ЕБИТДА вс нето приход | Топ 4 разлике које морате знати! (Инфографика)

Кључна разлика између ЕБИТДА-е и нето прихода је у томе што се ЕБИТДА односи на зараду предузећа која је остварена током периода без узимања у обзир трошкова камата, пореза, амортизације и трошкова амортизације, док се нето приход односи на зараду предузећа која је зарадио током периода након разматрања свих трошкова које је предузеће предузело.

Разлика између ЕБИТДА и нето прихода

Зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације (ЕБИТДА) је метода која се често користи за проналажење профитабилности предузећа и индустрија. Веома је сличан нето приходу са неколико додатних додатака ван оперативног прихода. ЕБИТДА је показатељ који се користи за спровођење упоредне анализе за различите компаније.

То је један од главних финансијских алата који се користи за процену предузећа различитих величина, структура, пореза и амортизације.

  • ЕБИТДА = ЕБИТ + амортизација + амортизација или
  • ЕБИТДА = нето добит + порези + камате + амортизација + амортизација

Једноставно речено, амортизација је смањење вредности материјалне имовине током времена која резултира истрошеношћу материјалне имовине.

Амортизација је финансијска техника која се користи за постепено смањивање вредности нематеријалне имовине предузећа.

Нето приход се често користи за утврђивање укупне зараде или добити предузећа. Може се израчунати одузимањем трошкова пословања од прихода компаније.

  • Нето приход = Приход - Трошкови пословања

Трошкови пословања укључују све порезе, камате које би компанија требало да плати, амортизацију имовине и остале трошкове. Дакле, нето приход је приход компаније након што се узму у обзир сви одбици и порези.

ЕБИТДА је донекле слична нето добити, јер су обе њихове вредности подложне променама, јер би неки од елемената укључених у њихов прорачун могли бити подвргнути манипулацији од стране компанија.

ЕБИТДА вс Инфографика нето прихода

Кључне разлике између ЕБИТДА и нето прихода

Ево кључних разлика између њих.

  • Једна од кључних разлика је употреба амортизације. ЕБИТДА је показатељ који израчунава добит предузећа пре плаћања трошкова, пореза, амортизације и амортизације. С друге стране, нето приход је показатељ који израчунава укупну зараду предузећа након плаћања трошкова, пореза, амортизације и амортизације.
  • ЕБИТДА се користи као индикатор да би се утврдио укупан потенцијал зараде предузећа. С друге стране, нето приход се користи за утврђивање зараде по акцији предузећа.
  • ЕБИТДА се може мерити додавањем амортизације ЕБИТ-у или додавањем камата, пореза, амортизације и нето добити. С друге стране, нето добит израчунава се одузимањем прихода од укупних трошкова пословања.
  • ЕБИТДА се у основи користи за старт-уп компаније да виде како раде. С друге стране, нето добит се користи широко у свим околностима да би се разумело финансијско здравље предузећа.
  • ЕБИТДА се користи да би се утврдио потенцијал зараде компаније. Због тога када инвеститори погледају нову компанију, израчунавају ЕБИТДА. ЕБИТДА је такође прилично једноставна за употребу, јер нису у питању амортизација. С друге стране, нето приход се користи за утврђивање зараде по акцији ако је компанија издала неке акције. Само дељењем нето добити са бројем издатих акција, можемо добити ЕПС.

Упоредна табела

Основа за упоређивање

ЕБИТДА

Нето приход

Дефиниција

ЕБИТДА је показатељ који се користи за израчунавање способности компаније да доноси профит.

Нето приход је показатељ који се користи за израчунавање укупне зараде предузећа.

Користи се

Да би се израчунао потенцијал зараде предузећа.

Да би се израчунала зарада по акцији (ЕПС).

Калкулација

ЕБИТДА = ЕБИТ + амортизација + амортизација

Или

ЕБИТДА = нето добит + порези + камате + амортизација + амортизација

Нето приход = Приход - Трошкови пословања

Резултат

Израчун прихода које је створило предузеће без одузимања било каквих трошкова попут камата, пореза, амортизације и амортизације.

Обрачун укупне зараде предузећа након смањења свих трошкова.

Закључак

Када погледамо ове појмове, обојица су показатељи које компаније могу прилагодити. Али, ипак, инвеститори истражују оба ова показатеља за доношење одлука о трговању како би могли да стекну представу о широкој слици компаније.

Будући да се ово двоје израчунава коришћењем биланса успеха, инвеститори би требало да користе и друге показатеље како би укрстили како компанија ради. Један или два показатеља могу пружити довољно информација, али доношење одлуке о улагању у компанију засновану на томе није разборито. Због тога би инвеститори требало да користе РОИЦ, РОЕ, маржу нето добити, маржу бруто добити итд.

Уз то би требало да погледају и друге финансијске извештаје попут биланса стања и извештаја о новчаном току.