Буџет ставке поруџбине (дефиниција, пример) | Како то ради?

Дефиниција буџета ставке поруџбине

Буџет ставке је приказ трошкова у формату колоне, при чему су такви трошкови груписани према његовој категорији као што су Оглас, Опрема за мензе, Накнада за превоз итд. И пружа поређење временских серија по годишњем учинку. Менаџерима помоћи помаже да процене да ли је буџет за текућу годину у складу са буџетом за претходну годину или више.

Сврха

  • Буџет ставке углавном користе мала предузећа која не знају за софистициране рачуноводствене системе, као и немају инфраструктуру и буџет за постављање. Дакле, они зависе од овог једноставног буџета где је неколико категорија трошкова представљено у низу. Не одражава приход; показују само трошак.
  • Примарна сврха ставке је да помогне менаџерима да контролишу своје трошкове. Поређење између прошлих и садашњих података о трошковима увек делује као знак упозорења за јасле. Ако се у било ком месецу трошак пређе у односу на претходни месец, тада менаџер постаје упозорен и контролише трошак како би се подударао са укупним годишњим буџетом у поређењу са годином раније.

Пример буџета ставке поруџбине

Господин Кс је стручњак за буџет за мало предузеће које послује у Њујорку. Припремио је линијски буџет за јануар 2020. године и планира неопходне кораке које треба предузети да се не одступи од планираног годишњег буџета.

Решење

Дакле, након проучавања овог буџета, менаџер види да су планирани трошкови за јануар износили 68.500 УСД, а стварни трошак 74.000 УСД. Дакле, организација је потрошила више него што је процењено.

Сада ће менаџер детаљно проверити поједине категорије трошкова да би утврдио где је тачно буџет прешао процену и предузеће неопходне мере да се то не догоди у наредних месец дана.

Канцеларијски материјал треба проверити; како је канцеларијски материјал прешао буџет, то значи да је овог месеца наручено више залиха, а требало би да буде довољно и за следећи месец, па би наручивање канцеларијског материјала за следећи месец требало да буде ниже. Плата је у складу. Дакле, није потребно прилагођавање. Трошкови оглашавања су порасли, па га треба проверити у наредних месец дана.

Трошкови мензе порасли су за мало, а то је тешко проверити јер не можете тражити од запослених да једу мање, али можете тражити од њих да престану да троше храну. Дакле, свести треба научити.

Карактеристике

  • Буџет ставке је стубни приказ трошкова. Неколико категорија трошкова представљено је у колони, а свака категорија може се упоредити са претходном годином у једном реду.
  • Неколико колона из прошле године такође се може створити да би се видело да ли је тренд трошкова нагоре или наниже. Ако се види да трошкови за одређену категорију расту из године у годину, онда је то можда последица инфлације у тој одређеној категорији, а требало би је уравнотежити смањењем трошкова у другим категоријама.
  • За колону за текућу годину одлучите колики би требало да буде буџет с обзиром на инфлацију и неколико других економских фактора. Одлучите о буџету и попуните колону приближним буџетом. Сада, након што је месец прошао, попуните стварни трошак и погледајте колико сте одступили од предвиђеног буџета.
  • Обично је то припремљен месец. Помаже менаџерима да смање трошкове у случају да месечни буџети нису у складу са пројекцијама.

Предности

  • Стварање и разумевање буџета ставке поруџбине је једноставно. Не треба вам рачуноводствено знање да бисте разумели која ставка ће бити задужење или кредит. Потребно је само испунити стварне и предвиђене трошкове у табеларном формату. Разлика се може видети голим оком и лако се може упоредити са подацима из претходне године.
  • Ако је у одређеном месецу трошак прешао прописани буџет, тада делује као аларм, а менаџери постају пажљиви да контролишу буџет за наредне месеце.

Мане

  • Линеарни буџет је фиксиран почетком године. Дакле, ако због случајних промена руководилац сматра да припремљени буџет није тачан одраз процењених трошкова, тада менаџер такође не може да промени буџет. Потребна је дозвола виших власти за уношење промена у буџет ставке.
  • Како се концентрише само на трошкове, тако менаџерима постаје тешко да покажу тачан разлог због којег је буџет прешао процену. Могуће је да се плата повећала због именовања нових запослених, што је повећало приходе, али како нема места за приказ промене прихода, тако се повећање трошкова зарада третира као прекорачење буџета.

Закључак

Буџет ставке поруџбине је једноставан за припрему и одржавање. Мала предузећа која немају софистицирано знање о рачуну могу искористити помоћ овог буџета да провере своје месечне трошкове. Прекорачење буџета не значи нужно да су трошкови порасли; може бити да се приход повећао због додатних трошкова. Дакле, ово треба имати на уму кад год доносите одлуку на основу буџета ставке.