Премија за капитални ризик (Формула) | Како израчунати? (Корак по корак)

Шта је премија за капитални ризик у ЦАПМ?

Да би инвеститор уложио у деоницу, инвеститор мора очекивати додатни принос од безризичне стопе приноса, овај додатни принос је познат као премија за капитални ризик јер је ово додатни принос који се очекује од инвеститора да улаже у капитал.

Једноставним речима, премија за капитални капитал је принос који нуде појединачне акције или целокупно тржиште изнад и безризичне стопе поврата. Величина премије зависи од нивоа ризика преузетог за одређени портфељ, а што је већи ризик у инвестирању већи ће бити премија. Ова премија за ризик се такође временом мења с обзиром на осцилације на тржишту.

Формула премије за капитални ризик у ЦАПМ

За ово израчунавање користе се процене и просудбе инвеститора. Израчун премије за капитални ризик је следећи:

Прво морамо да проценимо очекивану стопу приноса на залихе на тржишту, затим је потребна процена безризичне стопе, а затим треба да одузмемо стопу без ризика од очекиване стопе приноса.

Формула премије за капитални ризик:

Формула премије за капитални ризик = тржишна очекивана стопа поврата (Рм) - стопа без ризика (Р.ф)

Индекси залиха попут индустријског просека Дов Јонес-а или С&П 500 могу се узети као барометар како би се оправдао процес постизања очекиваног приноса на залихе на најиспуњенијој вредности, јер даје поштену процену историјског приноса на залихе.

Као што видимо из горње формуле да је премија тржишног ризика вишак приноса који инвеститор плаћа за преузимање ризика преко безризичне стопе. Ниво ризика и премија за капитални ризик директно су повезани.

Узмимо пример државне обвезнице која инвеститору доноси принос од 4%; Сада ће на тржишту инвеститор дефинитивно одабрати обвезницу која ће донети принос већи од 4%. Претпоставимо да је инвеститор изабрао деоницу компаније која даје тржишни принос од 10%. Овде ће премија за капитални ризик износити 10% - 4% = 6%.

Тумачење премије власничког ризика у ЦАПМ

  • Знамо да је ниво ризика повезан са улагањем у дуг, попут улагања у обвезнице, обично нижи од нивоа улагања у капитал. Као и код преференцијалних акција, не постоји гаранција да ће се добити фиксна дивиденда од улагања у власничке акције, јер се дивиденде добијају ако компанија оствари профит, а стопа дивиденде се стално мења.
  • Људи улажу у капиталне акције у нади да ће се вредност удела повећати у блиској будућности и дугорочно ће добити већи принос. Ипак, увек постоји могућност да се вредност акције смањи. То је оно што називамо ризиком који преузима инвеститор.
  • Штавише, ако је вероватноћа добијања већег приноса велика, ризик је увек висок, а ако је вероватноћа добијања мањег приноса велика, тада је ризик увек нижи, а та чињеница је опште позната као трговина са ризиком и повратом -ван.
  • Принос који инвеститор може добити на хипотетичкој инвестицији без икаквог ризика да ће имати финансијски губитак у одређеном временском периоду познат је као стопа без ризика. Ова стопа компензује инвеститоре због питања која се јављају у одређеном временском периоду попут инфлације. Стопа безризичне обвезнице или државних обвезница са дугорочним доспећем је изабрана као безризична стопа, јер се сматра да је шанса државе да не изврши обавезу занемарљива.
  • Што је инвестиција ризичнија, то је већи поврат који инвеститор захтева. Зависи од захтева инвеститора: безризична стопа и премија ризика од капитала помажу у одређивању коначне стопе поврата на акције.

Премија за капитални ризик за америчко тржиште

Свака држава има различиту премију за капитал. Ово првенствено означава премију коју очекује капитални инвеститор. За Сједињене Државе, премија за капитални ризик је 6.25%.

извор - стерн.ниу.еду

  • Премија за капитални ризик = Рм - Рф = 6,25%

Коришћење премије капитала за капитал у моделу одређивања цена капиталних средстава (ЦАПМ)

Модел ЦАПМ користи се за успостављање везе између очекиваног приноса и систематског ризика од хартија од вредности предузећа. ЦАПМ модел се користи за одређивање цена ризичних хартија од вредности, као и за израчунавање очекиваног поврата улагања уз употребу безризичне стопе, очекиване стопе поврата на тржишту и бета хартије од вредности.

Једначина за ЦАПМ:

Очекивани поврат на сигурност = стопа без ризика + бета сигурности (очекивани поврат на тржишту - стопа без ризика)

= Р.ф + (Рм-Рф) β

Где Р.ф је стопа без ризика, (Р.мф) је премија за капитал, а β је волатилност или систематско мерење ризика акција.

У ЦАПМ-у, како би оправдао одређивање цена акција у диверзификованом портфељу, игра важну улогу за оно предузеће које жели да привуче капитал може да користи разне алате за управљање и оправдава очекивања тржишта да се повеже са емисије попут поделе акција и приноса на дивиденде итд.

Пример

Претпоставимо да је стопа поврата ТИПС-а (30 година) 2,50%, а просечни годишњи принос (историјски) индекса С&П 500 15%, а онда би коришћење формуле премија тржишног ризика од капитала износило 12,50% (тј. 15 % - 2,50%) = 12,50%. Дакле, овде ће стопа поврата коју инвеститор захтева за инвестирање на тржиште, а не у безризичне државне обвезнице, бити 12,50%.

Поред инвеститора, заинтересовани ће бити и менаџери Компаније јер ће им премија ризика од капитала обезбедити референтни принос који би требали постићи за привлачење већег броја инвеститора. Као на пример, неко је заинтересован за премију капитала компаније КСИЗ чији је бета коефицијент 1,25 када је превладавајућа премија ризика капитала од 12,5%; тада ће израчунати премију капитала за капитал компаније користећи дате детаље, која износи 15,63% (12,5% к 1,25). То показује да би стопа приноса који би КСИЗ требало да генерише требало да буде најмање 15,63% за привлачење инвеститора према Компанији, а не безризичне обвезнице.

Предности и недостаци

Користећи ову премију, може се одредити очекивање поврата портфеља и такође одредити политика у вези са расподелом имовине. Као, већа премија показује да би неко уложио већи део свог портфеља у акције. Такође, ЦАПМ повезује очекивани повратак акција са премијом капитала, што значи да би акције које имају већи ризик од тржишних (мерено бета) требале да обезбеде вишак поврата изнад и изнад премије капитала.

С друге стране, недостатак укључује претпоставку која се користи да ће се тржиште акција које се разматра обављати на истој линији својих прошлих перформанси. Не постоји гаранција да ће предвиђања бити стварна.

Закључак

Ово даје предвиђање заинтересованим странама компаније да ће како ће акције са високим ризиком надмашити дугорочно поређење са мање ризичним обвезницама. Постоји директна корелација између ризика и премије капитала. Што је већи ризик, већи ће бити јаз између стопе без ризика и приноса на акције, а самим тим и премија је висока. Дакле, врло је добра метрика за одабир акција које вреде улагања.