Примери прилагођавања уноса (Прилагођавање уноса у дневник)

Примери прилагођавања уноса

Следећи примери прилагођавања уноса дају преглед најчешћих уноса прилагођавања. Немогуће је пружити потпун скуп примера који се баве свим варијацијама у свакој ситуацији, јер таквих уноса за прилагођавање има на стотине. Уноси за прилагођавање, познати и као прилагођавање уноса у дневнике (АЈЕ), су уноси који се врше у рачуноводственим дневницима пословне фирме ради прилагођавања или ажурирања рачуна прихода и расхода према принципу настанка догађаја и одговарајућем концепту рачуноводства. Да би се боље разумела неопходност прилагођавања уноса, у чланку ће бити речи о низу примера.

  • Ови књиговодствени записи се евидентирају на крају обрачунског периода након припреме пробног биланса, али пре припреме финансијских извештаја.
  • На крају обрачунског периода, неки трошкови и приходи можда нису евидентирани или ажурирани у складу са начелом настанка и подударања. Ако се не изврше потребна прилагођавања, тада различити рачуни, укључујући неке рачуне прихода, расхода, имовине и обавеза, неће одражавати тачне и фер вредности.
Белешка: Нису сви уноси на крају обрачунског периода уноси за прилагођавање. На пример, унос за неке куповине или продаје извршене последњег дана обрачунског периода је примарни дневник куповине-продаје, а не унос за прилагођавање.

Врх 3 примера прилагођавања уноса

Испод су примери прилагођавања уноса у часопису.

Пример прилагођавања уноса # 1 - Обрачунати, али неплаћени трошкови

Господин Јефф, власник мале компаније за производњу намештаја по имену Азон, нуди сорте намештаја А-З. Азон завршава своју обрачунску годину 30. јуна. Компанија је узела зајам од 100.000 америчких долара на годину дана од своје банке 1. маја 2018. године, @ 10% ПА за који се исплате камата морају вршити на крају сваког квартала.

Рачуновођа компаније треба да се побрине за ову трансакцију прилагођавања пре затварања рачуноводствених евиденција 2018. године.

Дато:

Према обрачунском начелу, главна компанија треба да евидентира све настале трошкове, било да су плаћени или не. Предузеће је имало трошкове камата од 5.1.2018 до 30.6.2018, тј. Током два месеца, а преостали ненаплаћени и неплаћени трошкови камата ће се прилагодити у наредном обрачунском периоду. Настали трошкови ће прилагодити биланс успеха и биланс стања на следећи начин.

Рачун обрачунате камате повећаће обавезу предузећа јер су настали, али неплаћени трошкови камата, а једнак износ повећаће трошкове биланса успеха.

Белешка: Након уплате извршене 31/7/2018, тј. На датум доспећа, прошао је обрнути унос за отпис рачуна одговорности на следећи начин: -

Пример прилагођавања уноса бр. 2 - претплаћени трошкови

Господин Јефф, власник Азона, жели да осигура инвентар (или залихе) компаније. Полицу осигурања купио је 1. јуна 2018. године за премију од 3000 долара за шест месеци.

Рачуновођа евидентира трансакцију у износу од 3000 америчких долара 6. јануара 2018. Рачуне је потребно затворити 30.6.2018.

Сада унос за осигурање одражава шестомесечне трошкове, који су плаћени, али до краја јуна могло се користити покриће од само једног месеца.

Према принципу настанка временских разграничења, само се једномесечни трошкови могу прилагодити билансу успеха, а преостали плаћени салдо ће повећати имовину биланса стања као унапред плаћено осигурање. Запис у часопису биће: -

Пример прилагођавања уноса # 3

Јацк је власник брзо растућег малопродајног ланца у Кини под називом Баба са седиштем у Хонг Конгу. Будући да послује више од две деценије, започео је своје присуство широм земље и створио је добру репутацију међу главном базом купаца.

Баба следи исти образац који прате многе државе Цоммонвеалтха и закључује своју обрачунску годину 31. марта.

Рачуновођа Баба свакодневно евидентира записе и периодично их књижи на рачуне књига. Припрема неприлагођени пробни биланс за годину која се завршава 31/3/20 ** на следећи начин: -

Рачуновођа компаније мора да води рачуна о следећим подешавањима уноса пре затварања својих рачуноводствених евиденција:

Уноси за подешавање су: -

Прилагођени пробни биланс за годину која се завршава 31/3/20 ** је како следи: -

Закључак

Предузеће треба да евидентира истинску и фер вредност својих трошкова, прихода, имовине и обавеза. Прилагођавање уноса следи рачуноводствени принцип обрачунавања и врши неопходна прилагођавања која нису евидентирана током претходне обрачунске године. Прилагођавање уноса у дневник углавном се одвија последњег дана обрачунске године и углавном прилагођава приходе и трошкове.

Прилагођавање Уноси се извршавају након пробних биланса, али пре припреме годишњих финансијских извештаја. Стога су ови уноси веома важни за представљање тачног финансијског здравља компаније.