Прекомерна капитализација (дефиниција, примери) | Предности Мане

Шта је прекапитализација?

Прекапитализација се односи на ситуацију у којој је предузеће прикупило капитал преко одређене границе, која је за компанију нездрава, па стога тржишна вредност предузећа постаје мања од вредности капитализоване вредности предузећа. У овом случају, компанија на крају плаћа више камата и исплата дивиденди, што није могуће да одржи компанија дугорочно у финансијској ситуацији компаније и није одрживо. То једноставно значи да компанија не користи ефикасно фонд који јој је на располагању и да је лоша у управљању капиталом.

Примећујемо из горњег примера прекомерне капитализације Боинга, где је његов годишњи однос дуга и капитала значајно скочио на 40,39к у 2018-19.

Компоненте прекомерне капитализације

  • Дуг: Предузеће издаје дужнички капитал за прикупљање новца и финансирање капиталних издатака, али када предузеће прикупи дужнички капитал који прелази оно што је потребно у овом случају, предузеће не испуњава циљну структуру капитала и неадекватно користи прикупљена средства.
  • Власничке хартије од вриједности: Компанија прикупља новац у облику капитала са тржишта капитала из медија ИПО или ФПО, што резултира превише капитала у рукама компаније. У овом случају компанија има вишак готовине у билансу стања и опортунитетни трошак њених средстава је висок; у овом случају компанија извештава о мањој заради од очекиване, а акционари губе поверење у управљање компанијом.

Примери прекомерне капитализације

Компанија КСУЗ бави се грађевинским пословима на Блиском истоку и зарађује 80.000 америчких долара и зарађује потребну стопу поврата од 20%.

То подразумева да ће прилично капитализовани капитал износити 80.000 УСД / 20% = 400.000 УСД

Сада ако претпоставимо да уместо 400 000 УСД, компанија КСИЗ користи 500 000 УСД као свој капитал, тада ће њена стопа зараде бити 80 000 УСД / 500 000 УСД = 16%.

То значи да се због прекапитализације стопа поврата смањује са 20% на 16%.

Предности

  • Предузеће има вишак капитала или готовине у билансу стања, што једноставно може ставити средства у банку и може зарадити номиналну стопу приноса на њој, што ојачава ликвидност компаније.
  • То резултира већом проценом вредности предузећа, што значи да компанија, у случају преузимања или спајања, може за себе добити вишу цену, јер у свој биланс стања може узети вишак капитала и готовине.
  • Прекомерна капитализација може да подстакне и финансира Цапекове планове компаније.

Мане

  • Стопа поврата капитала опада како компанија прикупља све више и више капитала са тржишта, због чега структура капитала предузећа изгледа лоше и неадекватно.
  • Поверење акционара у компанију губи се због неискоришћења средстава, што резултира падом цене тржишног удела.
  • Ствара проблеме са реорганизацијом.
  • То доводи до неискоришћења расположивих ресурса.
  • То такође доводи до веће стопе опорезивања биланса успеха предузећа.
  • Акције компанија не могу се лако пласирати, а такође може довести до злоупотреба, које су често повезане са манипулацијом периода зараде или износа зараде компаније.
  • Такође доводи до супериорније процене имовине од оне која је стварна вредност или суштинска вредност имовине.

Закључак

За компанију се каже да је прекапитализована када њена зарада није довољна да оправда правичан повраћај износа капитала прикупљеног кроз капитал и задужнице. Отуда и прекапитализација и поткапитализација нису прихваћени ни у једном економском принципу или уједначавању функционисања предузећа, јер то утиче на финансијску стабилност предузећа и цурење прихода. Добар аналитичар треба да погледа финансијске податке предузећа и извештаје о осталим компресивним приходима како би утврдио структуру капитала предузећа, а такође би требало да изврши упоредбу која је оптимална структура капитала која преовлађује у индустрији пре него што се одлучи да направи одлука о улагању.