Како се користи функција ПЛАФОНА у програму Екцел? (са примерима)

ПЛАФОН функција у Екцелу

ПЛАФОН функција је врло слична функцији пода у екцелу, али резултат је управо супротан функцији пода, где нам је функција пода дала резултат према мање значајној плафонској формули даје резултат веће важности, на пример ако имамо број као 10 и значај као 3 онда 12 ће бити резултат.

Синтакса

Обавезни параметар:

  • број: То је вредност коју желите да заокружите.
  • значај: То је вишеструко које желимо заокружити.

Како се користи функција ПЛАФОНА у програму Екцел?

Овај предложак функције ПЛАФОН-а можете преузети овде - Предложак функције ПЛАФОН-а

Пример # 1

Претпоставимо да узмемо скуп позитивних целих бројева као аргументе бројева, а позитивне бројеве као значај, а затим на њега применимо функцију ЦЕИЛИНГ Екцел као што је приказано у доњој табели и о / п ће бити приказан у резултату на следећи начин.

Пример # 2

У овом примеру узимамо скуп негативних целих бројева као бројевне аргументе, а позитивне бројеве као значај, а затим на њега примењујемо ЦЕИЛИНГ екцел формулу као што је приказано у доњој табели и о / п ће бити приказан у резултату како следи.

Пример # 3 

У овом примеру као скуп аргумената броја узимамо скуп негативних целих бројева, а као значај негативне бројеве, а затим на њега примењујемо ЦЕИЛИНГ екцел формулу.

 

Пример # 4

Формулу екцел ПЛАФОН можемо користити да истакнемо редове у групи задатих података као што је приказано у доњој табели. Овде ћемо користити ПЛАФОН у Екцелу са функцијама РЕД и ЈЕ СЕДАМ.

Претпоставимо да су нам дати подаци у наставку:

И, желимо да истакнемо редове у датим групама од 3, можемо користити Екцел формулу = ИСЕВЕН (ПЛАФОН (РЕД () - 19,3) / 3) у условном форматирању и излаз ће бити следећи:

Ствари које треба запамтити

  • #НУМ! грешка:
    • Појављује се у МС Екцел 2007 или ранијим верзијама и обезбедио је аргумент значајности различитим аритметичким знаком од датог аргумента броја, а затим добијате #НУМ! Грешка.
    • Појављује се само ако користите МС Екцел 2010/2013, а затим ПЛАФОНСКЕ функције кроз #НУМ! Грешка ако је дати број позитиван, а наведени значај негативан.
  • # ДИВ / 0! До грешке долази када је параметар значајности нула.
  • #ВАЛУЕ! До грешке долази када било који од параметара није нумерички.
  • ПЛАФОНСКА функција је иста као МРОУНД, али се увек заокружује од нуле.