Запис инвентара | Снимање уноса у дневник (корак по корак)

Дефиниција отписа залиха

Отпис залиха у суштини значи смањење вредности залиха из економских разлога или разлога процене. Када се вредност залиха из било ког разлога смањи, управа мора да обезвреди такву залиху и смањи њену пријављену вредност из биланса стања.

Инвентар је материјал у власништву било ког предузећа који се продаје ради прихода или је користан за претварање у финалну робу која се продаје ради прихода. Залихе могу застарети или постати мање вредне; у то време управа мора да запише вредност залиха. Руководство мора да упореди разлику између стварне вредности залиха у односу на првобитну вредност залиха када је првобитно купљена, а разлика између две ће се пренети у инвентар и записати рачун.

Објашњење отписа залиха

Отпис залиха користимо у стању у коме се вредност залиха смањује јер је вредност пала због тржишних или других економских разлога. Супротно је евидентирању залиха где вредност залиха расте од књиговодствене вредности. Отпис и отпис су потпуно различити појмови у природи рачуноводства. Отпис користимо када се вредност смањила од књиговодствене вредности, али отпис значи да је вредност залиха постала нула.

Током кварталне или годишње процене залиха, управа мора да књижи фер вредност залиха у књиге. Залихе морају бити на одговарајући начин вредноване према рачуноводственим методама и према тржишној процени. Понекад се вредност залиха повећава, а понекад морамо да запишемо вредност инвентара, што се назива отпис залиха. Такође зависи и од физичке структуре инвентара.

За исту групу инвентара, управа може отписати, отписати или некад отпис процене вредности инвентара.

Кораци за евидентирање отписа залиха

Да бисмо евидентирали отпис инвентара у књигама, морамо смањити инвентар стварањем контног рачуна залиха. Да разумемо на следећи начин,

  1. Прво, менаџмент мора да разуме ефекат и вредност отписа залиха, јер ће ове одлуке утицати на процес рачуноводственог третмана отписа залиха.
  2. Једном када управа утврди вредност залиха, која мора бити записана, мора да одлучи да ли је та вредност релативно мала или велика за управу. Ова одлука ће се мењати од компаније до компаније.
  3. Процес смањења вредности залиха има на уму чињеницу да се исти део инвентара процењује као безвредан, што се види у књигама.
  4. Одређени износ отписа залиха евидентираће се као расход за тај одређени период. И овај поступак се врши одједном, за разлику од амортизације која се евидентира више од једног периода.

Књиговодствене евиденције за отпис залиха

Узмимо пример, постоји производ који кошта 100 долара, али због слабих економских услова трошак производа смањен је за 50%. Дакле, вредност инвентара је опала или има само отпадну вредност. Тако ће управа забележити ову разлику у књигама, која се назива Запис инвентара.

Постоје два начина за снимање, као у доњем примеру,

# 1 - Уноси у дневнике када је записивање залиха мало и значајно

# 1 - Уноси у часописе када је отпис залиха значајно висок

Управа треба да буде свесна овог дела управљања залихама, јер то на много начина утиче на пословање. Прекодирање праве вредности залиха на рачунима пружиће праву слику о послу.

Вредност овог отписа не бисмо смели да евидентирамо у будућем периоду. Требало би да се евидентира у одређеном периоду када је израчунат.

Ефекат отписа залиха на финансијске извештаје

Отпис залиха је трошак по природи који ће смањити нето приход у одређеној финансијској години. Током фискалне године, свака оштећена роба у производњи или штета током испоруке са једног места на друго, роба украдена или коришћена као пробни пример и узорци могу такође утицати на отпис залиха.

Ефекат отписа залиха може се сумирати као у наставку,

  1. Смањује вредност залиха, која се евидентира као трошак на рачуну добити и губитка, што смањује нето приход за било коју одређену финансијску годину.
  2. Ако било које предузеће користи рачуноводство готовине, управа отписује вредност залиха кад год се појаве проблеми, али у случају обрачунског рачуноводства, управа може одабрати да направи рачун залиха залиха како би покрила будуће губитке због промена вредности залиха.
  3. Такође утиче на ЦОГС за било који одређени период. Да разумемо из доле поменуте формуле, ТРОШКОВИ ПРОДАНЕ РОБЕ = ОТВАРАЊЕ ИНВЕНТАРА + НАБАВКЕ - ЗАТВАРАЊЕ ИНВЕНТАРА. Када користимо овај отпис, то повећава трошкове продате робе (ЦОГС) за било који одређени период, јер управа неће моћи да прими исплату поменуте робе, што такође смањује нето приход и опорезиви приход. Вредност инвентара, која је записана, неће донети никакав новац за посао.
  4. Има значајан утицај на нето добит или биланс стања било ког предузећа, јер ће промене вредности било ког инвентара или имовине утицати на профитабилност пословања.