Универзално банкарство (дефиниција, функције) | Како то ради?

Шта је универзално банкарство?

Универзално банкарство се може дефинисати као банкарски систем који нуди широк спектар банкарских и финансијских услуга (попут осигурања, развојног банкарства, инвестиционог банкарства, комерцијалног банкарства и других финансијских услуга) у поређењу са традиционалним банкарским институцијама; најједноставније речено, може се разумети и као комбинација све три услуге, а то су банкарство са становништвом, инвестиционо банкарство и банкарство на велико. Овај систем нуди услуге као што су управљање имовином, депозити, обрада плаћања, саветовање о улагањима, преузимање гаранција, трансакције хартијама од вредности, финансијска анализа, трговинско банкарство, факторинг, узајамни фондови, кредитне картице, ауто кредити, осигурање, стамбене финансије, кредити за малопродају итд.

Како то функционише?

Систем универзалног банкарства не намеће банке учеснице да пружају све горе поменуте услуге; већ им омогућава да бирају и нуде широк спектар услуга. Банке које учествују у овом систему могу увек одабрати услуге према својој удобности, самопоуздању и специјализацији.

Омогућава универзалним банкама да пружају невероватан спектар услуга под једним кровом. Банке које учествују морају нужно да се придржавају свих смерница у погледу ефикасног управљања финансијском имовином и трансакцијама. Услуге које банке које учествују нуде се разликују од банке до банке и у том контексту ће се разликовати и прописи који се примењују за сваку банку.

Функције

Две главне функције овог система могу бити да послује и као комерцијална и као инвестициона банка. Ове две функције су разматране у наставку

# 1 - Комерцијално банкарство-

Комерцијално банкарство се састоји од разумевања и усаглашавања са основним финансијским потребама и очекивањима нормалног клијента. Те банке нуде редовне услуге попут штедног рачуна, текућег рачуна и кредита за испуњавање основних захтева уобичајених клијената. Кредитни рејтинг клијента биће одлучујући фактор за комерцијалне банке да покажу свој ентузијазам према испуњавању својих финансијских потреба и очекивања. Халифак, Сантандер и ХСБЦ су добри примери система комерцијалних банака.

# 2 - Инвестиционо банкарство-

Те банке раде са правним лицима или купцима који учествују у огромним уштедама. Инвестиционе банке прихватају депозите од својих клијената, а затим исте улажу у више области. Те банке нуде огромну палету инвестиционих портфеља са различитим нивоима ризика. Купци своју тешко стечену уштеђевину предају банкама како би могли исте уложити и створити добитак за прве. Експерти ангажовани у овим банкама имају за циљ да осигурају највише од доступних могућности инвестирања. Инвестиционо банкарство мора бити обављено са пуно опреза, јер постоје једнаке шансе да се и они зараде огромним губицима.

Пример

Топ 20 највећих финансијских банака широм света су универзалне банке. Примери су Деутсцхе Банк, ЈП Морган Цхасе, БНП Парибас, Морган Станлеи, УБС, Цитигроуп, Цредит Суиссе, Барцлаис, ХСБЦ, Цитигроуп, Веллс Фарго, ИНГ Банк итд.

Предности

Следе предности:

  • Вјера купаца / инвеститора Банкарске компаније које послују као универзалне банке поседују акције многих ентитета. Омогућава им добијање инвеститора из компанија у којима имају удео. Инвеститори ће показати пуно поверења и вере у ове банке и на крају ће пословати с њима.
  • Оптимално коришћење ресурса- Универзалне банке осигуравају оптимално коришћење свих ресурса. Ове банке процењују способност клијената да ризикују и сходно томе користе њихове ресурсе. Клијент који је способан да се носи са високим ризицима, банка ће му предложити инвестицију са ризичним портфељем, а ако клијент није способан да се носи са високим ризицима, банка ће му предложити инвестиција са пристојним и умереним ризицима.
  • Друге погодности- Такве банке нуде чак и друге предности попут диверзификације ризика, лаког маркетинга и нуде широк спектар услуга и то под једним кровом.

Мане

Следећи су недостаци:

  • Монопол: Универзалне банке уживају монопол на тржишту јер су то веће банкарске институције. Ова монополска сила може имати потенцијалне последице на друге банкарске институције и јавност. Ова монополска сила може чак утицати на економски развој свеукупне нације.
  • Различита правила: Они нуде разне услуге. Услуге које такве банке нуде могу се разликовати од банке до банке, а као резултат тога, правила и прописи који се примењују на ове банке такође ће бити потпуно другачији.

Универсал Банк против комерцијалне банке

Универзалне банке су комерцијалне банке које нуде невероватан спектар услуга и то под једним кровом. Супротно томе, комерцијална банка пружа обавезне услуге као што су прихватање депозита од клијената, позајмљивање кредита, ормарића у ормарима, менице захтева, кредитне картице, дознаке итд. У том контексту се може рећи да су све универзалне банке комерцијалне банке, али све комерцијалне банке нису универзалне банке.

Које су услуге које нуди Универсал Банк?

Универзалне банке нуде огроман спектар банкарских и финансијских услуга попут кредитне картице, стамбених финансија, ауто кредита, осигурања, кредита за становништво, факторинга, трговачког банкарства, узајамних фондова, осигурања, инвестиционих савета, обраде плаћања, трансакција са хартијама од вредности, депозита, управљање имовином, финансијска анализа итд.

Закључак

Универзално банкарство се може дефинисати као комбинација инвестиционог банкарства, банкарства са становништвом и банкарства на велико. Нуди невероватну разноликост услуга које традиционални банкарски систем и његови конкуренти не нуде. Комерцијално банкарство и инвестиционо банкарство су две главне функције.

Систем нуди услуге попут управљања имовином, ауто кредита, осигурања, депозита, инвестиционог саветништва, осигурања, узајамних фондова, кредитних картица, трансакција са хартијама од вредности, финансијске анализе, трговинског банкарства, обраде плаћања, факторинга, стамбених финансија, кредита за малопродају итд.

Универзалне банке су врста напредне пословне банке која нуди ексклузиван спектар услуга под једним кровом. Они су ажуриране верзије комерцијалних банака, али нису све комерцијалне банке универзалне банке.