Хоризонтално спајање (дефиниција, примери) | Како то ради?

Дефиниција хоризонталног спајања

Хоризонтално спајање односи се на спајање које се дешава између организација које послују у истој или сличној индустрији и углавном се конкуренти у индустрији одлучују за такву врсту спајања из разлога као што је повећање удела на тржишту, доношење економије обима, да се смањи ниво конкуренције итд.

Објашњење

Хоризонтално спајање је врста спајања која се дешава између компанија које послују у сличној делатности или исте индустрије. Другим речима, то се дешава када се компаније које нуде исте или сличне производе или услуге удруже у једно власништво. Већина компанија које иду на такву врсту спајања су конкуренти који послују у истој индустрији.

Компаније се удружују из многих разлога, и финансијских и нефинансијских. Ова спајања се обично разматрају из нефинансијских разлога. Међутим, влада пажљивије надгледа ову врсту спајања, јер то може довести до смањења конкуренције у индустрији, а може и до олигопола.

Хипотетички пример хоризонталног спајања може бити Хиндустан Унилевер и Патањали. Иако обојица послују на тржишту ФМЦГ производа, обојица имају различите палете производа који имају за циљ различите демографске категорије људи. Дакле, спајање им може помоћи да понуде шири спектар производа, знатно ће повећати њихов приход и довести до повећања удела на тржишту.

Зашто компаније иду на хоризонтално спајање?

# 1 - Економија обима

Спајање се обично дешава када се очекује да ће комбиновани ентитет имати више процене него комбинована процена појединачних ентитета. Исто је и због синергија у спајању и преузимањима која су постигнуте између две компаније због спајања. Компаније се залажу за хоризонтално спајање како би смањивањем трошкова довеле до економије обима. До смањења трошкова може доћи услед уклањања сувишних процеса, операција или трошкова радне снаге. Дакле, компанија може понудити шири спектар производа или услуга на ефикаснији и исплативији начин.

# 2 - Смањење конкуренције

Компаније такође могу да се одлуче за ову врсту спајања како би смањиле конкуренцију. Дакле, то такође може довести до консолидације уситњене индустрије.

# 3 - Повећање тржишног удела и оперативних прихода

Спајање је неоргански метод раста предузећа. Када се две компаније које пружају исте / сличне производе или услуге са својим појединачним тржишним уделом и публиком на тржишту удружују у јединствени ентитет, то доводи до повећања удела на тржишту и тиме повећања прихода.

# 4 - Бржи раст

Неоргански раст је бржи метод раста од органског раста. Стога компаније које траже брже методе раста обично иду на хоризонтално спајање. Ако компанија настоји да повећа свој асортиман производа или тржишни удео или да повећа свој географски домет без улагања времена и ресурса да би је развила од нуле, може се одлучити за такво спајање.

# 5 - Диверзификација пословања

Компаније могу да се одлуче за ово спајање како би тражиле диверзификацију пословања како у погледу распона производа / услуга, тако и географског присуства. Такође може помоћи компанији да уђе на ново тржиште и да демографски повећа свој досег.

Пример хоризонталног спајања

Пример # 1

Претпоставимо да АБЦ Лимитед продаје челичне производе, а ПКР Лтд такође челик, али на малопродаји за појединце.

У овом примеру може доћи до хоризонталног спајања између ове две компаније како би се створила синергија и повећали приходи и тржишни удели групе.

У горњем примеру, комбиновањем две компаније, основица имовине комбинованог ентитета повећала се са 1,00,000 на 2,00,000 долара.

Даље, постоји добра воља у хоризонталном процесу спајања која је препозната у билансу стања према рачуноводственим нормама.

Пример # 2

Претпоставимо да се АБЦ Лтд бави производњом пластичних кеса, а ПКР Лимитед производњом пластичних пакета. може доћи до хоризонталног спајања између ове две компаније и могу добити синергију на следећи начин:

У овом послу АБЦ Лтд и ПКР Лтд се баве истом производњом пластичних производа.

  • Комбиновањем две компаније, припојена компанија ће имати диверзификовану базу производа од челика коју може продати потрошачима.
  • Видећете да је обједињени промет ентитета повећан са 1,50,000 на 3,50,000 $ ~ 130% скока промета.
  • Извршењем овог спајања, нето добит компаније порасла је са 50.000 на 1.50.000 УСД троструко повећавајући нето добит, повећавајући тако процену по акцији.

Хоризонтално спајање такође ће помоћи спојеном ентитету да контролише свој однос трошкова, јер ће комбиновани трошкови обе компаније заједно са комбинованим приходима сигурно смањити однос трошкова и побољшати финансијске перформансе компаније.

Пример # 3

Претпоставимо да се АБЦ Лтд бави производњом кацига, али нема инфраструктуру и у великој мери губи, али има врло високу дистрибутивну мрежу. С друге стране, постоји ПКР Лтд која има успостављену инфра поставку и у великој мери зарађује.

У овом случају, иако АБЦ прави губитке на појединачном нивоу, спајањем компаније са ПКР они могу да апсорбују своје губитке и чак могу дугорочно да пријаве позитиван профит.

  • Можемо видети да је нето добит комбинованог ентитета апсорбовала губитке АБЦ Лтд и ојачала финансијски положај групе, јер сада има комплетну инфра-мрежу постављену заједно са широком дистрибутивном мрежом.
  • Тако су обе компаније које се налазе у истој пословној линији постигле синергију у процесу спајања међусобним коришћењем УСБ-а и јаких страна како би створиле снажни спојени ентитет.
  • Слабост ове компаније може бити и друга снага компаније. Даје спојеном ентитету гориво за проширивање пословања и изградњу јаке базе на тржишту заузимањем тржишног удела.

Који су проблеми са којима се суочава хоризонтално спајање?

  • Тешкоће у културној интеграцији: Културна питања се обично сусрећу у свим врстама спајања, али су посебно очигледна у хоризонталним спајањима. С обзиром да две компаније послују у сличној или истој индустрији, обе имају сличан процес и функције, али могу имати различите начине руковања стварима. Стога им различите културе две компаније додатно отежавају суживот.
  • Различити стилови управљања: С обзиром на то да се стилови управљања обе компаније морају разликовати, спајање може довести до сукоба у руководству и може довести до неуспешног спајања.
  • Могло би створити Монополистичко тржиште: Такође може створити монопол на тржишту ако се два највећа играча који послују у тој индустрији споје заједно. На пример, ако се компанија која има 35% тржишног удела споји са компанијом која има 15% тржишног удела, комбиновани ентитет имаће 50% тржишног удела, што ће у великој мери смањити конкуренцију. Свако даље повећање тржишног удела комбинованог ентитета створиће монопол на тржишту што може довести до нелојалних тржишних пракси.
  • Канибализација производа: Спајање две компаније које послују у сличној индустрији такође може довести до канибализације производа било које компаније. Ако узмемо у обзир ранији пример спајања Патањалија и ХУЛ-а, с обзиром на то да људи постају све више забринути због органских и природних производа, производи од Патањалија попут шампона могу јести на тржишту шампона ХУЛ-а.