Финансије вс закуп | 7 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлика између финансија и закупа

Кључна разлика између Финансије и Закупа је у томе што у финансијама купац плаћа цену производа отплатом месечних рата, а ако купац не успе, зајмодавац ће одузети производ јер зајмодавац држи заложно право на том производу до исплате целокупног дуговања, док се у закупу мора плаћати месечна фиксна закупнина за коришћење имовине власнику такве имовине и имовина се обично враћа назад након истека рока закупа.

Постоје опције за набавку предмета велике вредности, у зависности од доступне финансијске ликвидности.

  • Финансирање је процес којим се купују производи са релативно високом ценом и очекује се да се врате у облику месечних плаћања. Познато је и под називом „Финансирање куповине путем најма“.
  • Лизинг сматра се процесом задуживања при чему ће лизинг кућа куповати у име купца. Тада финансије или закуп могу да користе производ / робу на основу месечног износа закупнине на одређено време како је договорено уговором закљученим од стране компанија за финансије и закуп.

Пример

Можемо да размотримо пример финансирања у односу на закуп ради јасности.

Рецимо да ако аутомобил кошта 25.000 УСД, у случају Финансирања, износ треба платити у потпуности или у једнаким ратама. Међутим, у случају закупа, до тренутка закључења закупа треба платити само онолико колико је очекивана вредност аутомобила.

Дакле, ако се очекује да ће преостала вредност возила за три године бити 60%, тада треба да се исплати само преосталих 40%, што би у овом случају износило 10.000 УСД. Закупац може купити средство по завршетку периода закупа и изврше се релевантни прорачуни за плаћање биланса.

Финансије вс закуп инфографике

Кључне разлике

  • Финансирање је процес кроз који се купују производи / производи са релативно високим ценама и очекује се да се исти врате месечним уплатама. Роба је углавном аутомобил, рачунари, машине и куће. С друге стране, лизинг је поступак задуживања у којем лизинг кућа купује уместо појединца, дозвољавајући да се користи у одређеном временском року, а то је на неколико година. Роба је доступна за коришћење на временском траку до истека уговора.
  • Исплата најамнине састоји се од износа главнице и ефективне камате за време трајања уговора, док лизинг укључује плаћање закупнине, која се рачуна као трошак коришћења имовине.
  • Месечна уплата за Финансирање је обично већа у поређењу са лизингом, јер се у Финансирању плаћа читав трошак робе. Леасинг подразумева плаћање само дела који се привикава.
  • Корисник мора да купи средство након што припреми финансије. У случају давања у закуп, закупац користи средство током периода закупа и врши плаћања закупнине. Закупац има могућност куповине средства на крају периода закупа.
  • Финансирање захтева да зајмопримци заложе постојећу имовину као примарно / колатерално обезбеђење, али у случају лизинга није потребно обезбеђење.
  • Ако се средство купује уз помоћ зајма, корисник може захтевати пореске олакшице на камате на отплате зајма, као и амортизацију средства, док у случају финансирања закупа корисник може тражити само закупнине, које су уједначене током периода закупа.
  • Финансирање ће ограничити корисника да користи само одговарајућу робу коју Финанце или Леасинг желе да стекну. Закуп ће омогућити кориснику да испроба нову робу / верзију након истека закупа. Рецимо, ако је закуп једног аутомобила готов, корисник може узети нови аутомобил / верзију на закуп.
  • Поправке и одржавање су одговорност најамника у случају финансирања. Међутим, у случају закупа одговорност је закупца у случају финансијског закупа и закуподавца у оперативном закупу.

Упоредна табела Финансије у односу на закуп

Основа поређењаФинансирањеЛизинг
ЗначењеМоже се позајмити новац / користити интерни обрачун.Неко други купује чланке и омогућава купцу да их користи.
ВласништвоКупац је власник.Трговац / лизинг фирма је власник производа / робе.
КапараДео износа се може платити за смањење месечних уплата.Нема значајних депозита
Врста расходаКапитални издациОперативних трошкова
ТрајањеКраће трајање око 3-5 годинаДуже трајање може трајати и 10-15 година или више.
АмортизацијаИзнајмљивач захтева амортизацију.Давалац лизинга захтева амортизацију.
ПримериКућа, земљиште, лични аутомобилРачунари, Технолошки производи, Комерцијално имање

Последње мисли

Избор финансирања или закупа као начина плаћања зависи од способности зајмопримца и крајњег резултата робе за коју се разматра било која метода.

То су аспекти које треба размотрити пре доношења одлуке, а треба имати у виду и предности и недостатке. У оба случаја не постоји правило палца за усвајање одређене методе, а идеја се може разликовати од појединца до појединца.