Стопа поврата улагања (дефиниција, формула) | Примери прорачуна

Колика је стопа поврата улагања?

Стопа поврата улагања односи се на стопу којом компанија остварује повраћај од улагања током периода у поређењу са трошковима улагања предузећа и израчунава се дељењем поврата улагања током периода са трошком инвестиција.

Једноставним речима, то је приход остварен улагањем у имовину и мери се углавном у процентима. Може бити негативан (нето губитак) или позитиван (нето добитак) и мерити се периодично, на пример квартално, месечно или годишње.

  • Стопа поврата улагања је први и најважнији критеријум који се процењује пре доношења одлука о улагању. То је само додатна зарада изнад и изнад улагања или смањење трошкова улагања током одређеног временског периода.
  • За субјекте чији се дуг или капитал котира на признатим берзама, поврат улагања је врло користан са становишта инвеститора.

Формула стопе поврата инвестиције

Могу се мерити у различитим терминима као што је повраћај уложеног капитала, принос на капитал итд.

Међутим, може се поделити на следеће главне две компоненте:

# 1 - Стопа поврата улагања = (тренутна / тржишна или продајна вредност - почетни трошак / почетни трошак) * 100

(помоћу ове формуле, повраћај се може одредити у процентима од цене инвестиције)

  • Тренутна вредност(Вредност на датум продаје инвестиције) - позната и као тржишна цена, укупан приход до данас, нето остварива вредност итд.
  • Почетна цена куповине - Износ плаћен за стицање инвестиције).

или

# 2 - Поврат инвестиције = Укупна инвестиција / укупни трошак (по овој формули, колико пута се тренутна вредност инвестиције упоређује са трошковима инвестиције)

Примери

Погледајмо неке од једноставних до напредних примера да бисмо детаљно разумели овај концепт -

Ову стопу поврата улагања у Екцел можете преузети овде - Екцел образац стопе поврата улагања

Пример # 1

Претпоставимо да је господин Кс купио акције компаније Аппле Инц за рецимо 170 долара 01.01.2019. После неколико месеци, господин Кс жели да прода акције по тржишној цени Рс. 180 долара.

Стопа поврата улагања = $ (180-170) Кс100 / 170 која долази 5.88% нето добит.

Ако је продајна цена Рс. 160 тада ће поврат бити = 160-170 Кс 100/170 = -5.88% нето губитак.

Пример # 2

Сада претпоставимо да је господин И купио 100 акција компаније Аппле Инц. 01/01/2019 за 170 долара. Дакле, укупни почетни трошак = 17 000 америчких долара. После 3 сузе, рецимо 01.01.2021, господин И продаје те акције по цени од 182 долара.

Израчун стопе поврата улагања за г. И = 182 - 170/170 * 100 = 7.06%

Из горњег примера је јасно да господин И зарађује више у процентима. Међутим, господин И ће добити овај износ након отприлике 3 године, док господин Кс може добити у року од годину дана, што је вредније него што ће добити након 3 године. Ако се узме у обзир временска вредност новца, повратак господина И биће снижен за одређени фактор, а коначни одговор биће нижи од 7,06%.

Понекад одлука донета на основу праведне стопе поврата улагања може бити узалудна. Морамо анализирати сваки параметар пре него што донесемо закључак.

Пример # 3

Господин А је купио некретнину 2011. године за 100.000 америчких долара, а 2019. године наведена имовина се продаје за 200.000 америчких долара.

Стопа поврата улагања у израчунавање имовине као = 200.000 - 100.000 / 100.000 * 100 = 100%

У случају производног посла, повраћај улагања = приход - трошак продате робе подељен трошком продате робе.

Пример # 4

Господин Б је власник компаније која се бави производњом челика чија бруто примања износе 100.000 америчких долара, а остали приходи 5.000 америчких долара. Дакле, укупан приход је једнак 105.000 УСД. Трошкови продате робе су 55.000 америчких долара. сада се израчун стопе поврата улагања може извршити на следећи начин:

= $105,000 – $55,000 / 55,000 * 100 = 90.91%.

Пример # 5

Улагање може бити у хартије од вредности (капитал, преференцијалне обвезнице, обвезнице итд.), На пример:

Господин Д је купио неконвертибилне обвезнице од 5% компаније КСИЗ за 100 долара. Након држања обвезница у периоду од две године, господин Д је одлучио да их прода по цени од 150 долара.

= ($150 – $100 / 100) * 100 = 50%.

Предности

  • Израчун стопе поврата улагања је врло једноставан и може се израчунати у кратком времену.
  • Будући да је то једноставан модел, није потребно много података да би се дошло до стопе.
  • Може се мерити за било коју врсту улагања као што су некретнине, капитал, повлашћене акције итд.
  • Стручно знање није потребно; чак и сваки лаик може израчунати шта за њега има.
  • Помаже у израчунавању поврата за врло мало времена и трошкова.
  • Помаже у доношењу инвестиционих одлука попут куповине нове имовине насупрот замене имовине, проширења основног средства, одлуке о диверзификацији, узајамно искључивој одлуци.

Мане

Постоји један главни недостатак или ограничење што формула, као што је горе поменуто, не узима у обзир временску вредност новца. Повратак у горњем примеру може се генерисати након 2 или 3 године. Дакле, ако је нето добит од 5,88% остварена у току једне године има већу вредност него ако је остварена након 2-3 године. Дакле, фактор временске вредности је потпуно занемарен у формули.

Закључак

То је добар алат за израчунавање укупне користи или поврата улагања; међутим, није поуздано ако је период инвестиционог хоризонта дужи од једне године, јер не узима у обзир временску вредност новца. Чак и лаик може извести стопу поврата улагања и може донијети утемељену одлуку; међутим, приликом доношења коначне одлуке мора се узети у обзир временска вредност новца. Постоје и друге мере из којих може доћи тачан повраћај улагања, на пример, повраћај капитала (којим се мери приход остварен у капиталним улагањима), повраћај улагања, поврат уложеног капитала (узима се у обзир капитал и дуг како би се дошло до повратак) итд.