10 најбољих књига за доношење одлука | ВаллстреетМојо

Списак десет најбољих књига за доношење одлука

Доношење одлука је најважнији елемент сваког пословања. Ако водите посао или сте неко време били укључени у посао, знали бисте да су доношење одлука три најбоље вештине које морате да имате ако желите да досегнете 1% од првих. Испод је листа најбољих књига о доношењу одлука -

  1. Одлучујуће: Како направити бољи избор у животу и послу (Набавите ову књигу)
  2. Књига одлука: Педесет модела за стратешко размишљање (Колекција Тсцхаппелер и Крогерус) (Набавите ову књигу)
  3. Алгоритми према којима треба живети: Рачунарске науке људских одлука (Набавите ову књигу)
  4. Паметни избори: Практични водич за доношење бољих одлука (Набавите ову књигу)
  5. Предвидљиво ирационално: Скривене силе које обликују наше одлуке (Набавите ову књигу)
  6. Нелепљено: Доношење мудрих избора усред сирових емоција (набавите ову књигу)
  7. Ефективно доношење одлука: Како доносити боље одлуке под неизвесношћу и притиском (Набавите ову књигу)
  8. Доношење одлука за лутке(Набавите ову књигу)
  9. Која је твоја одлука: Како с поуздањем и јасноћом доносити одлуке (Набавите ову књигу)
  10. Мисли паметније: Критичко размишљање за побољшање вештина решавања проблема и доношења одлука (Набавите ову књигу)

Размотримо детаљно сваку књигу доношења одлука заједно са кључним преузимањима и прегледима.

# 1 - Одлучујуће: Како донијети бољи избор у животу и послу

аутор Цхип Хеатх и Дан Хеатх

Ако сте икада нашли забуне између две одлуке, ова књига ће вам изузетно помоћи. Погледајте преглед и најбоље понети.

Преглед књиге доношења одлука

  • Ова књига одлучивања препоручује вам се ако свакодневно морате доносити много објективних одлука. Браћа Хеатх су напоменула да док доносимо сваку одлуку пролазимо кроз типичан процес од 4 корака. Прво, ми бирамо. Затим радимо анализу наших могућности. Тада бирамо и коначно живимо са избором. Чак и ако се чини да је овај поступак од 4 корака логичан, постоје самопристрасна пристрасност и прекомерно самопоуздање који представљају препреку у доношењу правог избора. Ова књига ће вам показати како галопирати ове препреке.
  • Ова најбоља књига за одлучивање бациће светло на проблеме који нас муче сваког дана. На пример, када смо превише самопоуздани (али то не знамо), тражимо информације које нас подржавају и занемарујемо информације које могу рећи другачије.

Кључни елементи из ове књиге о доношењу одлука

Најбољи део ове књиге је поступак у четири корака, назван ВРАП -

  • Виденваше могућности приликом доношења одлука
  • Иди за тестови стварности што може довести у питање ваше претпоставке
  • Постигните удаљеност од опција (одступите и размислите)
  • Припремите се суочити се са било којим грешкама у доношењу одлука

Користећи ову књигу доношења одлука можемо одговорити на питања која би нас цео дан узнемирила. Могли бисте да схватите зашто се мучите због својих одлука, зашто су групне одлуке углавном пристрасне и како можете бити сигурни да можете искористити праве могућности и тако даље и тако даље.

<>

# 2 - Књига одлука: Педесет модела за стратешко размишљање (Колекција Тсцхаппелер и Крогерус)

аутор Роман Тсцхаппелер, Микаел Крогерус и Јенни Пиенинг

Преглед књиге доношења одлука

  • Потребни су вам модели да направите оквир са ресурсима. Ако желите да набавите колекцију од 50 модела који ће вам омогућити да постанете бољи доносилац одлука, узмите ову најбољу књигу за доношење одлука. На пример, научићете Ајзенхауерову матрицу како бисте добро користили своје време; научићете и мање познат, веома користан модел „модел швајцарског сира“. Такође ћете научити „модел протока“, „мрежни циљни модел“, „замку личног потенцијала“ и још много тога.
  • Рецимо да морате брзо донети одлуку и немате при руци ниједан ментални модел. Само погледајте ову књигу као референцу и брзо ћете моћи да искористите један од концептуалних оквира датих у књизи. Ова књига ће вам помоћи да брзо донесете добре одлуке.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Много књига говори о једном или два процеса доношења одлука. Ова главна књига за доношење одлука покрива 50 различитих модела који ће вам омогућити да проширите своје размишљање и пређете преко многих елемената о којима можда раније нисте размишљали.
  • Ово је начин како резервирати и ако га зграбите, добиће одговоре на четири питања -
    • Како се побољшати
    • Како побољшати друге
    • Како разумети себе
    • Како разумети друге
<>

# 3 - Алгоритми према којима треба живети: Рачунарске науке људских одлука

аутор Бриан Цхристиан & Том Гриффитхс

Приказ књиге

  • Ово је фасцинантна књига о доношењу одлука која је у потпуности написана из другачије перспективе.
  • Ако би рачунарски алгоритми могли да створе метафоре за ваше способности доношења одлука, да ли бисте били довољно отворени да се пријавите? Ова књига на доношење одлука гледа са истог становишта. Чак и ако нисте студент рачунарства, утеху ћете пронаћи у овој књизи. Обимна истраживања, изврсна перспектива и применљиве идеје учинили су ову књигу најбољом од свих.
  • Многи читаоци су споменули да је ово најбоља књига коју су прочитали о исправном размишљању након филма „Брзо и споро размишљање“ Даниела Кахнемана.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Најбољи део је наравно начин на који су ове две потпуно различите теме усклађене. Тада ћете научити и оно што вам се чини немогућим, нпр. слутећи кад су вам апсолутно потребне и шта напустити случајно. Од проналаска паркинг места до проналаска супружника, ова књига ће вас осветлити у одлучивању о сваком и свему у животу.
  • Ако сте икада преплављени разним одлукама које треба да донесете, користите ову књигу као водич. Попут рачунара, и ова најбоља књига за доношење одлука помоћи ће вам да сортирате информације на прави начин, а затим донесете ваљану одлуку на чврстом терену.
<>

# 4 - Паметни избори: Практични водич за доношење бољих одлука

Јохн С. Хаммонд, Ралпх Л. Кеенеи & Ховард Раиффа

Приказ књиге

  • Ова најбоља књига за доношење одлука већ је продата у више од 200.000 примерака. Ово је сјајно штиво ако имате било какво питање о било чему и чини се да сте преплављени могућим опцијама.
  • Већина књига о одлукама говори о томе како доћи до њих, тј. О крајевима процеса доношења одлука. Али овде је нагласак на средствима за доношење добрих одлука. Многи дипломци из бизниса споменули су да је ова књига најбоља књига коју су прочитали у читавом свом наставном програму. Аутори су дубоко разумели како људи доносе одлуке (то није рационално накнадно размишљање, већ је чисто емоционално).

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Кораци поменути у овој главној књизи одлучивања за доношење одлука су невероватни -
    • Како оценити своје планове?
    • Како деконструисати потенцијалну одлуку коју ћете донети?
    • Како сазнати окидаче за ваше циљеве?
    • Како можете применити систематско размишљање?
    • Како пронаћи праве чињенице за најпаметнији избор?
  • Према ауторима, иако је одлучивање одговорно за наш свакодневни успех или неуспех, не обраћамо много пажње на то како доносимо одлуке. Ова књига вам представља скоро 100 година искуства у књизи тако да можете доносити ефикасне одлуке колико год ваше одлуке биле велике или мале.
<>

# 5 - Предвидљиво ирационално: Скривене силе које обликују наше одлуке

написао Дан Ариели

Преглед књиге доношења одлука

  • Да ли сте се икад запитали зашто доносите лошу одлуку чак и кад су вам чињенице надохват руке? Знали бисте ако узмете ову књигу.
  • Ова најбоља књига за доношење одлука јасно означава да је већина наших одлука ирационална. И за разлику од било које друге књиге, она прецизира зашто смо ирационални у доношењу одлука. Иако се понекад чини обесхрабрујућим, даје нам јасноћу зашто смо такви какви јесмо. Штавише, књига је пуна сјајних примера и врло је угодна за читање.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Ако желите да разумете људско понашање на дубљем нивоу, ово је најбоља књига коју ћете добити. Најбољи део ове књиге је што не говори само о доношењу одлука; али доношење одлука означава као понашање и покушава да открије зашто се понекад понашамо ирационално, чак и када за то немамо разлога. Ова књига говори о питањима попут -
    • Зашто је све релативно чак и када не би требало да буде?
    • Како очекивања утичу на мишљења?
    • Ако је нешто бесплатно, да ли је то увек „погодба“?
  • Штавише, моћи ћете да се упијете у безброј експеримената у понашању који ће вам помоћи да разумете сопствено понашање и понашање других.
<>

# 6 - Нелепљено: Доношење мудрих избора усред сирових емоција

аутор Лиса ТерКеурст

Приказ књиге

  • Ово је најособнија књига о одлучивању коју бисте икада прочитали. Већина нас се емоционално залепи када се догоди нешто неочекивано. Једном када узмете ову књигу, научићете како бисте се одлепили од неизвесности и остали спремни.
  • Ова књига најбољег одлучивања написана је око емоција и како наше тренутне емоције утичу на нашу способност доношења одлука. Ова књига не говори о свакодневним одлукама. Уместо тога, фокусира се на тренутке када кипите у бесу и спремни сте да експлодирате. Како бисте обликовали своје емоције и донели праву одлуку када је доношење одлуке тежак избор? То ћете научити у овој књизи.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Најбољи део ове књиге је процес објашњавања. Као што Робин Схарма напомиње да је „промена у почетку тешка, у средини неуредна, а на крају красна“; можемо рећи исто за ову књигу. Ова главна књига за доношење одлука у почетку је тешка кад се почнете односити, неуредна у средини јер схватате да сте један од „типова“ које аутор помиње, а на крају красна јер схватате ко сте и како можете да користите ваша сирова осећања за доношење бољих одлука!
<>

# 7 - Ефективно доношење одлука: Како доносити боље одлуке под неизвесношћу и притиском

аутор Едоардо Бинда Зане

Приказ књиге

  • Ова књига је кратко прочитана. Ако желите да започнете са брзим читањем, узмите ову главну књигу за доношење одлука и читајте корице до корица. Аутор је користио једноставан оквир како би објаснио како се можете оснажити брзо усред неизвесности и притиска.
  • Вратите се у стара времена и вратите све антологије које сте прочитали као део алата за доношење одлука за организацију. А збирку тих антологија наћи ћете у овој књизи. Ова главна књига за доношење одлука је кратка и преполовљава хајку да бисте могли да сазнате шта функционише, а шта не у послу и животу. Многе организације већ користе методе и алате (попут Делпхи методе) поменуте у овој књизи.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Прво, ово је врло лако прочитати и наћи ћете велику вредност у овом материјалу од 130 страница.
  • Друго, ауторски увиди и дијалози учинили су ову књигу бољом чак и ако су методе добро познате.
  • Треће, научићете и гомилу нових концепата -
    • Петља ООДА
    • Модел одлуке засноване на признању
    • Модел Џона Витмора
    • ПДСА циклус
    • Одлуке наклоности
    • ТЕЛОС
    • Дијаграми случајних петљи
    • Киплинг метода
    • Звицки'с Бок
    • СЦАМПЕР
<>

# 8 - Доношење одлука за лутке

аутор Давна Јонес

Приказ књиге

  • Већ знамо да су књиге о луткама одличан алат ако желимо да научимо било коју вештину. Ни ова књига није изузетак. Ако желите да знате колико је тешко доносити одлуке, одаберите ову најбољу књигу за доношење одлука.
  • Доношење одлука у пословним окружењима постаје сложено. А потребан вам је сет алата који ће вас водити, помоћи вам да научите шта није потребно и научити вас тачно како доносити тешку одлуку у временима немира и неизвесности. Ова књига о луткама о доношењу одлука показаће вам како. Једном када зграбите ову књигу, научићете све о доношењу одлука у правилно структурираном, детаљном приручнику.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

Постоје тачно четири ствари које ћете научити као резултат читања ове књиге о доношењу одлука -

  • Велика слика: Научићете да видите велику слику усред сложених опција и непознате територије.
  • Лични раст: Шта мислите да је највећи извор вашег личног раста или личног пада? То је заправо резултат колективног одлучивања. Можда сте на само једној одлуци од потпуно другачијег живота.
  • Глатко: "Зашто" иза одлуке је једнако важно као и резултат; овде ћете моћи да пронађете „зашто“.
  • Повећајте ниво анте: Како ће вам боље доношење одлука помоћи да утичете на целу организацију у целини, као и на вас саме.
<>

# 9 - Која је ваша одлука ?: Како с поуздањем и јасноћом доносити одлуке

Аутор: Ј. Мицхаел Спароугх, Јим Маннеи & Тим Хипскинд

Приказ књиге

  • У животу појединца постоје милиони питања. Шта радити, шта не радити? Која је права опција, а која није тако добра? Ако се увек питате шта да радите, а шта не, ова књига о доношењу одлука деловаће вам као светло.
  • Ова најбоља књига за доношење одлука је беспрекорна књига која се може прочитати од корица до корице. А овај је врло користан за свакодневни живот. У овој књизи ће се одговорити на многа најважнија питања попут - Где да студирам? За кога да се удам? Да ли треба да променим каријеру? Када треба да се повучем? Приступ ове књиге није баш пословни, већ углавном ослушкивање моћи која је изван људског разумевања.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Кратко је читање (само 178 страница) и пружа сјајне увиде у случају доношења исправних одлука.
  • Више од разлога, аутори нас подсећају да морамо да слушамо своју интуицију (цревни инстинкт) док доносимо важне одлуке.
  • Ако сте икада тражили конкретан процес на којем можете темељити све своје одлуке и постати сигурни у њих; ова књига ће вам пружити најприкладнији поступак доношења одлука.
<>

# 10 - Размислите паметније: критичко размишљање за побољшање вештина решавања проблема и доношења одлука

Мицхаел Каллет

Приказ књиге

  • Шта ако можете да научите свој мозак да боље размишља уместо да засебно размишљате о појединачним одлукама? Ова најбоља књига за доношење одлука превазилази све концепте доношења одлука и говори посебно о критичком размишљању.
  • Познати психолог Царл Јунг примећује да већина људи не зна како да мисли; зато суде. Ова књига је заснована на истој периферији. Научиће вас бесмислу изјаве „Немам времена за размишљање!“ Ако не можете добро да размишљате, не можете да доносите ефикасне одлуке. Ова књига не само да ће вас научити ефикасном доношењу одлука, већ ће вас научити и како добро размишљати.

Кључни елементи из ове најбоље књиге доношења одлука

  • Поглавља у овој књизи о најбољем доношењу одлука врло су кратка и тачна.
  • Аутор је напоменуо који део се може прескочити (ако одлучите), а који део обавезно прочитати. То је иновативан концепт за читаоца.
  • Ова књига нема сувишних примера. Сваки пример дат у овој књизи је правовремен и релевантан.
  • Четири ствари које су најважније за доношење одлука су -
    • Свеобухватни оквир критичког мишљења
    • 25+ алата за олакшавање критичког размишљања
    • Имплементација критичког мишљења
    • Примери како се то ради
<>