Категорије ризика (дефиниција) | Преглед топ 15 категорија ризика

Дефиниција категорија ризика

Категорије ризика могу се дефинисати као класификација ризика према пословним активностима организације и пружа структурирани преглед основних и потенцијалних ризика са којима се суочавају. Најчешће коришћене класификације ризика укључују стратешки, финансијски, оперативни, људски, регулаторни и финансијски.

Зашто користите категорије ризика?

  • Категорије ризика помажу у идентификовању ризика и омогућавају му да истовремено постане робусна и ефикасна.
  • Обезбеђује да корисници могу да прате порекло основних и потенцијалних ризика са којима се суочава организација.
  • Ове категорије помажу у одређивању ефикасности контролних система који се примењују у свим одељењима организације.
  • Обезбеђује да се поступак идентификације ризика врши на свеобухватан начин који покрива све вероватне аспекте основних и предстојећих услова ризика.
  • Помоћу ових категорија корисници могу одредити подручја која су врло склона ризицима, а то чак омогућава идентификацију заједничких, као и вероватних узрока.
  • Са категоријама ризика, корисници могу чак развити одговарајуће механизме за решавање ризика.

Како идентификовати категорије ризика?

Организација мора детаљно испитати своја процесна средства како би сазнала да ли иста има дефинисани скуп категорија ризика или не. Корисници могу да користе технике попут Делпхи технике, СВОТ анализе, прегледе документације, технике прикупљања информација, мозгање, анализу основног узрока, интервјуисање, анализу претпоставки, анализу контролне листе, регистар ризика, резултате идентификације ризика, матрицу утицаја, процену квалитета података о ризику , техника симулације итд.

Топ 15 категорија ризика

Следе категорије ризика -

# 1 - Оперативни ризик

Оперативни ризици се могу дефинисати као ризици од губитка који настају као резултат неправилне примене процеса, спољних проблема (временски проблеми, владини прописи, политички и еколошки притисци итд.) Итд. Оперативни ризици се могу боље разумети као врста ризика који се јављају због неефикасности у пословним операцијама које организација спроводи. Примери оперативних ризика су недовољни ресурси, неуспех у решавању сукоба итд.

# 2 - Буџетски ризик

Буџетски ризик се може дефинисати као ризик који настаје неправилном проценом буџета додељеног одређеном пројекту или процесу. Буџетски ризик се такође сматра трошковним ризиком, а импликације таквог ризика су кашњење у завршетку одређеног пројекта, преурањена примопредаја пројекта, неуспех у испоруци квалитетног пројекта или компромис у квалитету пројекта у поређењу са шта је било посвећено клијенту итд.

# 3 - Распоред ризика

Када се пуштање или завршетак пројекта не процени и не реши на одговарајући начин, постоји ризик по распореду. Такав ризик може утицати на пројекат, а можда је и разлог неуспеха истог, што може резултирати губицима за компанију.

# 4 - Ризик техничког окружења

Ризик техничког окружења може се сматрати ризиком који се односи на средину у којој раде и купци и клијенти. Овај ризик може настати услед окружења за тестирање, редовних колебања у производњи итд.

# 5 - Пословни ризик

Пословни ризици могу настати као резултат недоступности наруџбенице, уговора у почетној фази одређеног пројекта, кашњења у постизању инпута од клијената и купаца итд.

# 6 - Програмски ризик

То су ризици који нису под контролом програма или изван делокруга оперативних ограничења. Промена стратегије производа или владина регулатива примери су програмских ризика.

# 7 - Ризик сигурности информација

Ризици информационе безбедности су повезани са кршењем поверљивости поверљивих података компаније или клијената. Кршење таквих података може представљати огроман ризик за организацију и не само да може проузроковати финансијске губитке, већ може резултирати и губитком добре воље истих.

# 8 - Технолошки ризик

Технолошки ризици настају као резултат нагле или потпуне промене у погледу технологије или чак инсталације нове технологије.

# 9 - Ризик од добављача

Ризици добављача одвијају се у сценарију у којем постоји мешање независних добављача у развој одређеног пројекта захваљујући његовом удруживању у исти.

# 10 - Ризик ресурса

Ризик ресурса настаје услед неправилног управљања ресурсима компаније, попут особља, буџета итд.

# 11 - Ризик од инфраструктуре

Ризик од инфраструктуре настаје као резултат неефикасног планирања инфраструктуре или ресурса и зато је увек важно имати одговарајуће планирање инфраструктуре како пројекат не би имао утицаја.

# 12 - Технички и архитектонски ризик

Технички и архитектонски ризик су таква врста ризика која резултира неуспехом целокупног функционисања и перформанси организације. Ови ризици настају услед квара софтверских и хардверских алата и опреме који се користе у одређеном пројекту.

# 13 - Ризик квалитета и процеса

Ризик квалитета и процеса настаје услед неправилне примене прилагођавања процеса и ангажовања особља у процесу који није добро обучен и услед чега се исход процеса угрожава.

# 14 - Планирање пројеката

Ризици планирања пројекта су они ризици који настају услед недостатка одговарајућег планирања у вези са пројектом. Овај недостатак пројектног планирања може коштати да пројекат тоне и да не испуни очекивања клијената.

# 15 - Организација пројеката

Организација пројеката је још један ризик повезан са неправилном организацијом одређеног пројекта. Овај недостатак организације пројекта може коштати да пројекат тоне и да не испуни очекивања клијената.