеци од датума трансакције. У билансима стања, нефинансијски трошкови који се врло често остварују су зараде, зараде, камате и ауторске накнаде.

Примарне разлике између обрачунатих трошкова и обавеза су странке којима су плаћени.

Обрачунати трошкови у поређењу са рачунима који се плаћају Инфографика

Критичне разлике између насталих трошкова и обавеза

  • Обрачунати трошкови је термин који се користи у рачуноводству где се трошак евидентира у књигама пре него што се плати; док је дуговање износ који компанија мора краткорочно да плати повериоцима.
  • Расходи су периодични и наведени су у билансу стања као „Разграничени издаци“ као текућа обавеза у билансу стања. Где су, док су обавезе део свакодневног процеса као текућа обавеза у билансу стања.
  • Сва предузећа укључују обрачунате трошкове. Обавезе настају само када се куповина врши на кредит.
  • Укњижени трошкови плаћају се запосленима и банкама. Рачуни који се плаћају имају евиденцију само када су плаћање повериоци.
  • Укњижени трошкови су ствари које дугујете, али неко време немате фактуре. Рачуни на рачуну су фактуре које је предузеће добило.
  • Укњижени трошкови остварују се у Билансу стања на крају обрачунске године и признају прилагођавањем књижења. Обавезе се остварују у билансу стања када предузеће купује производе или услуге на кредит.

Упоредна табела

ПодациОбрачунати трошковиИзнос обавеза
ЗначењеОбрачунати трошкови је термин који се користи у рачуноводству где се трошак евидентира у књигама пре него што се плати.Обавезе су износ који компанија мора краткорочно да плати повериоцима.
БилансРасходи су периодични и наведени су у билансу стања као „Разграничени издаци“ као текућа обавеза у билансу стања.Ови трошкови су део свакодневног процеса и наведени су као дуговања као текућа обавеза у билансу стања.
ПојаваСва предузећа укључују обрачунате трошкове.Обавезе настају само када се куповина врши на кредит.
ПримерНајам, зараде, камате на банкарске зајмове - у основи тамо где се уплате врше месечноНа рачунима потраживања постоје само евиденције које су дужне повериоцима.
КонтрапартијаОви трошкови се плаћају запосленима и банкама.Ови трошкови евидентирани су само када су кредитори дужни платити.
ДефиницијаУкњижени трошкови су ствари које дугујете, а за које немате фактуреРачуни на рачуну су фактуре које је предузеће добило.
РеализацијаОви трошкови се евидентирају у билансу стања на крају године и усклађују се у књигама.Обавезе се остварују у билансу стања када предузеће купује производе или услуге на кредит.

Завршна мисао

  • Укњижени трошкови су трошкови који су већ настали у прошлости и који ће доспети у будућем периоду. Као што је горе речено, обрачунско рачуноводство је метода праћења ових плаћања.
  • Дугови, с друге стране, су обавезе које ће се ускоро платити. Обвезе су оне које још треба платити, док су трошкови оне које су већ плаћене.
  • Примери обавеза су рачуни за електричну енергију, рачуни за телефон и такође укључују оне који се купују помоћу кредитних картица или новчаница, док су примери или трошкови плаћања добављачима, кирија.