ЦФА вс ФРМ - Шта је боље? |. | ВаллстреетМојо.цом

Разлике између ЦФА и ФРМ

Примарна разлика између ЦФА и ФРМ су теме које они покривају. ЦФА, с једне стране, покрива широк спектар тема из финансија попут корпоративних финансија, управљања портфељем, рачуноводства, фиксног дохотка, деривата итд., Док је ФРМ специјализовани испит за стицање стручности у управљању ризицима. Поред тога, ЦФА вас добро припрема за каријере у инвестиционом банкарству, управљању портфељем, финансијским истраживањима, док је ФРМ погодан за оне који желе да направе каријеру у управљању ризицима у банкама, Министарству финансија или процени ризика.

Ако сте морали да бирате између та два - ЦФА® или ФРМ, који ћете узети?

Можда ЦФА®, можда ФРМ или обоје? Ово је једно од најчешће постављаних питања када се студенти одлуче за напредак у каријери у финансијама. Доношење правилног избора је важно јер сваки преглед захтева много напорног рада, новца и наравно пуно времена. Избор је, међутим, понекад тежак за оне који нису свесни његових кључних разлика.

Имао сам срећу да сам положио и испите ЦФА® и ФРМ и имао сам срећу да прођем детаље курса, предности и нијансе оба испита. У прошлости сам био ментор стотинама ученика за ЦФА® и ФРМ испит и путем овог блога размишљао сам о припреми кратког водича о ЦФА® у односу на ФРМ који ће студентима помоћи да направе информисан избор.

Да бих вам показао кључне разлике између ЦФА® и ФРМ, створио сам инфографику која ће вам помоћи да направите информисан избор.

ЦФА вс ФРМ Инфографика

Време читања: 90 секунди

Про тип: ЦФА вс ФРМ

  • Широки вс Фокусирани - Кључна разлика је у томе што ЦФА® курикулум покрива широк спектар тема из финансија. Међутим, ФРМ је специјализовани испит за стицање стручности у управљању ризицима.
  • Посао Могућности - посебно је корисно за оне који желе да направе каријеру у управљању портфељем, инвестиционом банкарству, управљању портфељем или финансијским истраживањима. ФРМ отвара каријеру у управљању ризицима у банкама, Министарству финансија или процени ризика.
  • Пролазне цене - Не брините превише због пролазности. Оба испита ЦФА® и ФРМ имају разуман опсег пролазности (30-50%).
  • Конкуренција - ЦФА® испит нема директну конкуренцију од других провајдера. Ако заиста желите да направите каријеру у инвестиционом банкарству или управљању портфељем, онда вам избор ЦФА®-а неће бити од користи. ФРМ испит има директну конкуренцију од ПРМ (Профессионал Риск Манагер). Ако желите да направите каријеру у управљању ризицима, онда сте размажени због избора, јер ћете можда желети да бирате између два испита - ФРМ или ПРМ. Претпостављам да је ФРМ прилично популаран испит између њих двоје, а за новајлије има смисла прво се појавити на ФРМ испиту.
  • Савети за испитивање - ЦФА® је мало лакши за студенте који имају рачуноводствено искуство. Наставни план и програм ЦФА® ослања се у великој мери на рачуноводствене основе. С друге стране, ФРМ испит је мало лакши за оне који имају квантитативну позадину, јер је већина тема на нивоу темеља заснована на математици.
  • Написао сам исцрпан пост о ЦФА® и саветима за испитивање - Савети о полагању ЦФА® испита и важни датуми ЦФА
  • Ако сте збуњени између ЦФА® и МБА, кликните овде.

Корисна пошта

ЦФА вс ЦКФ ЦФА вс ЦВМ - Шта је боље? Упоредите са ЦИПМ вс ФРМ ФРМ вс ЕРП - главне разлике

Ако желите професионално да научите вештине инвестиционог банкарства, можете се одлучити и за овај тренинг о инвестиционом банкарству (пакет од 99 курсева)

Па, који полажете - ЦФА или ФРМ испит?

Ако имате питања / повратне информације о овим прегледима - ЦФА® или ФРМ, испустите коментар испод