Плаћање закупа (формула, пример) | Израчунајте месечну закупнину

Исплате закупа односе се на исплате код којих закупац по уговору о закупу мора да плаћа месечни фиксни закуп за коришћење имовине закуподавцу који је власник таквог средства и имовину власник обично враћа натраг по истеку рока закупа.

Шта је плаћање закупа?

Израз „Закупнина“ аналоган је плаћању закупнине. Односи се на плаћање извршено у складу са уговореним уговором између закуподавца и закупца за одобравање коришћења имовине. Може да укључује некретнине, опрему или друга основна средства за одређени период.

Компоненте плаћања закупа

Израчун плаћања закупа зависи од три компоненте, а то су накнада за амортизацију, накнада за финансије и порез на промет. Погледајмо сада сваку компоненту одвојено:

# 1 - Накнада за амортизацију

Накнада за амортизацију аналогна је отплати главнице зајма. То је оно што закупац плаћа закуподавцу за губитак вредности имовине, који се распоређује по закупу или времену за које ће закупац користити средство. Накнада за амортизацију изражава се као једнака периодична уплата која се добија дељењем укупне амортизације са трајањем закупа као што је приказано доле,

Накнада за амортизацију = (Нето капитализовани трошак - заостала вредност) / рок закупа
  • Нето капитализовани трошак је додавање продајне цене, било којих додатних накнада за дилере, пореза који се не плаћају унапред и неизмирених салда зајма (ако их има) умањених за било какве депозите и рабате.
  • Преостала вредност је вредност препродаје имовине на крају закупа.
  • Термин закупа је дужина уговора о закупу (обично у месецима).

# 2 - Накнада за финансије

Новчана накнада је аналогна плаћању камата на зајмове и то је оно што закупац плаћа закуподавцу за коришћење њиховог новца. Треба имати на уму да се новчани трошкови плаћају на основу амортизације и преостале вредности. Новчана накнада је математички представљена као у наставку,

Накнада за финансије = (Нето капитализовани трошак + преостала вредност) * Фактор новца

Новчани фактор се може израчунати на основу каматне стопе поменуте у уговору о закупу која је математички изражена као што је приказано у наставку,

Новчани фактор = каматна стопа (%) / 24

# 3 - Порез на промет

На продајну цену наплаћује се државни или локални порез. Обично се плаћа у време потписивања уговора о закупу као део износа „доспелог при потписивању закупа“. Математички је изражен као доле,

Порез на промет = (Накнада за амортизацију + Накнада за финансије) * Стопа пореза на промет

Формула плаћања закупа

Формула за плаћање закупа изведена је додавањем накнаде за амортизацију, накнаде за финансирање и пореза на промет која је математички представљена као,

Плаћање закупа = Накнада за амортизацију + Накнада за финансије + Порез на промет

Обрачун исплате закупа са примерима

Погледајмо неколико једноставних примера плаћања закупа да бисмо то боље разумели.

Овај образац Екцел за плаћање најма можете преузети овде - Екцел предложак за плаћање закупа

Узмимо пример Јована, који планира да купи аутомобил на лизинг. Закуп ће бити на период од 36 месеци и наплаћује се годишња каматна стопа од 6%. Џон је успео да преговара о продајној цени од 26.000 америчких долара уз учешће од 4.000 америчких долара и преостало стање кредита од 5.000 америчких долара. Очекује се да ће аутомобил имати преосталу вредност од 16.500 америчких долара на крају 36 месеци. Применљива стопа пореза на промет је 5%. Одредите месечну закупнину за Јохна.

Нето капитализовани трошак

Нето капитализовани трошак може се израчунати користећи доњу формулу као,

Нето капитализовани трошак = преговарачка продајна цена - предујам + заостали зајам

= $26,000 – $4,000 + $5,000

Нето капитализовани трошак = 27.000 УСД

Накнада за амортизацију

Накнада за амортизацију = (Нето капитализовани трошак - Преостала вредност) / Термин закупа

= ($27,000 – $16,500) / 36

Накнада за амортизацију = 291,67 УСД

Фактор новца

Новчани фактор = каматна стопа / 24

= 6% / 24

Фактор новца = 0,0025

Накнада за финансирање

Накнада за финансирање = (Нето капитализовани трошак + преостала вредност) * Фактор новца

= ($27,000 + $16,500) * 0.0025

Накнада за финансирање = 108,75 УСД

Порез на промет

Порез на промет = (Накнада за амортизацију + Накнада за финансије) * Стопа пореза на промет

= ($291.67 + $108.75) * 5%

Порез на промет = 20,02 УСД

Месечно плаћање закупа

Стога се обрачун месечне исплате закупа може извршити користећи доњу формулу као,

Месечна обрачун закупнине = Накнада за амортизацију + Накнада за финансије + Порез на промет

= $291.67 + $108.75 + $20.02

Месечно плаћање закупа = 420,44 УСД

Према томе, Џон мора месечно да плаћа закупнину од 420,44 долара.

Предности

Сада ћемо погледати неке од предности плаћања закупа:

  • Одлив готовине или плаћања закупа распоређени су током трајања уговора о закупу, што елиминише терет једнократне значајне исплате готовине. То неизмерно помаже положају ликвидности предузећа и олакшава притисак на профил новчаног тока.
  • Одабиром прекомерног улагања у имовину, компанија ослобађа капитал који се може користити за финансирање других пословних потреба.
  • У оперативном закупу, закуп се третира другачије од дуга, јер је класификован као ванбилансна обавеза и као такав се не појављује у билансу стања. Међутим, финансијски закуп не нуди ову предност.
  • Закуп може бити одржива опција за предузећа која послују у индустријама које су осетљиве на ризик од застаревања технологије. Закупом се компанија штити од ризика да инвестира у технологију која ће вероватно застарети.

Мане

Сада ћемо погледати неке недостатке плаћања закупа:

  • У случају уговора о закупу имовине као што је земљиште, предузеће је лишено било какве користи од повећања вредности имовине.
  • Трошкови закупа смањују нето приход предузећа без икаквог повећања вредности, што на крају резултира ограниченим приносима за власнике капитала.
  • У случају оперативног закупа, закуп се не евидентира као део биланса стања предузећа. Међутим, већина инвеститора то сматра дугорочним дугом и као такви прилагођавају процену пословања у складу с тим.
  • У случају оперативног закупа, закупац упркос томе нема могућност да поседује средство на крају периода закупа. Међутим, у случају финансијског закупа, закупац има могућност куповине средства под условом плаћања преостале вредности.

Закључак

Дакле, може се закључити да је финансирање закупа прикладно за предузећа која не намеравају да финансирају своју куповину имовине дугом или ороченим зајмом како би смањила терет ЦАПЕКС-а. Даље, закупнине најбоље функционишу за компаније у индустријама које су подложне застаревању технологије. С друге стране, то је корисно и за инвеститоре који свој новац желе ефикасно уложити без учешћа у послу и зарадити камате.