Пожељна приоритетна залиха (дефиниција) | Како то функционише?

Дефиниција пожељних пожељних залиха

Преферирана акција која се може назвати је она акција у којој издавалац такве акције ужива право да откупи такву издату акцију након унапред одређеног датума по одређеној цени поменутој у условима проспекта током издавања акција и таква цена се не може променити касније у било ком тренутку или у време откупа.

Једноставно речено, повлашћена приоритетна акција је врста преференцијалне акције која издаваоцу даје право да позове или откупи деоницу по унапред одређеној цени након унапред одређеног датума. Такође познат као повлачљиве повлашћене акције, популарно је средство за финансирање великих организација, јер користи комбинацију финансирања дуга и капитала. Таквим акцијама се такође може трговати и на берзама.

Како делују повлашћене акције?

Компанија „Р“ издала је преференцијалне акције 2005. године, плаћајући стопу од 12% и доспевајући 2025. године, а такође је била позвана 2015. године по 103% номиналне вредности. Десет година од издања, „Р“ стиче право да позове акције, што може размотрити ако каматне стопе у 2015. падну испод 12%.

Генерално, издавалац мора платити инвеститору више од номиналне вредности акције за позивање емисије. Ова разлика се назива „Цалл Премиум“ и тај износ се обично смањује како се приоритетне акције приближавају доспећу. Рецимо да ће компанија „Р“ понудити акције са 103% номиналне вредности ако је позив расписан 2015. године, али може понудити само 102% ако се позове 2020. године.

Карактеристике приоритетних залиха које се могу позвати

Постоје неке важне карактеристике таквих залиха:

  • Власници сносе ризик повратка. Премија за ударну цену значи надокнадити власнику одређене или све ризике.
  • Ове акције сигурно редовно исплаћују дивиденду како би задржале привлачење акционара. Међутим, то може бити изазов за инвеститоре који зависе од истог као извора прихода.
  • Треба имати на уму да на цену повлачљивих повлашћених акција утиче да ли је позив у новцу, ван новца или у новцу;
  • У погледу дивиденде и ликвидације, они имају предност над обичним акционарима.
  • Ове акције се издају као кумулативне, учесничке, опозиве и конвертибилне;

Предности

  • Будући да се акције могу откупити након датума позива, издаваоци могу трајно избећи ситуацију одустајања од већинског удела у компанији. Овај аспект може им дати предност током криза.
  • Контрола гласања може се одржати јер се приоритетне акције класификују као акције без права гласа.
  • Трошкови финансирања могу се држати под контролом.
  • Уобичајене акције могу се ставити на располагање за планове подстицања капитала.
  • Цена позива за откуп акција у време извршења проспекта; омогућава организацијама да стратешки дефинишу време позива када имају вишак готовине код себе.

Недостаци

  • Инвеститори можда нису вољни да плате онолико колико износи капитал подложан позиву.
  • Вредност перципиране преференцијалне акције вероватно неће бити већа, јер имају мањи потенцијал за успон. Стога инвеститори који очекују биковско тржиште / деоницу морају уновчити такве акције пре него што издавалац најави позив. Најава позива обично стрмоглављује вредност акције према номиналној вредности. Шаље сигнал да би могло доћи до неких проблема у управљању, па је такав корак потребан.
  • Други угао истиче „премије цена позива“ које гарантују повраћај чак и ако је тржиште лоше. То може бити скупа опција, али инвеститори би требали размотрити такве опције ако њихов циљ улагања укључује доследан повраћај.
  • Додавање класа безбедности може да компликује корпоративну структуру, што даље намеће трошкове усклађености. Може даље разоткрити рупе у структури финансирања. Дивиденде обичним акционарима неће се разматрати уколико се дивиденде преференцијалних акционара не уплате у потпуности. Позивне повлашћене акције обично могу представљати проблем ако нудите високе стопе дивиденди за повлашћене акционаре.
  • Ако се испостави да је цена позива нижа од постојеће тржишне цене, инвеститор губи део или целокупан капитални добитак ако фирма одлучи да позове акције.

Закључак

Размотриће се опција повлачљивих повлашћених залиха ако организација тренутно истражује могућности финансирања за нову јединицу / фирму и жели да избегне сложеност у капиталу и задуживању. Иако је поступак откупа акција лак, јер су услови прописани током оснивања, а релевантним акционарима мора се послати само обавештење са битним детаљима. Међутим, с обзиром да премија мора бити понуђена у време позива, издаваоци морају осигурати да имају довољно готовинског стања код себе, што би могло бити по цену других прилика за фирму. Такав корак такође утиче на цену акције и поставља ограничење на исту. Стога се сви ови аспекти морају узети у обзир пре доношења било какве одлуке.