Тржиште валута (дефиниција) | Примери девизног тржишта

Шта је тржиште валута?

Тржиште валута (познато и као девизно тржиште) је тржиште на једном месту где различити учесници могу да купују и продају различите валуте које послују у различитим јурисдикцијама широм света. Ово тржиште игра веома важну улогу у вођењу међународне трговине и финансијског сектора и служи компанијама и појединцима омогућавајући им да купују и продају робу и услуге деноминоване у страним валутама, као и несметан проток капитала. Тржишта валута раде даноноћно и имају главне учеснике у облику великих међународних банака, корпорација, државних ентитета, малопродајних учесника итд.

Учесници на тржишту улазе на валутна тржишта са другачијом наменом и заједно чине тржиште ликвиднијим и ефикаснијим у процесу. Захваљујући операцијама које врше нон-стоп, тржиште валута пружа већу могућност међународном банкарском систему да се бави трансакцијама на текућим рачунима и рачунима капитала и као таква су ова тржишта покретачка снага динамичних глобалних економија.

Овде је важно напоменути да тржиште валута није јединствена берза, већ мрежа глобалних тржишта која не раде истовремено и раде по различитим временским зонама почев од Јапанских тржишта, а следе Хонгконга, Сингапура, Индије, Блиског Истока (Бахреин) , Европа, Уједињено Краљевство, САД, Канада и завршава се Аустралијом.

Примери девизног тржишта

Хајде да схватимо улогу девизног тржишта уз помоћ неколико примера:

Пример # 1

Номура, јапанска инвестициона банка недавно је закључила посао и очекује 20 милиона евра након 3 месеца. После три месеца цена јена / евра може да се креће у било ком смеру и као резултат тога настаје девизни ризик јена / евра. Да би превазишла овај ризик, Номура улази на тржиште валута и склапа термински уговор о продаји 20 милиона евра на крају три месеца по унапред одређеној цени у јену. Склапањем таквог уговора који је олакшан тржиштем валута, Номура може елиминисати свој девизни ризик повезан са трансакцијом.

Горе наведено је пример како девизна тржишта помажу у заштити од ризика који настаје због колебања девизног курса.

Пример # 2

Ксило је трговинска фирма и верује да ће економска криза у Индији утицати на њен фискални дефицит и то ће имати широко распрострањен утицај на локалну валуту у односу на долар и очекује да ће рупија снажно депресирати у односу на долар и уградити у шпекулативне позиције преузимањем бочна позиција у УСД / ИНР очекујући депресијацију локалне валуте, ИНР у односу на УСД и остварујући добитак за фирму.

Горе наведено је пример како се девизна тржишта користе за шпекулације које настају због колебања курса и у њих често улазе инвеститори, компаније и финансијске институције као што су банке и инвестициони фондови.

Предности тржишта валута

Неке од предности су следеће:

  • Они доносе ликвидност новца и омогућавају да се деси огроман обим трговине што пружа обилне изворе запослења и профита за различита предузећа.
  • Толико су огромни да ниједан ентитет не може утицати на њих и постоји неометан проток информација који чини валутна тржишта високо ефикасним.
  • Неопходно је извршити страна улагања, јер омогућава претварање валуте у локалну валуту за улагање у пословање дотичне државе.
  • Омогућава одређивање цена за различите валуте у односу на друге валуте, а обично јачу валуту карактерише јачање економије.
  • Тржиште валута омогућава мултинационалним корпорацијама које се баве прекограничним трансакцијама да се заштите од својих будућих примања и плаћања деноминованих у страним валутама.

Мане тржишта валута

Неки од недостатака су следећи:

  • Њих контролишу одговарајуће владе локалне валуте, а централне банке локалних земаља учествују у девизним трансакцијама да би утицале на девизне курсеве у складу са владином политиком која је резултирала насилним кретањима девизног курса. На пример, Централна банка било које земље може продајом девизних резерви као што је велика количина злата и страних валута смањити понуду своје локалне валуте и повећати своју цену у односу на друге валуте
  • Повећавају различите ризике, од којих је најистакнутији ризик друге уговорне стране, јер је тржиште валута међународно тржиште, а неуспех једне друге стране може утицати на читав низ других уговорних страна.
  • Због саме величине девизних тржишта, она су углавном нерегулисана упркос бројним мерама које предузима локална влада сваке земље.
  • Они тргују високом полугом и велика су институција, хеџ фондови се јако кладе на овим тржиштима што их чини склоним неуспеху и затварању у случају да њихове опкладе пођу по злу.

Важне напомене о валути

  • Састоји се од две стране: Буи-Сиде која се састоји од купаца страних валута и терминских девизних уговора и оне која се продаје од примарних дилера у валутама и зачетника шпедитерских уговора као што су велике корпорације.
  • Због различитих временских зона и географске дистрибуције форек центара који се баве различитим валутама у различитим центрима света, теже је сагледати, предвидети и предвидети размену и камате које померају валуте на тржишту валута.
  • Тржишта валута се баве различитим валутама и на те валуте изузетно утичу основни фактори као што су формула платног биланса, очекивана стопа економског раста, фискална политика владе државе, аутономија централне банке у спровођењу монетарне политике и окружење каматних стопа уопште које чини да валута једном депресира или порасте у односу на друге валуте.

Закључак

То је важно тржиште и игра незаменљиву улогу у размени валута из једне земље у другу. Успешна интеграција света и слободан проток трговине могућа је захваљујући процвату тржишта валута које омогућава купцима добара и услуга и продавцима такве робе и услуга да своје девизне примице / плаћања претворе у локалну валуту. Тржишта валута укључују трговце, шпекуланте, арбитраже, инвеститоре, банке / филијале и корпорације, итд. И заједно чине валутна тржишта високо ефикасним и ликвидним.