Динамика тржишта (дефиниција, пример) | Узроци и последице

Шта је динамика тржишта?

Тржишна динамика је дефинисана као сила тржишних саставница одговорних за промену потражње и криве понуде и стога одговорна за стварање и смањење потражње и понуде одређеног производа или би се могла користити у ширим областима као што је економија нација давањем сигнала о предстојећим трендовима.

Објашњење

Тржишна динамика представља снаге које су одговорне за промене цена и понашање потрошача и произвођача. На основу сценарија потражње и понуде производа или тржишта, они објављују сигнале о ценама. Користи се за многе економске теорије на свим нивоима, било на индивидуалном нивоу или из финансијске перспективе. Постоје два главна тока вјеровања која се користе за подизање економије, а то су динамика тржишта на страни потражње и понуде. И од тога, неколико важних је поменуто у наставку.

Страна потражње

  • Према тржишној динамици на страни потражње, како би се подстакле економске активности у земљи, треба створити потражњу. Једном када се креира поруџбина и роба почне продавати, производња ће се заузети, а у складу с тим појавит ће се и многе друге могућности запошљавања због повећане производње. Овај додатни подстицај запошљавања додатно би повећао потрошњу и циклус ће се наставити.
  • Порези се сматрају једном од значајних динамика у стварању потражње. Већину времена, ради подстицања тржишта, накнаде се смањују на корпоративном и индивидуалном нивоу. Очекује се да ће пореска уштеда повећати потражњу за производима.
  • Повећана влада. трошкови такође подстичу економију јер проширују додатне могућности за запослење, а опет одрасли посао ствара већу потражњу за робом и услугама.
  • Влада понекад смањује и камате како би повећала потрошњу на тржиштима. Смањене каматне стопе углавном повећавају трошкове потрошње добара од мале и средње класе.

Снабдевање страна

  • Према тржишној динамици вођеној понудом, постоје три примарна извора стварања потражње. Они заиста верују у стварање протока робе на тржишту. Дакле, они су такође коришћени за стварање додатне потражње за производима на тржишту. Они се сматрају једном од најважнијих и најкоришћенијих метода.
  • Захваљујући ублажавању регулаторних политика, многе пословне идеје се појављују, а оне стварају додатне могућности за запошљавање, а самим тим и потражња за производима и услугама може се повећати због отварања нових радних места и другог тока прихода.

Како то функционише?

Динамика тржишта је динамична и временом се мења. Као фактори на којима се тражња или понуда мењају, она намеће разлику у редоследу или количини производа. На пример, ако производ има одређену корисну вредност за особу и из неког разлога, захтев за том услужном услугом расте. Повећани захтеви за корисношћу покренули би повећану понуду истог производа и постоји прилична шанса да се једном када се тржиште напуни производом, потражња може смањити заједно са количином, а цена ће такође пасти наниже.

Пример динамике тржишта

На пример, претпоставимо због неких узрока да се потражња за производом Кс повећава, а да би удовољили додатним захтевима за робом, произвођачи стављају додатни помак и производе више робе, што повећава понуду на тржишту. Временом се цене производа спуштају или се потражња смањује, количина такође долази на ранији ниво производње. Указује на факторе који играју суштинску улогу између потражње и понуде. Такође, за лансирање или стварање производа испада да је разумевање динамике тржишта значајно мерило фокусних тачака и постојане потражње у будућности. Такође помаже иноватору да одлучи да ли жели да лансира производ на опште тржиште или на нишно тржиште.

Узроци динамике тржишта

Тржишна потражња и понуда производа или услуга подстичу се из различитих разлога. Најважнији фактори који су способни да промене сценарио потражње или понуде сматрају се динамиком тржишта. Ови фактори су узроковани спољним или унутрашњим подстицајима владе, предузећа или појединаца. Али, како је потребан одређени захтев да се уложи снага у стварање дубоке потражње, људи у појединачним капацитетима то не могу створити, већ остају корисник створеног поретка. С друге стране, Влада се овде сматра најдоминантнијим играчем одговорним за стварање потражње на националном нивоу коришћењем различитих мера као што су смањење пореза, лакоћа пословања, смањење каматних стопа итд.

Ефекти

Генерално због тржишне динамике, дешава се потражња за одређеним добром или подизање економије. Неколико разлога је одговорно за стварање потражње. И након употребе ове динамике, продаја производа и услуга постаје већа у поређењу са претходним временима. Такође, ово су најважнији фактори које произвођач или иноватор узима у обзир при одабиру тржишта за своје производе. Ако се не проуче адекватно, праве тачке притиска остаће произвођачу непознате. А стварни узроци пораста или пада потражње за производом и даље би били несигурни у прилагођавању корисника. Дакле, темељна студија о динамици тржишта помаже произвођачу и влади да створе предстојећу потражњу и успон из рецесије или депресије.

Закључак

Све у свему, тржишна динамика су основни фактори одговорни за потражњу производа или понуде и помаже владама, произвођачима и другима да разумеју унутрашње покретаче раста за одређено тржиште или економију у целини. Ове покретаче истражују и користе креатори производа и регулатори за стварање потражње и проналажење доброг тржишта или производа за тешке тржишне услове. Такође, како је тржиште динамично и када у одређено време делује више фактора, они се с времена на време мењају и у случају ослањања на њих треба водити рачуна о њима.