Дажбина вс Тарифа | 6 најбољих разлика (са Инфографиком)

Кључна разлика између царине и царине је у томе што је царина порез који држава намеће на робу и услуге које се производе и продају у земљи, као и на робу и услуге које се увозе из друге земље, док царина влада намеће само роби или услугама које се увозе између различитих земаља ради заштите пословања домаћих произвођача и добављача смањењем нивоа конкуренције.

Разлика између царине и царине

Обе царине у односу на тарифе су различити облици пореза. Тарифе су порези које влада намеће на робу увезену из друге земље. Супротно томе, царине су порези наметнути потрошачу за увезену робу, локалну робу, а такође и за међудржавне трансакције.

У овом чланку детаљно разматрамо разлике између царина и царина.

Шта је тарифа?

Тарифе су порези које држава намеће на робу увезену из друге земље. Ако влада наметне царине на увезену робу, цене те добре воље расту на домаћем тржишту. Као резултат наметања царина на добро, количина тог добра које се увози са међународног тржишта смањиће се, а понуда те добре воље ће се повећати на домаћем тржишту.

  • Тарифе су две врсте, једна је увозна, а друга извозна. Царина наметнута на увозну робу је увозна царина. Слично томе, царина наметнута на извозну робу позната је под називом извозне царине. Разлог зашто влада намеће увозне или извозне царине је тај што повећава владин приход у смислу наплате тарифа.
  • У кратком резултату наметања царина страни извозници и увозници губе, домаћи произвођачи добијају, а држава добија у износу од прихода од царина.

Шта је дужност?

Дажбина је још једна врста пореза коју држава намеће на робу која се увози у домаћој земљи. Ова царина је у народу позната као увозна царина. Такође се намеће царина на робу произведену у земљи.

  • Иако ређи у погледу броја обухваћене робе, царина се такође намеће и на неке извозне робе. Та врста царине је у народу позната као извозна царина.
  • За разлику од царина, царине су индиректне и сматрају се индиректним порезом.
  • Царина се сматра индиректним порезом јер је донекле слична порезу на потрошаче. Влада намеће царину потрошачу који ће тај предмет увести из међународне земље у домаћу земљу.
  • Неколико врста популарно познатих царина су акцизе и царине. Увозна царина на робу увезену из страног земљишта позната је као царина. Врста пореза наметнута на произведену робу која је део међудржавне трансакције позната је као акциза.

Дажбина против царине - Инфографика

Овде вам пружамо првих 5 разлика између царине и царине.

Дужност насупрот тарифи Разлика у међусобним односима

Погледајмо сада међусобну разлику између Дажбине и Тарифе.

Основа - царина против царинеДужностТарифа
ДефиницијаЦарина је врста индиректног пореза који држава намеће потрошачу и намеће се за робу која се увози и робу која се производи локално и која је део међудржавне трансакције.Тарифе су порези које држава намеће на робу увезену из друге земље.
ПриродаДажбине су сличне индиректним порезима и намећу се потрошачима. Дажбина је у народу позната и као порез на потрошаче.Тарифе су сличне директним порезима на увоз и извоз робе.
ВрстеВрста популарне дужности су узбудљиве царине и царине.Тарифе могу увозити царине или извозне тарифе на основу царине наметнуте на увезену робу или извезену робу.
Роба покривенаДажбине наметнуте на увоз робе познате су под називом царина. Дажбина на робу произведену у земљи и део међудржавне трансакције позната је као акциза.Тарифе се намећу на робу коју увозе или извезу произвођачи неке земље у међународну земљу.
Секундарне употребеОстале употребе царина укључују увозне царине, акцизе, наследство или смрт, царине.Остале употребе тарифа укључују општу листу цена.

Закључак

Постоје различите врсте пореза које влада намеће својим грађанима или држављанима других земаља. Обе речи тарифа у односу на царине односе се на наметнути порез. Употреба ових израза често је на месту, али постоји танка линија разлике између та два израза.

Тарифе су директни порези, док су царине индиректни порези. Тарифе се намећу на робу, а царине на потрошаче. Тарифе могу бити две врсте - увозне и извозне царине. Царине, с друге стране, укључују акцизе и царине.

Влада намеће царине и царине јер то повећава приходе владе у смислу наплате пореза. У кратком резултату наметања царина и царина на робу која се увози или извози губици су страни извозници, а увозници, домаћи произвођачи, а држава добит у износу од пореског прихода.