Примери финансијске имовине | Класификација заснована на америчким ГААП и МСФИ

Финансијска имовина, која се такође назива финансијским инструментима, су различита ликвидна средства која своју вредност изводе из било ког уговорног потраживања, а примери укључују готов новац у благајни, депозитни лист, потраживања за зајам, тржишне хартије од вредности, обвезнице, акције, узајамне фондове итд.

Примери финансијске имовине

Финансијска имовина, позната и као финансијски инструменти или хартије од вредности, није физичко средство већ је део нематеријалне имовине ентитета. Они своју вредност изводе из уговорног потраживања. Може се лако и лако претворити у готовину. Неке су биланс банке, акције, краткорочне инвестиције, трезорски записи итд.

Обично је представљен као потврда, признаница или други правни документ. Финансијска имовина се често ствара позајмљивањем новца или је у вези са њим. Они се широко користе за финансирање некретнина и власништво над материјалном имовином.

Списак примера финансијске имовине

извор: Мицрософт СЕЦ Филингс

Испод је листа типова финансијских средстава и примери -

  1. Готовина или готовински еквивалент попут банковног стања,
  2. Капитални инструменти другог ентитета. То је захтев акционара / инвеститора за власништво над компанијом.
  3. Обвезница: ово је потраживање по основу плаћања камата и главнице у будућности. То може бити финансијска имовина за компаније попут банке, или је пак обавеза за компаније.
  4. Зајам: У горњем примеру узели смо обвезницу као финансијско средство. Исто тако, зајмови се третирају као финансијска имовина за компаније попут банака код којих продаја таквих зајмова доноси имовину.
  5. Осигурање: вредност финансијске имовине се исплаћује ако су испуњени услови уговора. Као да ако компанија плати премију за свој аутомобил и пад аутомобила, тада ће се финансијска имовина исплатити.
  6. Законска и уговорна права тако да ентитет може да прима готовину од другог ентитета
  7. Финансијско средство попут хартија од вредности за зајам од другог ентитета
  8. Под повољним условима, ентитет има право да размени финансијску имовину или обавезе са другим ентитетима. Таква права су финансијска имовина за ентитет.
  9. Било који уговор који се може измирити главничким инструментима ентитета,
  10. Било који недеривативни инструмент за који је ентитет обавезан да прими неке инструменте капитала свог ентитета;
  11. Било који дериват који може да се намири за готовину или било које друго финансијско средство које може да се намири за капитални инструмент предузећа

Класификација финансијске имовине на билансу стања

На основу главне класификације финансијског средства можемо имати следеће примере финансијског средства:

  • Финансијска имовина по фер вредности кроз добитак или губитак: Укључују финансијску имовину коју ентитет држи ради трговања или се признаје по фер вредности кроз биланс успеха.
  • Хартије од вредности које се држе до доспећа: Улагања у дужничке инструменте који се држе до датума доспећа, без обзира на промене тржишних цена или финансијски положај или учинак ентитета спадају у ову категорију.
  • Кредити и потраживања: То укључује финансијску имовину са фиксним или одредивим плаћањима. Не котирају на активном тржишту трговања.
  • Расположива за продају: Ентитет може задржати било које финансијско средство у овој категорији, које не спада ни у једну од горе наведене три категорије. На пример, ентитет може класификовати нека своја улагања у дужничке и капиталне инструменте као финансијску имовину расположиву за продају.

Потраживања треба класификовати као зајмове и потраживања ако се не држе ради трговања. Даље, ентитет га може класификовати по фер вредности кроз биланс успеха или као расположив за продају ако то одлучи. Улагање у акције са одређеном ценом и ако се не држи ради трговања треба класификовати као финансијско средство расположиво за продају.

Обезбеђење дуга треба класификовати као зајмове и потраживања ако није котирано на активном тржишту и ако се не држи ради трговања.

Примери финансијске имовине према УС ГААП

Генерално се формат Прихваћени рачуноводствени принципи поштује у већини компанија са седиштем у САД-у. Њихов образац представљања, процене и умањења вредности разликује се од осталих метода извештавања.

извор: Амазон.цом Подношење СЕЦ-а

Следе неки примери финансијске имовине према ГААП:

  • Сложени финансијски инструменти: Сложени финансијски инструменти попут заменљивих обвезница нису подељени на компоненте дуга и капитала.
  • Капиталне инвестиције: Према ГААП-у, капиталне инвестиције се мере по ФВ-НИ (промене фер вредности признају се у нето приходу). Међутим, доступна је алтернатива за мерење за капиталне инвестиције које нити имају лако утврдиве фер вредности нити се квалификују за нето вредност имовине (НАВ)
  • Кредити и друга потраживања: Према УС ГААП-у, модел обезвређења кредита и осталих потраживања представља претрпљени губитак. Ови зајмови и потраживања су представљени у билансу стања.
  • Изведеница: Према ГААП-у, изведени инструмент мора
    • Имати једно или више основних средстава и један или више фиктивних износа или одредби о плаћању,
    • Не захтева почетно нето улагање и
    • Будите у могућности да се поравнате нето.
  • Хедгинг Инструмент: Временска вредност инструмента за заштиту може се изузети из процене ефикасности.
  • Јавни привредни субјекти: Приликом мерења фер вредности финансијских инструмената ради откривања користиће појам излазне цене.

Примери финансијске имовине према МСФИ

Формат међународних стандарда финансијског извештавања углавном се прати у већини компанија са седиштем у Великој Британији. Њихов образац представљања, процене и умањења вредности разликује се од осталих метода извештавања.

извор: Водафоне годишњи извештај

На основу главне класификације финансијске имовине, следе неки примери финансијске имовине према МСФИ:

  • Сложени финансијски инструменти: Сложени финансијски инструменти морају се поделити на компоненту дуга и капитала.
  • Капиталне инвестиције: Власничке инвестиције се мере по ФВ-НИ (промене фер вредности признају се у нето приходу);

Међутим, неопозиви ФВ-ОЦИ избор доступан је за недеривативне капиталне инвестиције које се не држе ради трговања. ФВ-ОЦИ значи да су промене у фер вредности признате у другом свеобухватном приходу.

  • Према МСФИ, постоји јединствени модел умањења за дужничке инструменте евидентиране по амортизованој вредности или ФВ-ОЦИ, укључујући зајмове и дужничке хартије од вредности.
  • Изведеница: Дериватив се мери по фер вредности, док се промене вредности признају у билансу успеха, осим ако није изабран за заштиту.
  • Инструменти за заштиту Временска вредност инструмента заштите и распон основа у страној валути могу се искључити из процене ефикасности.