Активности финансирања (дефиниција, примери) | Шта је укључено?

Дефиниција активности финансирања

Финансијске активности су различите трансакције које укључују кретање средстава између предузећа и његових инвеститора, власника или кредитора ради постизања дугорочног раста и економских циљева и имају ефекта на капиталне и дужничке обавезе присутне у билансу стања; Такве активности се могу анализирати кроз новчани ток из одељења за финансије у извештају о новчаном току компаније.

Једноставно речено, Финансијске активности се односе на чин прикупљања новца или враћања овог прикупљеног новца од стране промотера или власника фирме како би се повећали и уложили у имовину попут куповине нових машина, отварања нових канцеларија, запошљавања више радне снаге итд. Ове трансакције су обично део дугорочне стратегије раста и стога утичу на дугорочну имовину и обавезе предузећа.

Шта је укључено у примере финансирања активности?

Приливи - Прикупљање капитала

  1. Финансирање капитала: Ово одговара продаји вашег капитала за прикупљање капитала. Овде се новац прикупља без икакве обавезе плаћања било које главнице или камате, али по цену власништва. То је прилив који на први поглед изгледа лако, али дугорочно се може показати веома скупим. Као понекад, због растућег пословања можда ћете на крају платити више камата од превладавајућих тржишних стопа.
  2. Финансирање дуга: Други начин прикупљања капитала може бити издавање дугорочног дуга као што су обвезнице. То, за разлику од капиталног финансирања, не умањује власништво, већ чини фирму одговорном за плаћање фиксних камата и враћање новца у обећаном року, обично 10 или 20 година.
  3. Ако је фирма непрофитна организација, донаторски доприноси такође могу бити део финансирања.

Одливи - повратни капитал

  1. Отплата капитала: Када власници имају довољно богатства у продавници, желели би да откупе акције компаније и још једном повећају своје власништво. То могу учинити на више начина, попут куповине акција са отвореног тржишта, доношења понуде за продају или предлагања откупа.
  2. Отплата дуга: Као и сваки фиксни депозит, фирме морају да врате дуг након одређеног периода како је обећано у време издавања.
  3. Исплата дивиденде: Ово је механизам којим предузећа награђују своје акционаре и деле профит са њима. С обзиром да се на њих плаћа порез, предузећа понекад користе капитал за откуп акција од акционара доношењем понуде за откуп. Ово смањује број деоница на тржишту и тиме повећава зараду по акцији.

Како евидентирати активности финансирања?

Горе наведени примери финансијских активности забележени су у извештају о новчаном току предузећа. Схематски се то може објаснити као:

Будући да се финансијска активност односи само на приливе готовине и одливе готовине забележене у извештају о токовима готовине предузећа, они се могу једноставно израчунати додавањем свих прилива и одлива појединачно, а затим узимањем алгебарске суме два изведена израза.

Размотрите следећи пример фирме која се подвргава следећим финансијским активностима:

Предности

  • Финансијске активности пружају пријеко потребно гориво фирмама за раст и ширење на нова тржишта. Предузећа са недостатком капитала могу изгубити нове могућности и нове купце. Лако је замислити шта би се догодило са великим данашњим интернет гигантима попут Фацебоок-а или Гоогле-а или чак нашег домаћег ОЛА-а, да нису успели да прикупе новац за своје планове проширења.
  • Пружа вредан увид инвеститорима о финансијском здрављу фирме. На пример, финансирање активности попут откупа акција редовно указује да су промотери веома позитивни према причи о расту и желе да задрже власништво. То је разлог због којег су индијске ИТ компаније попут Инфосис-а и ТЦС-а доносиле узастопне откупе у 2 године, а исто су бодрили и инвеститори. С друге стране, ако фирма спремно разводњава свој капитал, инвеститори могу схватити да фирма пролази кроз финансијску невољу и суочава се са проблемима прикупљања капитала од банака или других зајмодаваца.

Мане

  • Финансијске активности су често у интересу регулатора, јер они често воде рачуна о томе како се новац финансира и за шта се користи. Фирме би требале бити на опрезу током ових операција, јер мала грешка може бити позив за регулаторни надзор који доводи до дуге правне гњаваже. Валмарт је купио улог Флипкарта један од таквих примера финансијске активности.
  • Више од оног износа капитала прикупљеног с обзиром на то како је тај капитал прикупљен или враћен инвеститорима. Увек постоје пореске импликације које би рачуновође ових фирми требали узети у обзир. На пример, финансирање активности попут исплате дивиденди привлачи порез, али откуп акција не. Иако се дугорочно разликују, оба ова механизма су краткорочно слична, тј. Награђивање власника акција.

Ограничења

  • На крају, фирма може платити више камата него што је платила, да је новац прикупљао из банке.
  • Превише разводњавање сопственог капитала и његово неискупивање може постати пример непријатељског преузимања.
  • Опет, разводњавање капитала може отежати спровођење одлука, јер ће бити тешко удовољити свима и донети једногласну одлуку.
  • Понекад прикупљање капитала постаје више преговарачка вештина него финансијско здравље фирме и стога много зависи од начина размишљања власника. Ово може бити штетно за акционаре.

Важне тачке

  • Може бити више начина за прикупљање и враћање капитала. Одлука да се то учини у великој мери зависи од доступних могућности, превладавајуће каматне стопе, преговарачке моћи власника, здравља фирме, поверења инвеститора и досадашњих резултата.
  • Подједнако је важно разматрати не само прикупљање капитала већ и враћање тог капитала уз плаћање камата. Грешка ту и тамо може коштати пореске импликације.

Закључак

Компаније широм света користе комбинацију различитих механизама финансирања за прикупљање капитала. Уместо да иду једним путем, они користе и капитал и дуг како би побољшали пондерисани просечни трошак капитала ВАЦЦ чинећи га што је могуће нижим. Начин обављања ових активности може дугорочно одредити успех или неуспех предузећа.