Регресивни порез (дефиниција, врсте) | Како овај систем функционише?

Регресивна дефиниција пореза

Регресивни порез се односи на систем опорезивања према којем се сва лица у земљи опорезују по истој стопи, не узимајући у обзир ниво дохотка тих лица због којих је већи проценат прихода групе са ниским примањима наплаћује се као порез у поређењу са групом са високим приходима у истој земљи.

Једноставна је врста пореског система за израчунавање пореза, који се наплаћује свим грађанима земље, без обзира на њихов приход. Овде би сваки грађанин требало да плати исти износ пореза. Зове се регресивно јер група са вишим приходима плаћа мање пореза од људи са нижим приходима. Највећи део дохотка грађани са нижим приходима плаћају као порез. Ова врста пореза се углавном не наплаћује од пореза на доходак.

Пример регресивног пореског система

Претпоставимо ако особа А зарађује 100000 ИНР као приход и плаћа ИНР20000 као порез који износи 20% од прихода, а особа Б зарађује ИНР200000 и плаћа ИНР20000 као порез који износи 10% да би подмирила исти износ пореза који је платио А.

Регресивни порез је врста пореза коју прате земље у развоју, где је потребан висок приход за развојне програме земаља; овај порез је једноставно израчунати, јер је износ пореза фиксан за све доходовне категорије становништва, а доходак становништва у мање развијеним земљама биће готово сличан, а разлика у приходима биће мања у поређењу са разликом у приходима људи који живе у развијеним земљама. Мање развијене земље одлучују се да прате овај порез јер ће разлика у приходима бити мања, а професионалци са високом оценом и висока технологија нису потребни за обрачун пореза.

Супротно регресивном порезу назива се прогресивни порез, ако грађанин зарађује више, пореска стопа ће бити већа, а ако је приход грађанина мањи, пореска стопа ће бити мања. Пример: претпоставимо ако особа А зарађује 100000 Рс као приход и плаћа ИНР10000 као порез који износи 10% од прихода, а особа Б зарађује ИНР200000 и плаћа ИНР30000 као порез који износи 15% да би подмирила исти износ пореза који је платила А .

Врсте пореза који се користе за регресивне порезе

# 1 - Порез на промет

То је порез на робу и услуге. Порез се обрачунава на набавну цену или цену коштања производа. На пример, ако особа купи телевизор, унапред одређени проценат пореза наплаћиваће се на трошкове телевизора, без обзира на приход особе. Тамо где ће порез на промет бити једнак за све грађане земље без обзира на приход.

# 2 - Порез на имовину / Порез на добит:

Порез на имовину је износ који плаћају власници имовине. Када двоје различитих људи чији су приходи различити и који живе на истом месту морају да плате исти износ пореза влади и порез се плаћа на имовину у власништву, али не и на приход који су појединци стекли. Овај порез се наплаћује на основу локације, димензије и величине имовине. Пример: Ако А и Б који имају приход од ИНР100000, односно ИНР200000 и поседују земљиште димензија 100 * 100, требају платити исти износ пореза, без обзира на свој приход.

# 3 - Акциза:

Акциза је регресивне природе. Акциза је индиректни порез када порез не плаћају потрошачи директно, већ порез пребацују на трговца или произвођаче на велико, са велетрговаца на мало и са трговаца на индиректно потрошаче. Ова акциза се наплаћује на производе попут бензина, алкохола и дувана; пореска стопа је релативно висока у поређењу са другим облицима пореза, јер су ти порези један од високих прихода који доносе државу.

Пример регресивног пореза: порез на бензин биће једнак за све групе људи, без обзира на приходе, а наплаћује се на количину купљеног бензина.

# 4 - Тарифа:

Порез на увоз и извоз робе је тамо где ће порез на робу на крају погодити потрошаче који их купују. Ако се тада наметне висока стопа пореза на неопходну робу која се увози или извози, група са ниским приходима представљаће терет за куповину те робе, али неће имати другу могућност осим куповине, јер је то неопходно за свакодневни живот.

# 5 - Порез на племените метале и украсе:

Влада ову врсту пореза наплаћује од ретких металних предмета попут злата, сребра и платинастих украса. Где је куповина злата у неким земљама традиција у земљи попут Индије у време венчања и прослава итд. Тамо где се порез обрачунава на количину купљеног метала, али не и на приход људи. Пореска стопа је повећана за ретке метале и дијаманте јер се ретко налазе, а то повећава доток прихода у државу.

Пример: ако се на племените метале обрачунава порез од 10%. Ако А и Б имају приход од ИНР100000 односно ИНР200000 и купе злато од 100гмс и 200гмс. Порез ће бити 10% на тржишну вредност по граму злата.

# 6 - Порез на лутрију и коцкање:

По својој природи су регресивније, јер ће пореске стопе бити равне без обзира на износ добијен на лутрији или коцкању.

Пример: Ако особа добије на лутрији од ИНР500000, пореска стопа ће бити равни 40%, а када друга особа освоји лутрију у вредности од ИНР20000, тада ће и пореска стопа бити 40%. Овде ће независно од износа пореска стопа бити иста за све грађане.

Предности

  • Регресивни порез помаже у смањењу потражње за робом попут дувана и алкохолних производа.
  • Подстиче људе да зарађују више попут пореза. Износ пореза ће бити фиксан и неће варирати у односу на остварени приход.
  • Погодније за израчунавање. Како је порез фиксан и није потребна висока технологија.
  • Људи имају слободу избора производа који су им потребни, а порез се може платити само на робу која им је потребна. Само људи којима је производ потребан требају платити робу.
  • Ниво инвестиција ће се повећати како ће високи приходи плаћати мање пореза, а ниво штедње ће се повећавати и штедња ће се канализовати као инвестиција.

Мане

  • Регресивни порез који плаћају сиромашни биће већи, а приход који остаје за живот биће мањи јер ће се значајан део зараде плаћати као порез.
  • Ниво незапослености расте јер сиромашни можда нису спремни да раде, јер би већи део зараде требало платити као порез.
  • Приход би се могао смањити ако особе са ниским приходима смање потрошњу робе.
  • Имућнији ће и даље зарађивати више, а групе са ниским примањима и даље ће зарађивати мање.
  • Подстицат ће се обрачун пореза јер људи са ниским приходима теже да сакрију ликвидни новац.

Закључак

Регресивни порез је једноставна врста пореза на грађане неке земље, а порез се не наплаћује на доходак, већ се наплаћује паушални износ за све, што је врло погодан облик пореза за земље у развоју и неразвијене земље који помаже за развој земаља, али ова врста пореза погодна је само за земље у којима је разлика у дохотку међу људима мања, а зарађени приход сличан једни другима. Дакле, неће бити дискриминације на порезу који се наплаћује.