Финансирање капитала (дефиниција, пример) | Врсте капиталног финансирања

Шта је капитално финансирање?

Капитално финансирање је процес продаје власничког удела различитим инвеститорима ради прикупљања средстава за пословне циљеве. Једна од предности капиталног финансирања је да новац који је прикупљен са тржишта не мора да се отплаћује, за разлику од дужничког финансирања које има одређен распоред отплате.

Обим и обим капиталног финансирања покривају широк спектар активности, од прикупљања неколико стотина долара од пријатеља и рођака, до иницијалних јавних понуда (ИПО) које се претварају у милијарде долара које су прикупиле гигантске корпорације и претплатили велики број инвеститора .

Врсте капиталног финансирања

Неколико главних и добро познатих врста власничког финансирања споља укључују:

# 1 - Ангел Инвесторс

Ова врста капиталног финансирања укључује инвеститоре који су обично чланови породице или блиски пријатељи власника предузећа. Чак су и богати појединци или групе таквих појединаца који пружају финансијска средства за предузећа такође познати као анђеоски инвеститори.

  • Износ који инвестирају такви инвеститори обично је мањи од 0,5 милиона долара.
  • Анђеоски инвеститор се неће укључити у свакодневно управљање пословањем.

# 2 - ризични капиталисти

Ова врста капиталног финансирања укључује инвеститоре који су професионални и сезонски инвеститори и проширује финансирање на изабрана предузећа. Такви инвеститори анализирају дотично пословање на основу строгих мерила, што доводи до тога да су врло селективни у погледу улагања само у она предузећа која се добро управљају и имају снажну конкурентску предност у својој одређеној индустрији.

  • Вентуристички капиталисти верују у активно учешће у управљању компанијама у које остају уложени, јер им то помаже да одржавају снажну контролу свакодневних пословних активности и спроводе мере за максимализовање поврата уложених средстава.
  • Риболовни капитал обично улаже износ већи од милион долара.
  • Вентуристички капиталисти обично улажу у посао у почетној фази, а затим на крају излазе из инвестиције претварајући посао у јавно предузеће стављањем акција на продају на берзи хартија од вредности кроз поступак почетне јавне понуде (ИПО). Ризични капиталиста може донијети огроман профит од ИПО-а.

# 3 - Цровдфундинг

Ова врста капиталног финансирања обухвата велике групе анђеоских инвеститора који финансирају мања предузећа. Инвестиција цровдфунд-а може бити само 1000 УСД за сваког инвеститора. Ова врста прикупљања средстава може се покренути покретањем мрежне „кампање“ за цровдфундинг путем једне од веб локација за цровдфундинг.

  • Неколико примера таквих веб локација за финансирање јавних средстава су Цровдфундер и АнгелЛист у САД-у и Кицкстартер и Индиегого у Канади.
  • Међутим, треба напоменути да је капитално финансирање путем цровдфундинга легално само у неким јурисдикцијама и под одређеним околностима.

# 4 - Почетна јавна понуда

Добро сазрела компанија може прикупити средства путем ове врсте капиталног финансирања у облику ИПО. У овој врсти прикупљања средстава, компанија може добити средства продајом акција компаније јавности.

  • Обично институционални инвеститори са великим корпусним фондом улажу у такве активности прикупљања средстава.
  • Типично, компанија користи овај облик капиталног финансирања тек након што је већ прикупила средства путем других врста капиталног финансирања, јер поступак ИПО може бити врло скуп и дуготрајан извор овог финансирања.

Пример финансирања капитала

Узмимо пример предузетника који је у оснивање своје компаније уложио почетни капитал од 1.000.000 УСД. Будући да је целокупна инвестиција његова, он у почетку поседује све акције у послу.

Како посао почиње да расте, власник предузећа може тражити додатна средства од заинтересованих анђеоских инвеститора или ризичних капиталиста. Претпоставимо да спољни инвеститор лицитира за плаћање 500.000 УСД, док је првобитна инвестиција 1.000.000 УСД, тада ће укупан капитал компаније износити 1.500.000 УСД (= 1.000.000 УСД + 500.000 УСД).

Коначно, када је спољни инвеститор купио акције компаније, предузетник сада не поседује 100% посла, већ 66,67% (улагање од 1.000.000 УСД у укупној инвестицији од 1.500.000 УСД). С друге стране, инвеститор поседује 33,33%, односно преостале акције компаније.

Релевантност и употреба

Фонд прикупљен путем капиталног финансирања један је од најпопуларнијих начина финансирања који компанија користи, јер фонд може да генерише предузеће интерно или да га прикупи споља путем ИПО-а, ризичног капиталиста, анђеоских инвеститора итд.

  • Неколико од предности капиталног финансирања је то што се много штеди на трошковима камата у поређењу са трошковима повезаним са дужничким финансирањем и у случају да компанија пропадне, фонд прикупљен путем капиталног финансирања не мора бити враћен, за разлику од дуга.
  • Сходно томе, ако се капитално финансирање пажљиво планира, предузетник може гарантовати раст свог пословања без разређивања већег дела удела. Организације са већим потенцијалом за раст вероватно ће и даље лакше добијати капитал из капитала с обзиром на вредност коју виде заинтересовани финансијери из извора капитала.
  • С друге стране, мала компанија нема одговарајући промет, новчани ток или физичку имовину која би могла да буде обезбеђење током раних фаза. У таквом сценарију, компанија може привући финансирање капитала само од инвеститора у раној фази који су спремни да ризикују заједно са предузетником.
  • Мала компанија која сазрева у велику успешну компанију вероватно ће имати неколико рунди капиталног финансирања током процеса раста. Као таква, опција капиталног финансирања је подједнако важна и за мала и за велика предузећа у различитим фазама свог развоја.