Разлика између фиксног и флексибилног буџета | Топ 9 разлика

Фиксне и флексибилне разлике у буџету

У случају фиксног буџета, нема промене у буџету компаније због промене нивоа активности или нивоа производње, док се, у случају флексибилног буџета, промене дешавају у буџету компаније кад год постоји било каква промена нивоа активности или нивоа резултата.

Постоје две врсте буџета у рачуноводству трошкова које се разликују по обиму, природи и корисности. Ми их зовемо фиксни буџет и флексибилни буџет.

  • Фиксни буџет је врста буџета у коме су приходи и расходи унапред одређени. Без обзира на било каква колебања или промене, овај буџет је статичан. Компаније које су статичне и извршавају исте трансакције могу имати значајне користи од фиксног буџета. Али где год постоје флуктуације, фиксни буџет се не показује као најприкладнији.
  • Са друге стране, флексибилни буџет је флексибилан према потребама сата. На пример, ако компанија види да може да прода више својих производа трошећи више на трошкове оглашавања, флексибилни буџет би помогао да се то изврши. Због тога је флексибилни буџет врло ефикасан за компаније које пролазе кроз пуно промена током одређеног периода. Такође је много компликованије од фиксног буџета.

Поправљена у односу на флексибилну буџетску инфографику

Кључне разлике између фиксног и флексибилног буџета

  • Фиксни буџет је буџет који се не мења услед било какве промене нивоа активности или нивоа резултата. Флексибилни буџет је буџет који се мења у складу са нивоом активности или производњом јединица.
  • Фиксни буџет је статичан и уопште се не мења. Са друге стране, флексибилни буџет се може прилагодити потребама посла.
  • Фиксни буџет је увек фиксан. То значи да је исти на било ком нивоу активности. Са друге стране, флексибилни буџет је полу променљив. Један део је фиксан, а друга промена према нивоу активности.
  • Фиксни буџет је врло поједностављен. Флексибилни буџет је прилично сложен.
  • За фиксни буџет потребно је релативно мало времена за припрему. Са друге стране флексибилни буџет захтева много више времена.
  • Фиксни буџет се процењује на прошле податке и предвиђање менаџмента у вези са будућим догађајима. Са друге стране, флексибилни буџет се процењује на основу реалних ситуација.
  • Фиксни буџет није користан за средња и велика предузећа, већ је погодан само за микроорганизације. Флексибилни буџет је погодан за све врсте организација - од микро до великих.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеФиксни буџетФлексибилан буџет
1. ЗначењеФиксни буџет је буџет који остаје статичан без обзира на ниво активности.Флексибилни буџет је буџет који се мења у складу са потребом нивоа активности.
2. В.шешир је све о томе?Фиксни буџет се не мења према флуктуацијама пословања.Флексибилне промене буџета у складу са флуктуацијама пословања;
3. Природа Фиксни буџет је увек статичан.Флексибилни буџет је врло динамичан.
4. Једноставност Прилично једноставно.Прилично сложено.
5. Једноставност припремеЛако је припремити фиксни буџет.Прилично је тешко припремити флексибилан буџет, јер се треба припремити за све ситуације.
6. ПоследицеДисонанца између стварног нивоа и планираног нивоа је прилично висока, јер не постоји сличност на нивоу активностиДисонанца између стварног и планираног нивоа је прилично ниска.
7. ПоређењеПоређење је тешко јер се ниво активности разликује на стварном нивоу и буџетом.Поређење је прилично лако, јер су нивои активности прилично слични.
8. КрутостПрилично круто, флуктуација се не узима у обзир.Прилично флексибилно, узимају се у обзир скоро све флуктуације.
9. Како се процењује?Фиксни буџет се углавном процењује на претпоставкама и предвиђањима.Прилагодљив је прорачун с обзиром на реалне ситуације.

Закључци

Упоређивањем фиксног и флексибилног буџета добијамо идеју о томе који је кориснији и применљивији. Чак и ако је фиксни буџет основни за припрему, у идеалном случају, то није изврстан начин буџетирања, тачније; јер фиксно буџетирање не оставља простора за флуктуације.

С друге стране, флексибилно буџетирање је врло прилагодљиво ситуацији у којој послујете. Као резултат, предузеће не треба да прави губитке. Разборито је користити флексибилно буџетирање без обзира на обим пословања.