Реални БДП по глави становника | Корак по корак израчунавање и примери

Формула за израчунавање реалног БДП-а по глави становника

Реални БДП по глави становника односи се на формулу која се користи за израчунавање укупне економске производње земље с обзиром на по особи након прилагођавања ефекта инфлације и према формули Реални БДП по становнику израчунава се дељењем стварног БДП-а земље (укупног броја земље економска производња прилагођена инфлацијом) укупним бројем лица у земљи.

Формула за израчунавање реалног БДП-а по становнику представљена је као у наставку

Реални БДП по становнику = Номинални БДП / (1+ дефлатор) / Становништво

Где,

  • Номинални БДП / дефлатор биће реални БДП
  • Дефлатор се прилагођава инфлацији

Кораци за израчунавање реалног БДП-а по глави становника

Израчун реалног БДП-а по становнику вршиће се помоћу следећих корака:

  • Корак 1 - Прво треба израчунати номинални БДП било методом дохотка, методом издатака или методом производње.
  • Корак 2 - Откријте дефлатор који ће обезбедити влада те економије
  • Корак 3 - Сада поделите номинални БДП израчунат у кораку 1 помоћу дефлатора прикупљеног у кораку 2 да бисте добили реални БДП.
  • Корак 4 - Из статистичког и пописног извештаја може се сазнати становништво земље.
  • Корак 5 - Последњи корак је подела стварног БДП-а са бројем становништва који ће дати реални БДП по становнику.

Примери

Овде можете преузети овај предложак Екцел-а реалног БДП-а по глави становника - Предложак Екцел-а реалног БДП-а по глави становника

Пример # 1

МНС државе има номинални БДП од 450 милијарди долара, а стопа дефлатора је 25%. Становништво државе МНС је 100 милиона. Од вас се тражи да израчунате стварни БДП по становнику.

Решење

Дати су нам сви жељени инпути за израчунавање реалног БДП-а по глави становника.

Према томе, прорачун ће бити следећи,

  • = ($450,000,000,000 / (1 + 25%)/100,000,000

Пример # 2

МЦКС је развијена економија и то је доба године када се од њих захтева да поднесу податке о БДП-у који укључују и пер цапита. Испод су подаци које је прикупило одељење за статистику: Према последњем доступном пописном извештају, становништво земље износи 956.899. На основу датих информација треба да израчунате реални БДП по становнику под претпоставком да се користи дефлатор од 18,50%.

Решење

Овде министарство покушава да израчуна реални БДП по становнику, али пре тога морамо израчунати реални БДП и за то ћемо прво израчунати номинални БДП.

Номинални БДП

Формула номиналног БДП-а = приватна потрошња + владини издаци + извоз - увоз

= 15,00,000к + 22,50,000к + 7,50,000к - 10,50,000к

  • Номинални БДП = 34,50,000к

Стога ће израчунавање реалног БДП-а по становнику бити следеће,

= 34,50,000к / (1 + 18,50%) / 956,89

Пример # 3

Аналитичарка тражи следећу земљу у развоју у коју може да уложи средства клијената од око 140 милиона долара. Она је ушла у ужи избор 3 земље у развоју и сада жели да одабере земљу у коју може да инвестира или на берзи или на тржишту обвезница. Њени критеријуми за одабир земље са највећим реалним БДП-ом по глави становника. Испод су детаљи које је она прикупила.

Ако је разлика у БДП-у по глави становника мања од 10 000, тада ће она уложити средства клијента у однос стварног БДП-а по становнику.

Од вас се тражи да израчунате стварни БДП три земље и одредите где би она инвестирала и која би била додељивање 140 милиона долара износа инвестиције.

Решење

Стога ће израчунавање реалног БДП-а по становнику бити следеће,

=12378966788.00/(1+12%)/10788900.00

Слично томе, можемо израчунати реални БДП по глави становника за преостале земље.

Сада из горњег израчуна реалног БДП-а можемо приметити да су разлике између свих њих мање од 10 хиљада и стога би она инвестирала у све три земље са односом реалног БДП-а по становнику, а инвестиција ће, према томе, бити:

  • Износ инвестиције = 37369543,45

Слично томе, можемо израчунати износ улагања за преостале земље.

Релевантност и употреба

У свету се широко користи за поређење животног стандарда међу земљама током одређеног временског периода. Пер цапита би значио колики је БДП по особи за ту економију. Што је цифра већа то је боља. Номинални БДП укључује инфлацију, а самим тим када се упореди номинални БДП у различитим временским периодима, онда би обухватио и раст у односу на инфлацију, што би надувало стопу раста и стварна слика би била скривена. Отуда, коришћење реалног БДП-а уклања ефекат инфлације што поређење чини блажим.