Гранични производ капитала (дефиниција, формула) | Примери прорачуна

Шта је гранични производ капитала?

Маргинални производ капитала односи се на промену у производњи коју производи предузеће када се користи додатна јединица капитала, док су остали инпути константни и игра важну улогу за управљање предузећем јер је одлука у вези са различитим улагања у компанију се предузимају након упоређивања граничног производа пристиглог капитала са одговарајућом ценом капитала.

Гранични производ формуле капитала

Формула за израчунавање граничног производа капитала је следећа:

Гранични производ капитала (МПК) = Промена укупне производње / Промена капитала

Где,

  • Промена укупног оутпута = Промена јединица произведених у предузећу која се израчунава одузимањем нивоа старе производње од нивоа нових производних јединица.
  • Промена капитала = Промена капитала предузећа која се израчунава одузимањем претходног износа капитала од новог износа капитала.

Пример граничног производа капитала

Узмимо пример.

Цомпани А лтд производи и продаје одећу на тржишту. последњих месеци компанија је стекла велику популарност на тржишту. Компанија тренутно ради пуним капацитетом и производи 100.000 јединица месечно. Сада управа жели да повећа производњу производа у компанији због очекивања повећања потражње.

После неколико дана, менаџмент компаније купио је нове машине за 50.000 долара. Ова куповина нових машина доводи до повећања производње коју компанија производи и компанија је сада у могућности да произведе 150.000 јединица месечно. Израчунајте гранични производ капитала.

Решење:

У садашњем сценарију, месечна производња јединица по компанији повећала се са нивоа од 100.000 на 150.000. тако да укупна промена у производњи коју производи компанија износи 50.000 јединица (150.000 - 100.000).

Такође, ово повећање је могуће тек након увођења додатног капитала од 50.000 УСД за куповину нове механизације. Дакле, промена капитала компаније износи 50.000 долара.

Сада ће се маргинални производ капитала предузећа израчунати на следећи начин:

Гранични производ капитала (МПК) = 50.000 / 50.000 =

Овим се може закључити да је са повећањем додатног капитала од 50.000 америчких долара компанија у могућности да повећа 50.000 јединица своје производње и да је њен маргинални производ капитала 1.

Предности маргиналног производа капитала

Различите предности су следеће:

  • Омогућава предузећу да сазна ефекат сваке додатне јединице капитала на ниво његове производње.
  • Уз помоћ маргиналног производа капитала, руководство предузећа ће моћи да донесе одлуку да ли вреди увести нови капитал у посао, односно ако дође до повећања нивоа производње, онда једино предузеће треба увести нови капитал и тачка у којој ниво производње почиње да опада са додатним капиталом, тада би предузеће требало да заустави улагање новог капитала.

Мане маргиналног производа капитала

Неки од недостатака су следећи:

  • Теорија маргиналног производа капитала заснива се на одређеним претпоставкама које су нереалне природе.
  • Да би се маргинални производ капитала извео на правилан начин, неопходно је да су други фактори константни, а у случају да остали фактори не остану константни, онда вероватно теорија неће дати тачне резултате и стога неће бити од користи .

Важне тачке

Различите важне тачке су следеће:

  • Омогућава предузећу да сазна ефекат сваке додатне јединице капитала на ниво његове производње.
  • Сваки од додатних долара улагања компаније довео би до повећања производње, али постојаће одређена тачка у којој неће доћи до повећања производње, а они ће такође почети да падају или ће исти можда чак постати негативан. Ово је познато као негативна гранична продуктивност капитала. У том случају, ако дође до повећања нивоа производње, тада једино предузеће треба да распореди нови капитал, а тачка у којој ниво производње почиње да опада са додатним капиталом, тада предузеће треба да заустави улагање новог капитала.

Закључак

Стога се може закључити да је у економији маргинални производ капитала промена у производњи предузећа од коришћења додатне јединице капитала.

Омогућава предузећу да сазна ефекат сваке додатне јединице капитала на ниво његове производње и помаже менаџменту компаније да донесе одлуку да ли вреди увести нови капитал у посао или не јер сваки од додатних долара улагања компаније довео би до повећања производње, али постојаће одређена тачка у којој неће доћи до повећања производње, а они ће такође почети да падају или исти може чак постати негативан.

Међутим, заснива се на одређеним претпоставкама које су нереалне по природи, а такође је неопходно да су други фактори константни, а у случају да остали фактори не остану константни, вероватно теорија неће дати тачне резултате корисницима.