Однос залиха (дефиниција, формула) | Корак по корак израчунавање

Који је однос залиха?

Коефицијент залиха потпада под однос активности, а коефицијент залиха помаже предузећу да зна колико пута одређено предузеће мора да замени или прода залихе у одређеном временском оквиру и исто се израчунава дељењем просечне залихе са укупним трошковима продате робе.

Може се израчунати поделом трошкова продате робе са просечним залихама. У одређеним случајевима, продаја се користи уместо трошкова продате робе, али то би непотребно искривило цифру јер продаја укључује и маржу.

Примери односа залиха

Овде можете преузети овај Екцел образац за однос залиха - Екцел образац за однос залиха

Пример # 1

Канцхан златаре послују од 1990. године и постале су једна од познатих златарских радњи у граду, а купци су је и више волели. Међутим, недавним отварањем компаније Релианце Јевеллерс, чини се да је пословање златара Канцхан много погођено. Испод су подаци о продаји и инвентар за последње 3 године.

Као што се може видети, продаја опада, а залихе расту, што указује на интензивну конкуренцију и полагани раст драгуљара Канцхан. Користите однос залиха да бисте сазнали колико је то утицало на њихово пословање.

Решење:

Прво, морамо израчунати просечан инвентар. Дакле, за 2013. просечан инвентар биће за 2012. и 2013. годину, а слично за 2014. годину биће просек за 2013. и 2014. Тада у другом кораку можемо поделити продају са просечним залихама.

Израчун промета залиха за 2013. годину може се извршити на следећи начин -

Израчун односа залиха за 2014. годину може се извршити на следећи начин -

Анализа: Можемо видети да је у 2013. тај однос био близу 8 пута, а 2014. је пао на 4 пута, што јасно показује да је њихово кретање залиха у односу на продају преполовљено и то је јасан знак спорог раста и јаке конкуренције драгуљара Релианце .

Пример # 2

Ограничена конкуренција за одштету пружила вам је следеће детаље и затражили су од вас да израчунате однос залиха.

Решење:

Формула за израчунавање односа залиха је трошак продате робе подељен просечним залихама.

Прво ћемо израчунати трошкове продате робе.

  • Формула цене коштања продате робе је Отварање залиха + Куповина - Затварање залиха
  • Трошкови продате робе = 10.000 + 85.000 - 5.000 = 90.000.

Друго, Просечна залиха се може израчунати дељењем (почетна залиха + завршна залиха) са 2

  • Просечан инвентар = (10.000 + 5.000) / 2 = 15.000 / 2 = 7.500.

У последњем кораку поделићемо трошкове продате робе са просечним залихама

Промет залиха = 90.000 / 7.500= 12 пута

Пример # 3

АБЦ лимитед и ПКР лимитед се такмиче и циљају своје купце да одаберу своју марку и избегну другу.

Међутим, недавно их је Трибунал за конкуренцију испитивао због интензивног одређивања цена потрошача, а правни суд сматра да они заваравају купца и деле подручја у којима један доминира, а други не, ау другом делу други доминира док први не.

Испод су доступни најновији подаци о продаји и залихама, потребно је да израчунате однос промета и утврдите да ли постоји истина у изјави трибунала?

Решење:

За израчунавање коефицијента залиха можемо користити основну формулу која је продаја подељена просечним залихама.

Израчун односа залиха за АБЦ може се извршити на следећи начин -

Израчун промета залиха за ПКР може се извршити на следећи начин -

Чини се да је однос продаје и просечног залиха сличан, а даље је однос промета прилично близак и стога се прима фацие чини да би обе компаније могле бити укључене у интерни споразум, али постоје и други различити фактори које такође треба размотрити пре него што се дође до било који закључак.

Пример # 4

ЈБЛ лимитед чије пословање на продаји Блуетоотх звучника и других електронских уређаја ради на предлозима зајма, јер желе да повећају продају и недостају средства за проширење. ВДФЦ банка се сложила да одобри зајам ЈБЛ лимитед, а један од услова који они морају да испуне је да њихов промет залиха треба да буде већи од 5 у последње 3 године.

ЈБЛ лимитед је пружио доле наведене информације у последње 4 године. Од вас се тражи да обавестите да ли испуњавају банкарске услове?

Решење:

За израчунавање промета залиха можемо користити основну формулу која је продаја подељена просечним залихама.

Израчун односа залиха за 2014. годину може се извршити на следећи начин -

Израчун промета залиха за 2015. годину може се извршити на следећи начин -

Последње 2015. године компанија није успела да пренесе количник залиха већи од 5 и велике су шансе да ће се компанија суочити са потешкоћама у добијању санкција за кредит.

Закључак

Промет залиха о коме се говори говори колико пута је фирма заменила и продала залихе или залихе током одређеног времена. Овај однос помаже предузећу или предузећима да донесу боље одлуке о томе да ли се баве производњом, куповином новог инвентара, маркетингом и ценама.

Низак коефицијент промета подразумеваће слаб промет или слабију продају и вероватно застарели инвентар или вишак залиха, а са друге стране, већи однос подразумеваће или недостатак залиха или снажну продају.