ЦФО вс Цонтроллер | Топ 5 разлика (са Инфографиком)

Разлика између финансијског директора и контролера

Главни финансијски директор ЦФО организације је виши извршни директор који има задатак да управља пословима предузећа, посебно са становишта финансија и новца, где је његов / њен посао управљање ефикасним набавкама за нове издатке, улагања у постојећи неактивни новчани ток, оптимално коришћење начин и анализе финансијске снаге и слабости организације; док контролер је примарно одговоран за финансијско извештавање, вођење евиденција, управљање информационом технологијом и рачуноводство, и зато су то углавном људи из рачуноводственог порекла, за разлику од финансијског и банкарског порекла финансијског директора.

ЦФО је главни финансијски директор компаније и долази директно испод извршног директора компаније. Финансијски директор контролише и управља свиме што се односи на финансије у компанији. Контролор, с друге стране, директно извештава финансијског директора компаније и осигурава да се свакодневне операције које се односе на финансије извршавају и правилно воде.

Ко је финансијски директор?

  • Три су важна одељења која директно извештавају финансијског директора компаније. Та три одељења су контролор, благајник и порески менаџер. Положај контролора је поново подељен на још четири одељења.
  • Функција финансијског директора је да контролише и управља свиме што се односи на финансије у компанији. Иако је одговоран за превиђање свега што се односи на финансије, његова примарна улога је да креира буџет за будућност, пројекције, планирање и друге финансијске стратегије које гледају у будућност.
  • Због тога су још три одељења која подносе извештаје директно финансијском директору како би се водиле оперативне и уназад окренуте функције повезане са финансијама. Финансијски директор је неопходан кад год компанија треба да изврши рачуноводствене промене или ако одабере између пројеката израдом пројекција и предвиђањем новчаног тока или ако жели решење за сложене финансијске стратегије.

Ко је контролор?

  • Чин контролора сличан је рангу благајника и пореског менаџера компаније.
  • Испод контролера постоје још четири одељења која директно извештавају контролора. Та четири одељења су менаџер рачуноводства, менаџер финансијског планирања, менаџер потраживања и менаџер потраживања. Главна функција контролора је осигурати да се свакодневне операције које се односе на финансије извршавају и правилно воде.
  • Те функције укључују одобравање свакодневних трансакција у организацији и израду периодичних и месечних извештаја за исте. Његова функција такође укључује праћење свих потраживања и рачуноводствених обавеза предузећа.

ЦФО вс Цонтроллер Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између финансијског директора и контролера.

Кључне разлике

  • Финансијски директор компаније одговоран је за готово све што се односи на финансирање ранга финансијског директора у компанији, који је непосредно испод нивоа генералног директора. Контролор извештаја директно извештава финансијског директора компаније и ранг контролора унутар организације је под финансијским директором.
  • Главна функција финансијског директора је да прави будуће пројекције новчаног тока и прави финансијске стратегије и даје процене како би одлучио који пројекат треба предузети. Контролор је одговоран за несметано функционисање свакодневних операција повезаних са финансијама. Они укључују одобравање трансакција за креирање недељних и месечних извештаја, а такође се брину о потраживањима и обвезама.
  • Три су важна одељења која директно извештавају финансијског директора компаније, они су контролор, благајник и порески менаџер. Постоје четири важна одељења која директно извештавају контролора компаније, а то су менаџер рачуноводства, менаџер финансијског планирања, менаџер потраживања и менаџер потраживања.
  • Чин финансијског директора сличан је другим радним местима попут главног оперативног директора (ЦОО), главног информационог директора (ЦИО) и главног маркетиншког директора (ЦМО). Чин контролора сличан је рангу благајника и пореског менаџера компаније.

Упоредна табела ЦФО-а наспрам контролера

ОсноваЦФОКонтролер
ДефиницијаФинансијски директор је главни финансијски директор компаније. Чин финансијског директора у организацији долази тик испод нивоа генералног директора.Контролор осигурава да се свакодневне операције које се односе на финансије извршавају и правилно воде.
ХијерархијаЧин финансијског директора у организацији долази непосредно испод извршног директора.Они се рангирају испод финансијског директора у хијерархији организације
ДивизијеТри су важна одељења која директно извештавају финансијског директора компаније. Та три одељења су контролор, благајник и порески менаџер.Испод контролера постоје још четири одељења која директно извештавају контролора. Та четири одељења су менаџер рачуноводства, менаџер финансијског планирања, менаџер потраживања и менаџер потраживања.
ФункцијаИако одговорности финансијског директора занемарују све што се односи на финансије, његова примарна улога је да креира буџете, пројекције, планирање и друге финансијске стратегије које гледају у будућност.Контролор је одговоран за одобравање свакодневних трансакција унутар организације и креира периодичне и месечне извештаје за исте. Његова функција такође укључује праћење свих потраживања и рачуноводствених обавеза предузећа.
Јоинт РанксЧин финансијског директора у организацији долази тик испод нивоа генералног директора. Чин је сличан другим функцијама попут главног оперативног директора (ЦОО), главног информационог директора (ЦИО) и главног маркетиншког директора (ЦМО).Чин контролора сличан је рангу благајника и пореског менаџера компаније.

Закључак

У великој организацији је важно имати шефове одсека и пододсека како би се бринули о несметаној функцији различитих улога. Због тога улоге руководилаца попут финансијског директора и контролора играју веома важну улогу у функционисању и доношењу одлука у организацији. Финансијски директор на папирима одговоран је за било шта што има везе са финансијама у компанији.

Али како није могуће да једна особа брине о свему што има у одељењима која му директно извештавају. Једна од тих важних подела је она контролора који је одговоран за углавном управљање свакодневним финансијским операцијама, што укључује потраживања и дуговања. Финансијски директор мора да донесе све кључне одлуке које се односе на финансије, попут пројекција новчаног тока, буџетирања, доношења одлуке о одабиру пројекта, а такође мора да се побрине за све утицаје рачуноводствених промена.