Капитал у односу на имовину | Топ 8 разлика (са Инфографиком)

Примарна разлика између капитала и имовине је у томе што је капитал све оно што у предузеће уложи његов власник, док је имовина све оно што је у власништву предузећа да би се обезбедиле економске користи у будућности.

Разлика између капитала и имовине

Капитал се добија одузимањем обавеза од имовине, било да се ради о власничком или акционарском капиталу. Имовина се дефинише као она која помажу предузећу у производњи и стварању пословних прихода.

Шта је капитал?

Власнички капитал или капитал акционара је онај део биланса стања који добијамо одузимањем обавеза од имовине. Кад год власник компаније одлучи да започне посао, потребна су јој средства за куповину механизације и других ствари за производњу производа и покретање и вођење посла. Постоје два извора средстава за куповину све имовине потребне за вођење посла. Један од извора средстава је дуг, а други извор капитала. Капитал је део извора средстава који финансирају власници предузећа. Капитал се састоји од разних других подделова који се састоје од власничког капитала. Њима се даје капитал, задржана добит, сопствене акције, преференцијалне акције и удео мањинског интереса, који је познат и као неконтролни удео.

Шта су средства?

Имовина је онај део компаније који помаже предузећу да производи производе и генерише оперативни приход. Имовина су ресурси који су потребни предузећу за вођење и раст предузећа. Много ставки у билансу стања се сабира да би се формирала укупна имовина у билансу стања. Те ставке су готовина и новчани еквиваленти, који се састоје од готовине и краткорочних финансијских средстава која су ликвидна попут готовине. Имовина такође укључује све машине, некретнине и постројења, која су углавном тврда средства, која се исказују као бруто основна средства, која се састоје од компоненте амортизације. Готовина и лична заштитна средства чине значајан део имовине предузећа. Осталу имовину чине потраживања, одложена пореска имовина, финансијска имовина, унапред плаћени трошкови. Имовинска страна биланса стања такође укључује нематеријалну имовину; једно од популарних нематеријалних улагања је добра воља која настаје стицањем нове компаније. Ово су највреднија средства на списку који није свеобухватан.

Слиједи рачуноводствена једначина:

Актива = Обавезе + Капитал

Капитал у односу на имовину Инфографика

Кључне разлике између капитала и имовине

  • Капитал чине уложени капитал, задржана добит, сопствене акције, преференцијалне акције и удео мањинског интереса. Имовина се састоји од готовине и новчаног еквивалента, некретнина, постројења, опреме, потраживања, одложених пореских средстава и нематеријалне имовине.
  • Амортизација не утиче на капитал, док амортизација утиче на имовину. Бруто основна средства, заједно са амортизацијом из нето основних средстава.
  • Капитал је фонд потребан за стварање ресурса, док су средства она средства која су потребна за вођење посла.
  • У билансу стања да би се уравнотежили капитал може се постићи одузимањем капитала од обавеза. Имовину добијамо сумирањем имовине и обавеза у билансу стања.
  • Док извештава о капиталу, он се извештава као салдо књиговодствене вредности. У потпуности се односи на свако средство, било да га треба приказати у билансу стања на тржишној или књиговодственој вредности.
  • Не постоји класификација капитала, али имовина се може класификовати или као материјална или нематеријална имовина.

Табела поређења

ОсноваКапиталСредства
ДефиницијаВласнички капитал или капитал акционара је онај део биланса стања који добијамо одузимањем обавеза од имовине.Имовина је део компаније која помаже предузећу да производи производе и генерише оперативни приход.
Ставке поруџбинаСастоји се од уложеног капитала, задржане добити, сопствених акција, преференцијалних акција и удела мањинског интереса.Имовина се састоји од готовине и готовинског еквивалента, постројења и опреме, одложених пореза, потраживања, одложених пореских средстава и нематеријалне имовине.
АмортизацијаНема ефекта амортизације на капитал.Основна средства се у билансу стања исказују као бруто основна средства и умрежавају се са акумулираном амортизацијом да би се дошло до нето основних средстава.
ПриродаКапитал је извор средстава потребних за стварање ресурса.Имовина су ресурси потребни за вођење посла.
Рачуноводство једначинаКада следите рачуноводствену једначину за уравнотежење биланса стања, капитал се може добити одузимајући обавезе од капитала.До имовине се долази сумирањем активе и пасиве у билансу стања.
Веза са билансом успехаЗадржана добит, која је део капитала, повећава се сваког квартала како се нето приход након исплате дивиденде додаје задржаној добити.Амортизација је оперативни трошак у билансу успеха. Имовина у билансу стања се амортизује, било коришћењем једноставне методе или ДДМ методе сваког квартала.
Тржишна вредност или Књиговодствена вредностКапитал се исказује у билансу књиговодствене вредности.Зависи од појединачног средства, да ли се неко средство извештава у билансу стања на основу тржишне вредности или књиговодствене вредности.
КласификацијаТакве класификације се не могу извршити у случају акција.Средства се могу класификовати или на основу њихове ликвидности, која је обртна имовина или стална имовина. Такође се могу класификовати или као материјална имовина или нематеријална имовина.

Закључак

И капитал и имовина су део биланса стања. Рачуноводствена једначина која се користи за изједначавање биланса стања је имовина једнака пасиви плус капитал. Капитал је извор средстава потребних за стварање имовине за вођење и раст пословања. С друге стране, имовина су економски ресурси неопходни за вођење посла. Средства се могу класификовати као основна средства или обртна средства на основу ликвидности средстава. Сва три финансијска извештаја повезују се са различитим ставкама обе имовине у односу на акције.