Кредитна олакшица (значење, примери) | Најбоље 2 врсте кредитне олакшице

Кредитна олакшица Значење

Кредитна олакшица је унапред одобрени кредитни аранжман који банка даје компанијама у којима могу позајмљивати новац по потреби и за његове краткорочне или дугорочне потребе, без потребе да се сваки пут поново пријављују за зајмове.

Врсте кредитних олакшица

Кредитне олакшице су широко класификоване као две врсте, а ми ћемо се углавном фокусирати на кредитне олакшице намењене предузећима или предузећима. Два типа су и) Краткорочни објекти као захтев за обртни капитал ии) Дугорочни објекти потребан за капиталне издатке или трошкове повезане са стицањем.

# 1 - Краткорочни објекти

Краткорочни зајмови 

Они су углавном ограничени на годину дана и предузећа их углавном позајмљују због потребног обртног капитала. Може бити или не бити обезбеђена, што такође зависи од кредитног рејтинга зајмопримца. Зајмопримац ће понекад морати дати своју обртну имовину као што су залихе или потраживања као залог када је кредитни рејтинг зајмопримца неинвестиционе оцене.

Трговинске финансије

Да би се олакшала структура циклуса конверзије готовине у пословању, ова врста кредитне олакшице је врло корисна и може бити следећих врста:

  1. Извозни кредит: Ову врсту кредита владине агенције одобравају извозним кућама како би поспешиле раст извоза
  2. Акредитив: Генерално, три стране су укључене у такве сценарије: банка, добављач и банка компаније овде гарантују плаћање од компаније добављачу, а ово је много сигурнији облик кредитне олакшице. Банка издаје акредитив на основу колатерала компаније, а добављачи преферирају ову врсту аранжмана јер у великој мери умањује ризик од неплаћања.
  3. Факторинг: Факторинг је напреднији облик задуживања, где би компанија укључила трећу страну (Фацтор) да прода своја потраживања са попустом како би им помогла да преносе кредитни ризик из својих књига. Помаже компанији да уклони потраживања из биланса стања, што даље може деловати као извор за испуњавање захтева за готовином.
  4. Кредит од добављача: Ово се више заснива на односима где ће добављач који има чврст однос са својим купцима бити у бољој позицији да обезбеди кредит након доброг договарања услова плаћања како би обезбедио профитабилну трансакцију.
Готовински кредит и прекорачење

То је врста олакшице у којој зајмопримац може подићи новац / средства више него што има у свом депозиту. Каматне стопе се примењују на додатни износ, који је повучен осим износа у његовом депозиту. Кредитна оцена зајмопримца игра пресудну улогу у величини кредита и наплаћене каматне стопе.

# 2 - Дугорочни објекти

Напомене

Они су углавном несигурни и подижу се са тржишта капитала. Обично скупље надокнађују повишени кредитни ризик који су зајмодавци спремни да преузму. Може се сматрати опцијом када банке одбијају да дају било коју даљу кредитну линију. Они су углавном намењени великом стану попут 7-10 година.

 Банкарски кредити

То је један од најчешћих облика кредитне олакшице где су износ, рок трајања и распоред отплате унапред дефинисани. Ови зајмови могу бити обезбеђени (зајмопримци са високим ризиком} или неосигурани (зајмопримци са инвестиционим разредом) и обично се дају по променљивим каматним стопама. Пре него што дају такве зајмове, банке морају извршити кључне провере или дубинску анализу како би умањиле кредитни ризик.

Зајам за мост

Премостни зајам је зајам који компаније користе за потребе обртног капитала у привременом периоду када предузеће чека дугорочно финансирање или извор средстава

Мезанински дуг

То је спој капитала и дуга. Ова врста капитала обично није загарантована имовином и позајмљује се искључиво на основу способности компаније да врати дуг из слободног новчаног тока. Меззанине финансирање може бити структурирано или као дуг или као приоритетна деоница. Даје зајмодавцу право да пређе на удео у капиталу предузећа у случају неизвршења обавеза, углавном након што се исплате компаније ризичног капитала и други старији зајмодавци.

Секуритизација

Ова техника је прилично слична факторингу. Једина разлика је укључена институција и ликвидност имовине. У факторингу финансијска институција је фактор који купује потраживања од предузећа, док би у секјуритизацији могло да постоји више страна које ће откупити његова дугорочна потраживања. Секуритизована имовина може бити НПА, хипотекарна потраживања и потраживања на кредитним картицама.

Примери кредита

Следе примери кредитних олакшица.

Пример # 1

Под кредитном погодношћу, на пример, претпоставимо да је клијенту Кс дато кредитно средство од 50000 америчких долара или ЛОЦ за улагање у нови подухват који је банка обезбедила од неког колатерала. Банка одређује рок отплате кредита од 10 година за отплату кредита, а Клијенту Кс је дозвољено да користи средства у оквиру укупног лимита (50000 УСД), а наплаћује се камата од 20%.

Корисник Кс је потрошио 10000 УСД и биће му наплаћено 20% од само потрошеног износа, а не на целокупном ЛОЦ-у од 50000 УСД. Тако ће обрачуната камата износити 20% * 10000 $ = 2000 $.

Пример # 2 - Коришћење акредитива

Претпоставимо да компанија „Атлантис“ продаје електронику у Њујорку, а компанија „Пролине“ производи електронику у Детроиту. „Атлантис“ жели да увози електронику вредну 500.000 америчких долара коју производи „Пролине“ и забринут је због могућности „Атлантиса“ да их плати. „Атлантису“ се нуди акредитив његове повезане банке, тј. Банк оф Америца, што значи да ће произвести потребну робу уз плаћање од 500.000 УСД, претпоставимо за 90 дана, или ће банка сама преузети одговорност за плаћање. Банк оф Нев Иорк ће тада послати ЛОЦ компанији „Пролине“, која даље преузима одговорност за испоруку електронике.

Једном отпремљени, „Пролине“ или његова одговарајућа банка потражит ће својих 500.000 америчких долара достављањем писане новчанице (која се назива и мјеница) у Банк оф Нев Иорк. Акредитиви су кориснији за продавце. Ипак, они такође штите купце, јер „Пролине“ мора да достави доказе или потврде Банке Америке о пошиљци електронике како би олакшао плаћање.

Ови докази су обично теретнице, рачуни или рачуни за дисајне путеве. Након тога, Банка Њујорка плаћа „Пролине“, а „Атлантису“ надокнађује трошкове, углавном задуживањем „банковног рачуна Атлантиса“.

Разлика између зајма и кредита

И кредитна и кредитна олакшица су два најчешће коришћена производа и за физичка и за правна лица. Међутим, постоји неколико разлика између њих двоје.

  • Када се зајам одобри, он омогућава зајмопримцу приступ свом новцу одједном, док се за кредитну олакшицу новац може добити кад год дође до кршења ликвидности.
  • Кредит је попут касице касице у којој га разбијете и извадите сав новац, док у кредитној установи користите само оно што вам треба. Друго, такође постоји разлика у погледу плаћене камате.
  • За кредит је потребна исплата камате за сав капитал који је позајмљен појединцу или предузећу.
  • С друге стране, камате се обрачунавају само на количину коришћеног новца, а не на количину новца која је стављена на располагање појединцу или предузећу.
  • Међутим, с времена на време неко може бити подвргнут неискоришћеној накнади биланса, када уопште не користи новац. Кредити имају дужи рок трајања и стога носе већу камату у односу на кредитне олакшице.
  • И на крају, начин на који купац враћа примљени новац разликује се и у зајмовима и кредитним олакшицама. У зајму, концепт ЕМИ или месечне рате настаје тамо где се отплати целокупан новац; операција је затворена без могућности позајмљивања више новца без новог уговора о зајму.
  • Начин на који кредитни систем функционише је различит. Овде купци сваке године обнављају уговор како би користили кредитну линију кад год је то потребно.

Закључак

Дакле, кредитне олакшице имају велики значај са пословног становишта. Једна од најбољих ствари у вези са кредитном олакшицом је та што нико не диктира на који начин готовина треба да се користи, за разлику од банкарског зајма. Понекад се уз одређене зајмове додају клаузуле у којима финансијер има пуна овлашћења о начину коришћења готовине.

Они су много флексибилнији као кад год се укаже потреба; предузећа могу то искористити. Такође, предузеће треба да изгради снажну кредитну историју, што олакшава добијање таквих објеката. Будући да им се наплаћују ниске каматне стопе у поређењу са кредитним картицама, оне су веома корисне за компанију.