Бета у финансијама (дефиниција, формула) | Водич за бета финансије

Шта је Бета у финансијама?

Бета у финансијама је финансијска метрика која мери колико је осетљива цена акције у односу на промену тржишне цене (индекса). Бета се користи за мерење систематских ризика повезаних са одређеном инвестицијом. У статистикама, бета је нагиб линије, који се добија регресирањем приноса на повраћај залиха са повратом на тржишту.

Бета се углавном користи за израчунавање ЦАПМ (Модел утврђивања цена капиталних средстава). Овај модел израчунава очекивани принос на средство користећи очекивани тржишни принос и бета. ЦАПМ се углавном користи за израчунавање трошкова капитала. Ове мере су веома важне у методи вредновања ДЦФ.

Бета у формули финансија

Формула ЦАПМ користи Бета према доњој формули -

Трошак капитала = стопа без ризика + Бета к премија за ризик

  • Стопе без ризика су обично државне обвезнице. На пример, у Великој Британији и САД-у десетогодишње државне обвезнице користе се као безризичне стопе. Овај повратак је онај који инвеститор очекује да ће добити улагањем у потпуно безризичну инвестицију.
  • Бета је степен у коме се принос на капитал компаније разликује у поређењу са укупним тржиштем.
  • Премија за ризик даје се инвеститору за преузимање додатног ризика улагањем у те акције. Будући да је ризик од улагања у безризичне обвезнице много мањи од ризика власништва над акцијама, инвеститори очекују већи поврат који преузима већи ризик.

Бета у тумачењу финансија

  • Ако је Бета = 1: Ако је Бета акције била једнака јединици, то значи да деоница има исти ниво ризика као и на берзи. Ако тржиште порасте за 1%, акције ће такође порасти за 1%, а ако тржиште падне за 1%, акције ће такође пасти за 1%.
  • Ако је Бета> 1: Ако је Бета залиха већа од јединице, то подразумева већи ниво ризика и нестабилности у поређењу са берзом. Иако ће правац промене цене акција бити исти; међутим, кретање цена акција биће прилично екстремно.
  • Ако је Бета> 0 и Бета <1: Ако је Бета залиха мања од један и већа од нуле, то значи да ће се цене акција кретати са укупним тржиштем; међутим, цене акција остаће мање ризичне и променљиве.

Израчунавање бета у финансијама

# 1-Метода варијансе-коваријанса

Бета хартије од вредности израчунава се као коваријанса између поврата тржишта и поврата хартије од вредности подељене варијансом тржишта

Бета = Коваријанса тржишта и хартија од вредности / варијанса хартије од вредности Претпоставимо да менаџер портфеља жели да израчуна бета за уградњу компаније Аппле и да је жели укључити у свој портфолио. Одлучио је да га израчуна на основу референтне вредности, С&П 500. На основу података из претходних година, Апплеова регистрација и С&П имају коваријансу од 0,032, а варијанса С&П је 0,015

Бета од Аппле = 0,032 / 0,015 = 2,13

# 2-Метода стандардног одступања и корелације

Бета се такође може израчунати дељењем -

  • Стандардно одступање приноса на хартије од вредности подељено са стандардним одступањем приноса референтне вредности.
  • Ова вредност се затим помножи корелацијом тржишта и приноса на хартије од вредности.

Инвеститор жели да инвестира у Амазон, али је био забринут због колебљивости акција. Стога је одлучио да израчуна Бета за Амазон у поређењу са С&П 500. На основу прошлих података открио је да је корелација између С&П 500 и Амазона 0.83. Амазон има стандардно одступање приноса од 23,42%, док С&П 500 има стандардно одступање од 32,21%

Бета = 0,83 к (23,42% подељено са 32,21%) = 0,60

Бета за тржиште је 1, док је за Амазон 0,60. То указује на то да је бета за Амазон нижа од тржишне, што значи да је акција имала 40% мање волатилности од тржишта.

Како израчунати бета у програму Екцел?

Испод су кораци који се користе за израчунавање Бета-е у Екцелу. То се лако може израчунати помоћу функције нагиба екцел -

Корак 1: Дознајте недељне / месечне / кварталне цене акција.

Корак 2: Добити недељне / месечне / кварталне цене индекса.

Корак 3: Израчунајте недељне / месечне / кварталне приносе залиха.

Корак 4: Израчунајте недељне / месечне / кварталне приносе на тржишту.

Корак 5: Користите функцију нагиба и одаберите повраћај тржишта и залиха

Корак 6: Излаз нагиба је Бета

У горњем примеру израчунали смо бета користећи горње кораке. Повратак се израчунава дељењем старе и нове цене и одузимањем једне од ње и множењем са стотину.

Ови поврати цена се затим користе за израчунавање функције нагиба. Бета акције, у поређењу са тржиштем, износи 1.207. То значи да су акције нестабилније од тржишта.

Предности Бета-е у финансијама

  • Процена: Најпопуларнија употреба бета је израчунавање трошкова капитала током вршења процена. ЦАПМ користи бета за израчунавање систематског ризика на тржишту. Генерално, ово се може користити за вредновање многих компанија са различитим капиталним структурама.
  • Волатилност: Бета је једна мера која помаже инвеститорима да разумеју колебљивост деоница у поређењу са тржиштем. Помаже портфолио менаџерима у процени одлука у вези са додавањем, брисањем хартије од вредности из његовог портфеља.
  • Систематски ризик: Бета је мера систематског ризика. Већина портфеља има несистематски ризик који је елиминисан из портфеља. Бета узима у обзир само систематски ризик и на тај начин пружа стварну слику портфеља.

Мане бета у финансијама

  • Бета може помоћи у процени систематског ризика. Међутим, то не гарантује будуће поврате. Бета се може израчунати на различитим фреквенцијама, укључујући два месеца, шест месеци, пет година итд. Коришћење прошлих података не може бити тачно за будућност. Кориснику је тешко да предвиди будуће кретање залиха.
  • Бета се израчунава на основу цена акција у поређењу са тржишним ценама. Стога је за стартупе или приватне компаније тешко израчунати бета. Постоје методе као што су бета без задужења и бета са полугом, али то такође захтева пуно претпоставки.
  • Још један недостатак је тај што бета не може да разликује разлику између успона и пада. Не говори нам када је деоница била нестабилнија.