База података у програму Екцел | Корак по корак Водич за стварање базе података у програму Екцел

Екцел је комбинација редова и колона, а ти редови и колоне чувају наше податке који се у осталом називају записима, јер је екцел најчешћи алат који податке складиштимо у екцелу што га чини базом података када ставимо податке у екцелу у неком облику табела у редовима и колонама и дајемо табели име које је база података у екцелу, такође можемо увести податке из других извора у екцелу с обзиром да је формат података у складу са форматом екцел.

Креирање Екцел базе података

Поседовање података у Екцелу олакшат ће вам живот јер је Екцел толико моћан алат у којем се можемо стално играти с подацима. Ако податке одржавате у неким другим изворима, можда нећете правилно добити све формуле, формат датума и времена. Надам се да сте ово искусили на свом свакодневном радном месту. Поседовање података на правој платформи базе података је веома важно. Поседовање података у Екцелу има своје предности и недостатке. Међутим, ако сте редовни корисник екцела, онда вам је много лакше радити са екцелом. У овом чланку ћу вам показати начин стварања базе података у екцелу.

Како створити базу података у програму Екцел?

Не видимо ниједну школу на којој нас факултети уче да се истакнемо као софтвер наших академика. Који год пословни модел да научимо постаје теорија док се не придружимо корпоративној компанији.

Највећи проблем овог теоријског знања је што не подржава примере из стварног живота. Не брините, водићемо вас кроз читав процес стварања базе података у екцелу.

Морамо пажљиво дизајнирати екцел радни лист како бисмо имали одговарајуће податке у формату базе података. Следите кораке у наставку да бисте креирали базу података у екцелу.

Овде можете преузети овај образац за креирање базе података Екцел - Креирајте Екцел образац базе података

Корак 1: Уверите се да имате све тражене колоне и да сваки наслов правилно именујете.

Корак 2: Кад се заглавља табеле података очисте, лако можемо започети унос података непосредно испод одговарајућих заглавља колона.

У терминологији базе података називају се редови Рецордс а колоне се зову Поља.

Када уносите податке, ни један ред не можете оставити празним. Рецимо да сте заглавља унели у први ред и ако податке почнете да уносите из трећег реда остављајући празан други ред, онда вас више нема.

Не само први или други ред, већ ни један ред не можете оставити празним након уноса одређених података у поље базе података.

Корак 3: Као што рекох, свака колона је звала Поља у бази података. Слично томе, не можете имати празно поље између података.

Потребно је да унесете поље једно за другим. Строго је забрањено имати размак од чак једне колоне или поља.

Разлог зашто се толико наглашава да нема празан запис или поље је тај што када податке треба извести у други софтвер или мрежу чим софтвер угледа празан запис или поље, претпоставља да је то крај података и да може не узимати у обзир све податке.

Корак 4: Пажљиво попуните све податке.

На горњој слици имам податке све од реда 1 до реда 5001.

Корак 5: Последња ствар коју треба да урадите је да претворите ове податке у екцел табелу. Избором података притисните Цтрл + Т.

 

 Овде морате бити сигурни да је потврдни оквир за Моје податке заглавље означен и да је опсег правилно изабран.

Корак 6: Кликните на ОК да бисте довршили израду табеле. Сад имамо овакав сто.

Корак 7: Дајте тачно име табели на картици дизајна табеле.

Корак 8: Пошто смо креирали табелу сваки пут када унесете податке након последње колоне, она ће се аутоматски проширити.

Ок, имамо спремну базу података. Следите доње предности и недостатке како бисте имали добру руку у својој бази података.

Ствари које треба запамтити приликом стварања базе података у програму Екцел

  • Можете да отпремите датотеку у МС Аццесс да бисте имали сигурну платформу базе података и направили резервну копију платформе.
  • Будући да имате све податке у Екцелу, врло је једноставно за ваше прорачуне и статистику.
  • Екцел је најбољи алат за анализу базе података.
  • Лако се спрема и није компликовано због јасних поља и записа.
  • Записе можемо филтрирати помоћу аутоматских филтера.
  • Ако је могуће, сортирајте податке према датуму.
  • Како подаци непрестано расту, Екцел ће се знатно успоравати.
  • Не можете да делите датотеку већу од 34 МБ са другима у е-поруци.
  • Примените пивот табелу и дајте детаљну анализу базе података.
  • Можете преузети радну свеску и користити је за своје вежбе.