Дана обртни капитал (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је Даис обртни капитал?

Дана обртни капитал је витални однос који се узима у обзир за темељну анализу компаније, а који указује на број дана (што је нижи то бољи) који је предузећу потребан да би свој обртни капитал претворио у приход од продаје. Изводи се из обртних средстава и годишњег промета.

Формула је следећа:

Дана Формула обртног капитала = (обртни капитал * 365) / приход од продаје.

Важне дефиниције

  • Обртни капитал: Разлика између обртне имовине и краткорочних обавеза предузећа позната је као обртни капитал. Формула за обртни капитал је следећа: Обртни капитал = Обртна имовина - Краткорочне обавезе.
  • Тренутна имовина: Имовина која би могла да се оствари, користи или угаси у нормалном оперативном циклусу сматра се обртном имовином. нпр. залихе, готовина и њихови еквиваленти, потраживања од купаца, унапред плаћени трошкови итд.
  • Текуће обавезе: Обавезе које доспевају за плаћање у једном оперативном циклусу познате су под називом Текуће обавезе - нпр. Обавезе према добављачима, неподмирени трошкови, обавезе по рачунима итд.
  • Оперативни циклус: Оперативни циклус је време потребно ентитету да достигне од почетне фазе куповине сировина да оствари готовину од потраживања од трговине. Оперативни циклус варира од компаније до компаније и сматра се да је нижи то боље што је компанија прилично ефикасна у постизању готовине уложене у обртни капитал. Такође је познат као циклус конверзије готовине.
  • Просечни обртни капитал: ако разматрамо дужи распон обртног капитала, боље је узети просек обртног капитала да бисмо уклонили неравнине у објављеним подацима, ако их има. Рецимо да разматрамо однос за годину дана; отуда бисмо могли узети просек обртног капитала на датум отварања и затварања године. Такође, могли бисмо ићи даље и узети четвртине уместо да отворимо и затворимо датуме за наше прорачуне.
  • Оперативни обртни капитал: Оперативни обртни капитал означава одузимање оперативне пасиве од оперативне имовине. Текућа имовина и обавезе које се користе или директно доприносе пословању компаније познате су као оперативна имовина и обавезе.

Формула за обртни капитал је следећа:

Оперативни обртни капитал = (Оперативна краткорочна средства - Оперативне краткорочне обавезе)

Неколико примера оперативних ставки су Основна средства; Постројења и машине (укључени у производњу), залихе, обавезе према добављачима и потраживања, готовина блокирана у оперативне сврхе итд. Готовина намењена за улагања, тржишне хартије од вредности и друга таква средства или обавезе неће се узимати у обзир за израчунавање оперативног обртног капитала.

У неким организацијама, ако постоји значајно присуство неоперативне имовине или обавеза или је лако доступна бифуркација за неоперативне износе, овај метод би се могао користити.

У следећем примеру претпостављамо да друга обртна средства и остале краткорочне обавезе по својој природи нису оперативне. Дакле, они се не узимају у обзир за обрачун обртног капитала.

Дани примери обртног капитала

Испод су примери дана обртног капитала.

Овде можете преузети овај Екцел образац за обртне дане овде - Предложак за обртна средства за обртна средства за дана

Пример # 1

Узмимо годишње бројеве корпорације Мицрософт на дан 30. јуна 2019. за израчунавање обртног капитала дана. Приход од 125,843 милиона долара, обртна средства и текуће обавезе од 175,552 милиона долара, односно 69,420 милиона долара.

Решење

Испод су дати подаци за израчунавање дана обртног капитала

Обрачун обртних средстава

Обртни капитал = Обртна имовина - Краткорочне обавезе

  • = $175552-$69420
  • = $106132

  • = (106.132 УСД * 365) / 125.843 милиона УСД
  • = 307,83 дана.

Указује на способност ентитета да претвори обртни капитал у приход за приближно 308.

Пример # 2

Узмимо у обзир следеће бројке и израчунајмо Дани обртни капитал. Приход за одређени период износи 2,00,00,000 УСД. Узмите 360 дана у израчуну.

Решење

Испод су дати подаци -

Прорачун нето обртног капитала

  • =$180000-$100000
  • Нето обртни капитал = 80000 УСД

Израчун дана обртног капитала

  • =($80000*360)/$200000
  • = 144 дана

Овде у горњем примеру, као што видимо, обртни капитал дана је 126 дана, и то значи да компанија има способност да поврати укупан уложени обртни капитал за 144 дана.

Пример # 3

У следећем примеру претпостављамо да друга обртна средства и остале краткорочне обавезе по својој природи нису оперативне. Приход за одређени период износи 2,00,00,000 УСД. Узмите 360 дана у израчуну. Израчунајте дане и нето обртни капитал

Решење

Испод су дати подаци -

Прорачун оперативног обртног капитала

  • =$150000-$80000
  • Оперативни обртни капитал = 70000 УСД

Обрачун дана обртног капитала је следећи -

  • =($70000*360)/$200000
  • = 126 дана

Овде у горњем примеру, као што видимо, обртни капитал дана је 126 дана, а то значи да компанија има способност да поврати укупан уложени обртни капитал за 126 дана.

Предности

  • Добар је показатељ оперативне ефикасности компаније. То подразумева број дана којима би предузећу било потребно да оствари почетна улагања у обртна средства до реализације из прихода од продаје. Дакле, ако је резултујући број нижи, сматра се бољим.
  • Овај однос помаже аналитичарима да разматрају компанију са бољим циклусом средстава, заједно са ефикасношћу пословања.

Мане

  • Однос не објашњава ништа јасно ако резултат сматрамо апсолутним бројем. Јер дани до обртног капитала варирају од компаније до компаније и индустрије до индустрије. Такође, то у великој мери зависи од природе посла. На пример, ако компанија има трговачки посао, имала би много нижи однос у односу на предузећа која су укључена у производни процес.
  • Такође је изазов предвидети тачан правац предузећа јер укључује више променљивих у бројнику, као што су различита обртна средства и обавезе. Да бисмо добили стварну слику, морамо дубље да истражимо и пређемо на појединачне ставке имовине и обавеза да бисмо измерили њен утицај на укупан однос. Ако то не учинимо, сасвим је могуће да би један или два тешка индикатора могли да манипулишу односом и одражавају нефер слику.

На пример, однос може бити нижи из следећих разлога:

  • Повећање прихода од продаје: Показује бољу индикацију јер одражава да је повећана способност продаје производа.
  • Кашњење на рачунима: То је такође добар знак јер се то генерално дешава због поуздане преговарачке моћи ентитета и одражава слабост поверилаца.
  • Повишена потраживања у готовини или на рачунима: Иако се у летимичном погледу ова ситуација чини разумном, али крајњи резултат је негативан. Вишак готовине у књигама означава недостатак могућности за улагање средстава у будуће подухвате. Слично томе, растућа потраживања такође указују на неспособност компаније да захтева дуговања од дужника. Ова ситуација углавном потиче из недостатка преговарачке моћи и присуства инфериорних или успорених производа.

Закључак

Свеукупно, показало се да је однос радних дана са основним мерама за проверу ефикасности и ефективности капиталних инвестиција у оперативном процесу пословања. Инвеститорима / аналитичарима помаже да упореде компаније сличног положаја на основу бољег коришћења средстава и оперативног циклуса. Иако даје јасну слику о могућностима организације да претвори почетна улагања у остваривање прихода, постаје тешко разумети због учешћа више променљивих.