Стање задужења (Значење, пример) | Разлика између стања дуга и кредита

Шта је стање дуга?

Стање задужења је износ који наводи да је укупан износ уноса у главну књигу већи од укупног износа уноса у кредит.

Разликује се од уноса задужења. Унос терећења врши се ради евидентирања трансакције у главној књизи, нпр. Када купујемо средство, задужујемо рачун имовине који евидентира куповину и кредитни банковни рачун који показује одлив новца. Док је стање на терет нето износ (Дебит минус Цредит) у главној књизи након евидентирања свих трансакција.

Примери

Генерално се налази у књигама имовине и расхода, неколико примера је наведено у наставку,

  1. Основна средства клима уређаји - Када се купи основно средство, оно ће се евидентирати као терећење, а касније се врше уноси кредита ради наплате амортизације средства. На рачуну фиксне имовине остаће нето стање задужења.
  2. Трошкови клима уређаја - Рачуни трошкова и губитака као што су станарина, зарада, поправак и одржавање, трошкови камата, електричне енергије итд. Увек ће имати дуговање.
  3. Инвестиције - Слично као у основним средствима, купљена инвестиција ће имати унос задужења, а касније стање дуга ће се одразити на инвестиционом рачуну.

Дебит против кредитног стања

У рачуноводственој главној књизи можемо наћи две врсте стања. Да бисмо сазнали какав салдо одражава књига, морамо да израчунамо на којој страни књиге постоји већи салдо, тј. Ако је укупан износ задужења већи од кредита, књига има стање дуга. Слично томе, ако је укупан кредит већи од укупног задужења, имаће кредитно стање.

Да бисмо боље разумели, можемо узети у обзир следећу илустрацију,

Готовина клима

Овде можемо видети да је укупан износ задужења већи од укупног износа кредита, тј. Прилив готовине је већи од одлива; дакле, новчани рачун даје стање на терет од 3.000.

Зајам клима

Закључак

Овде можемо разумети да је након отплате рате зајма укупан кредит већи од укупног износа задужења; стога, зајам клима уређај даје кредит у износу од Рс. 360.000.

Из горњег објашњења можемо да схватимо да су ови биланси често коришћени појмови у рачуноводству, те је приликом читања и разумевања финансијских извештаја важно разумети значење израза који се може закључити једноставно, тј.

ако је Дебит тотал> Цредит Тотал = Стање на терет и

ако је укупни износ кредита> укупни износ задужења = стање кредита.