Комплетан водич за почетнике за ПРМ испит (Професисонал Риск Манагер)

ПРМ испит (професионални менаџер ризика)

ПРМ (професионални менаџер ризика) је ознака која се даје било којој особи која је положила серију прегледа које је спровео ПРМИА (Међународно удружење професионалних менаџера ризика) и има неопходне квалификације да би је потврдило да поседује потребно знање за мерење професионалног ризика за финансијски или нефинансијско тело, квантификујте га и анализирајте.

Данас се многе врхунске организације радују професионалцима који су одређени са таквим овлашћењима и који могу ефикасно да анализирају и управљају тим ризицима. И именовање ПРМ-а је један од оних акредитива које траже највише финансијске организације. Професионалци који су стекли ову ознаку регрутовани су и постављени у врхунске организације и са најбољом платном скалом у финансијској индустрији.

О ПРМ испиту


Професионалним менаџером ризика (ПРМ) управља Институт за међународно удружење професионалних менаџера ризика (ПРМИА). Они нуде специјализовану услугу која ће вам помоћи у потребама у каријери од оснивања до највиших тачака у професији управљања ризицима.

Улоге

Портфељни аналитичар кредитног ризика, менаџери ризика предузећа, саветници за савете о ризицима, аналитичар оперативног ризика, менаџери кредитног ризика. Имајте на уму да ако желите да погледате Каријере инвестиционог банкарства или Послове истраживања капитала, ПРМ није прави испит.

ПРМ испит

ПРМ програм се састоји од четири испита (Испит И, Испит ИИ, Испит ИИИ и Испит ИВ)

Датуми испита за ПРМ

Можете се појавити у било које доба године за ПРМ испит. ПРМ испити се нуде у одређеним интервалима током целе године.

Прозор за заказивањеПрозор за тестирање
1. јануара - 15. марта 201918. фебруара - 15. марта 2019
16. марта - 21. јуна 201927. маја - 21. јуна 2019
22. јуна - 13. септембра 201919. августа - 13. септембра 2019
14. септембра - 20. децембра 201918. новембра - 20. децембра 2019
1. јануара - 13. марта 202017. фебруара - 13. марта 2020
14. марта - 19. јуна 202025. маја - 19. јуна 2020
20. јуна - 11. септембра 202017. августа - 11. септембра 2020
12. септембра - 18. децембра 202016. новембра - 18. децембра 2020

Прозор за заказивање

Ово је временски оквир у којем можете контактирати Пеарсон ВУЕ и одредити датум када ћете полагати испит.

Прозор за тестирање

Дани су у којима можете да полажете испит.

Договор

Да бисте добили ПРМ ознаку, морате положити сва четири испита. Све испите можете обавити у једном дану или у четири одвојена модула, који се могу полагати било којим редоследом у периоду до две године. За сваки испит морате постићи најмање 60% тачних одговора. Можете положити било који неуспешни испит, али морате сачекати 60 дана од датума неуспешног испита.

Подобност

  • Морате имати чланство у ПРМИА.
  • Требали бисте испунити минималне услове за искуство, који укључују:
  • 4 године ако нема диплому
  • 2 године ако је дипломирао
  • Нема захтева за искуством ако дипломирани факултет (тј. МБА, МСФ, МКФ, итд.) Или носилац других прихваћених професионалних именовања (ЦФА испит, ЦАИА, ЦКФ итд.)

Изузеће:Цросс-Овер Квалификације

Неке сјајне вести за оне који желе да се баве ПРМ-ом након што су носиоци ЦФА повеље. Програм ПРМ препознаје носиоце ЦФА повеље и придружене носиоце ПРМ сертификата и даје делимичну заслугу испуњавању услова за именовање ПРМ-а, па ако сте власник ЦФА повеље или поседујете придружени ПРМ сертификат, можете се директно пријавити за испите ИИИ и ИВ да бисте добити ПРМ ознаку.

Изузеће:Универзитетска акредитација

Ако сте у случају да сте завршили постдипломске студије кроз ПРМИА-ин програм универзитетске акредитације, такође сте изузети из ПРМ испита И и ИИ, а можете се директно појавити на испиту ИИИ и ИВ да бисте добили сертификовану ПРМ ознаку.

Критеријуми завршетка програма

Морате положити сва четири испита, треба да имате чланство у ПРМИА и да испуните минималне услове за искуство. Испите можете полагати по било ком редоследу током периода од две године

Препоручено радно време

Ако се појављујете на ПРМ испиту, потребно је да дате најмање 100-150 сати за припрему испита И, ИИ и ИИИ.

За испит ИВ можете дати најмање 50 сати припреме у којима требате посветити 70% свог времена читању различитих студија случаја, а остатак 30% у вежбању испитних радова.

Шта зарађујете?

Ознака ПРМТМ

Зашто се бавити ПРМ испитом?


Можете се запитати да ли ПРМ заиста вреди труда, времена и новца. И сигурно морате добро размислити о овоме да бисте направили брзу успоредбу онога што улажете и коначно добили заузврат након завршетка програма. Испод сам навео главне разлоге због којих би требало да се бавиш ПРМ -

  • ПРМ је на свету најпризнатији курс за сертификацију за менаџере финансијских ризика.
  • ПРМ програм је користан у портфељу аналитичара кредитног ризика, менаџерима ризика предузећа, саветницима за саветовање ризика, аналитичару оперативног ризика, менаџерима кредитног ризика итд.
  • Послодавци сматрају да је стручност особе са заштитним знањем за управљање ризицима зато што су вештине власника заштитних мера стабилне и виталне за њихово пословање.
  • Уносне радне позиције за носиоце ПРМ укључују шефа за ризике, вишег аналитичара ризика, шефа оперативног ризика и директора.

ПРМ испитни формат


Испити које спроводи ПРМИА засновани су на рачунару и састоје се од питања са више избора која се насумично извлаче из базе испита према редоследу и пондерима наставног програма. ПРМИА помаже да испита тачне детаље питања администрирајући и процењујући време потребно кандидатима да одговоре на свако питање.

Следећа табела приказује детаље ПРМ испита:

ИспитНазив испитаБр. ПитањаВреме дозвољено
ЈаТеорија финансија, финансијски инструменти и тржишта362 сата
ИИМатематичке основе мерења ризика242 сата
ИИИПракса управљања ризиком603 сата
ИВСтудије случаја, ПРМИА стандарди најбоље праксе, понашања и етике, подзаконски акти241 сат

 Погледајмо сада рашчлањивање предмета на високом нивоу за сваки појединачни испит.

Формат испита за ПРМ И

С обзиром на број питања, потребно је да покушате у одређеном времену, испит ПРМ нивоа И садржи укупно 36 питања на која треба одговорити у року од 2 сата. Питања су МЦК и бирају се насумично из наставног програма према захтеву за пондерирање, а испит нема негативне оцене. Да бисте очистили испит, морате постићи најмање 60%, а испит се може полагати само на енглеском језику. То је онлајн испит који се спроводи у више од 165 земаља, а састоји се од скоро 5000 локација.

извор - ПРМИА

  • Теорија финансија -Овај одељак садржи пондер од 36% и проучићете ризик и његову аверзију, ЦАПМ, основе структуре капитала, процену уговора о отпреми и цене опција.
  • Финансијски инструменти -Овај одељак носи пондер од 36% и стога се од вас захтева поседовање описног и ценовног знања о различитим финансијским инструментима као што су обвезнице, фјучерси и термински послови, свопови, кредитни деривати итд.
  • Финансијска тржишта - Овај одељак садржи пондер од 28%, а за овај одељак треба да имате знање о новцу, обвезницама, фореку, деоницама, фјучерсима, робама и енергетским тржиштима.

Формат ПРМ испита ИИ

Укупан број питања на испиту ИИ је 24 за која ћете добити 2 сата времена. А да бисте очистили овај испит морате постићи најмање 60%, нема негативне оцене.

извор: ПРМ

  • Математичка фондација -Овај одељак садржи тежину од 4% и бави се математичким симболима, правилима, секвенцама, низовима, експонентима и логаритамским концептима, разним функцијама и графиконима.
  • Дескриптивна статистика -Овај одељак садржи тежину од 8% и укључује тренутке расподеле, биваријантне податке, мере дисперзије.
  • Рачун -Овај одељак носи пондер од 21% и укључује диференцијални рачун, интегрални рачун, примену других деривата, оптимизацију итд.
  • Линеарна математика и матрица алгебра -Овај одељак носи пондер од 21% и укључује матричну алгебру, њене примене и квадратне форме.
  • Теорија вероватноће -Овај одељак садржи пондер од 25% и укључује дефиниције и правила теорије вероватноће, концепте расподеле.
  • Финансијска теорија -Овај одељак носи тежину од 13% и укључује једноставну, вишеструку линеарну регресију, испитивање хипотеза, процену највеће вероватноће.
  • Нумеричке методе -Овај одељак носи тежину од 8% и укључује нумеричке методе за вредновање опција, решавање једначина итд.

Формат испита за ПРМ ИИИ

Укупан број питања на овом испиту је 60, а укупно трајање времена је 3 сата, а потребно је да постигнете најмање 60% и нема негативне оцене.

извор: ПРМ

  • Оквири за управљање ризиком -Овај одељак садржи пондер од 11% и укључује знање из области управљања ризицима, оквира за управљање ризиком итд.
  • Оперативни ризик -Овај одељак садржи пондер од 16% и укључује процену ризика, информације о ризику, моделирање ризика, ублажавање осигурања.
  • Кредитни ризик -Овај одељак садржи пондер од 29% и укључује знање о класичним кредитним производима, класичном животном циклусу кредита, класичној методологији кредитног ризика, кредитним дериватима и секјуритизацији, савременом моделирању кредитног ризика и управљању кредитним портфељем.
  • Кредитни ризик друге уговорне стране - Овај одељак садржи пондер од 8% и бави се основама ризика друге уговорне стране, ублажавањем ризика, прилагођавањем процене кредитне вредности (ЦВА), аспектима који се односе на ЦВА и управљањем ризиком друге уговорне стране.
  • Тржишни ризик -Овај одељак садржи пондер од 23% и укључује управљање тржишним ризицима, мерење и управљање тржишним ризиком, тржишни ризик у књизи трговања, управљање тржишним ризиком робе, испитивање стресног стања тржишног ризика.
  • Управљање пасивом, управљање ризиком ликвидности и цене трансфера средстава -Овај одељак садржи пондер од 18% и укључује ризик од каматних стопа, ризик од ликвидности, Увод у АЛМ, управљање билансом стања, управљање ценама трансфера средстава, управљање, методе и историјски развој.

Формат испита за ПРМ ИВ

Овај испит се састоји од 24 питања са вишеструким избором, а трајање овог испита је 1 сат, да бисте очистили овај испит потребно је да постигнете 60% и нема негативне оцене.

извор: ПРМИА

Студије случаја -Овај одељак носи пондер од 63%, а за овај одељак биће вам потребно да проучите различите случајеве као што су Ворлд Цом, Барингс, ЛТЦМ, НАБ-ФКС Оптионс, Банкерс Труст, Васхингтон Мутуал, Нортхерн Роцк итд.

Стандарди праксе, управљања и етике -Овај одељак има пондер од 37%, што укључује студију о ПРМИА подзаконским актима, принципима управљања, стандардима најбоље праксе, понашања и етике, групи од тридесет изведених деривата.

Извор: ПРМИА //ввв.прмиа.орг/

Накнаде за испитивање ПРМ


Да бисте положили ПРМ испит, морате купити ваучер, који је карта за заказање испита у испитном центру Пеарсон ВУЕ. ПРМ испит се састоји од 4 испита. ПРМИА продаје 4 ваучера за испит заједно са потребним материјалом за учење, тј. ПРМ Приручник (штампани и / или дигитални), као пакет ваучера за испит.

Испод су наведене накнаде за испите и трошкови приручника за ПРМ испите (1, 2, 3 и 4):

Пакет ваучера за ПРМ испитЦенаЦ-Суите / Сустаинер ЦенаЦонтрибутор Прице
4 ПРМ ваучера за испит + Дигитални ПРМ приручник$1200$1080$1140
4 ПРМ ваучера за испит + штампани ПРМ приручник$1350$1251$1282
4 ПРМ ваучера за испит + дигитални + штампани ПРМ приручник$1400$1260$1330

ПРМ услови и одредбе* плус трошкови испоруке који се разликују у зависности од географског положаја

  • За одрживе чланове ПРМИА примењује се попуст од 10%, да бисте остварили овај попуст, морате се директно регистровати код ПРМИА на прмиа.орг
  • Попусти се такође пружају групи од 10 или више контактирањем суппорт@прмиа.орг
  • Ако сте изузети од једног или више испита, ипак ћете морати да купите пакет пакета.
  • Ваучери за испит се не враћају
  • Ваучери истичу након 30-36 месеци од пријема, а ако ваучер истекне пре употребе, мораћете да купите нови ваучер.
  • Након куповине, 4 кода ваучера биће вам достављени е-поштом, а такође ће бити доступни на картици „Кључеви производа“ у оквиру вашег ПРМИА профила.

ПРМ резултати и ПРМ пролазне стопе


  • Резултати ПРМ се обично објављују након 15 радних дана од датума теста.
  • ПРМ испити се оцењују дигитално.
  • Резултатима се може приступити пријављивањем на ваш ПРМИА налог и одласком на картицу „Испити“ у вашем „ПРМИА профилу“.

извор: ПРМИА

Горњи дијаграм приказује опсег пролазности за ПРМ испите, ако пажљиво посматрамо да нема велике разлике у пролазности из испита И, ИИ и ИИИ, али као што видимо пролазност испита ИВ је много већа у поређењу са другим испитима И , ИИ и ИИИ. Ако нисте сигурни који испити треба да се појаве прво, можете ићи на први испит ИВ, а затим се касније можете појавити на испиту И и ИИИ, јер примећујете да оба испита имају скоро 60% пролазности, а затим можете узети времена да се добро припреме за испит ИИ и појаве се за њега у року од две године.

Како се припремити за испите за ПРМ?


Само учење за ПРМ испите и вежбање узорака испитних радова неће вам бити довољно за полагање ПРМ испита. Од вас ће се захтевати да се редовно информишете читајући индустријске часописе, политике и поступке компаније, читајући извештаје о ризику, присуствујете конференцијама о управљању ризицима, академским часописима, похађате састанке поглавља ПРМИА итд., Што ће вас добро припремити за испите за ПРМ.

ПРМИА серија приручника

  • Серија приручника за професионалне менаџере ризика (најновије издање) је потребан ресурс за проучавање ПРМ испита.
  • Ове ресурсе за студирање можете купити куповином пакета ваучера на веб локацији ПРМИА.
  • ПРМИА пружа водиче за студије и курсеве за обуку (узорци питања) који ће вам бити од помоћи у припреми за испите за ПРМ.
  • Серија ПРМ приручника и пратећи материјали које пружа ПРМИА дизајнирани су за само-учење.

Детаљи серије ПРМ приручника

ИспитНазив испитаСвеска / ресурси за ПРМ приручник
ЈаТеорија финансија, финансијски инструменти и тржиштаТом И: Књига 1 Финансијска теорија и свеска примене И: Књига 2 Финансијски инструментиТом И: Књига 3 Финансијска тржишта
ИИМатематичке основе мерења ризикаТом ИИ: Математичке основе мерења ризика
ИИИПракса управљања ризикомТом ИИИ: Књига 1 Оквири за управљање ризиком и Обим оперативног ризика ИИИ: Књига 2 Кредитни ризик и Кредитни ризик друге уговорне целине: Књига 3 Тржишни ризик, управљање пасивом и цене преноса средстава
ИВСтудије случаја, ПРМИА стандарди најбоље праксе, понашања и етике, подзаконски актиСтудије случаја, ПРМИА стандарди најбоље праксе, понашања и етике, подзаконски акти

Колико времена ми треба за припрему за ПРМ испите?

  • Припрема за испите за ПРМ увелико ће се разликовати у зависности од знања, вештина и разумевања предмета пре вашег самосталног учења.
  • А време студирања такође ће се разликовати у зависности од ваше способности да се посветите непрекидном времену студија, као и другим факторима.
  • Све у свему, ако се припремате за испите за ПРМ сертификацију, за сваки испит мораћете да доделите 8 - 9 сати недељно током 3 месеца.
  • Ако имате заузет распоред, можете полагати потребне испите сопственим темпом, било којим редоследом, у периоду до две године. Како се сваки испит разликује у дужини од једног до два сата, тако можете полагати 2-3 испита одједном и уштедети време за тежак испит.
  • Једном када сте задовољни спремношћу, време је да се пријавите за испит.

Како повећати шансе за брисање ПРМ испита?


Стратегије тестирања

ПРМ испити се састоје од питања са вишеструким избором (МЦК) и нема негативне оцене за нетачне одговоре. Имајте на уму да је изузетно важно завршити испит у предвиђеном времену. Да бисте завршили испит у задатом временском оквиру, следите следеће кораке:

  • Не задржавајте се више на питањима него што је разумно.
  • Ако испит има 36 питања за 120 минута, не трошите дуже од три минута на питање
  • Пређите кроз сва питања и прво одговорите на она која вам се чине лакшим или сигурнијим да би била тачна.
  • Преостала питања поделите са преосталим временом и наставите са тим.
  • На крају испита, ако имате вишка времена, увек се можете вратити и прегледати одговоре. А у случају да нисте одговорили на питања, одаберите најбољи одговор који можете игнорисати очигледно погрешно.
  • Будите апсолутно сигурни да сте одговорили на сва питања на крају испита.

Употреба калкулатора

  • У испитном центру ПРМ-а имаћете мрежни приступ калкулатору Текас Инструмент ТИ308КСС.
  • Можете се упознати куповином ручне верзије овог тексашког инструмента како бисте стекли бољу праксу његове употребе.
  • Ниједан други такав материјал није дозвољен у соби за испитивање

Како одржати своју ПРМ ознаку?


Ако сте се појавили или полагали један или више испита за ПРМ издање за 2015. годину, морате да водите рачуна о додатном одржавању за именовање ПРМ-а. Будући да су ови захтеви постали од суштинске важности да би се осигурала посвећеност тренутној бази знања о ризику. Доље су наведене ствари о којима носилац приватних јавних услуга треба да се побрине:

  • Потребно је да имате ПРМИА одрживо чланство сваке године од дана када добијете своју ПРМ ознаку.
  • Попуните 20 кредита за континуирано учење ризика (ЦРЛ), сваки календар почев од календарске године након што добијете своју ознаку ПРМ.

    ЦРЛ кредити се могу добити похађањем вебинара, курсева обуке, презентација догађаја и чланака.

  • Ако као носилац ПРМ-а не предате 20 ЦРЛ кредита или не задржите трајно чланство, тада ће ваша ПРМ ознака престати да важи.
  • У случају да ПРМ ознака престане више од 3 године заредом, мораћете поново написати ПРМ испит ИИИ и такође платити 400 УСД као казнену накнаду да бисте повратили своју ПРМ ознаку.

ПРМ стипендијаМогућности


ПРМИА пружа могућности стипендирања члановима група са ниским приходима како би подржао њихову студију о управљању ризиком.Данас су се многи кандидати из група са ниским примањима такође појавили за ПРМ због испита за стипендије. Да бисте се квалификовали за стипендије Института ПРМИА:

  • Чланови морају имати годишњи приход мањи од 25.000 УСД
  • Члановима не би требало да надокнађује трошкове професионалног развоја трећа страна.
  • Чланови могу тражити попусте на стипендије током регистрације за испите.

Остали корисни чланци


  • ФРМ вс ПРМ - Шта је боље?
  • ЦФА вс ФРМ - Шта је најбоље?
  • Упоредите са ЦРМ у односу на ПРМ
  • ПРМ испит

Шта даље?


Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Велико хвала и чувајте се. Срећно учење!