Капитални издаци (значење, пример) | Две врсте капиталних издатака

Значење капиталних издатака

Капитални издатак, познат и као капитални издатак, односи се на суму новца коју компанија потроши у сврху улагања у куповину капиталних средстава као што су постројења, машине, имовина, опрема или за продужавање века трајања постојеће имовине са мотив повећања производних капацитета предузећа.

Врсте издатака за капитал

Постоје две врсте које укључују:

# 1 - Куповина нове имовине

Када компанија потроши новац за куповину нове имовине која се појављује у билансу стања предузећа, као што су машине, постројења, земљиште, зграде, опрема итд., Тада ће се то третирати као капитални издатак компаније. Компанија троши новац на куповину нове имовине јер би то омогућило повећање будућег раста компаније.

# 2 - Продужење века постојеће имовине

Када компанија улаже новац у постојећу имовину свог пословања, то доводи до повећања животног века имовине и производних капацитета. Такви трошкови рачунају се у капиталне издатке предузећа.

Пример издатака за капитал

Постоји компанија А Лтд која производи и продаје аутомобилске делове на тржишту. Према анализи, менаџмент предузећа утврђује да се потражња за производима предузећа повећава, а да би се испунила даља потражња, потребне су му нове машине. Уз куповину нових машина, постоје и неке постојеће машине компаније које ће, уколико се поправе, повећати производни капацитет компаније. Тако је компанија купила нову машину у вредности од 500.000 америчких долара и уложила 100.000 за продужење века трајања постојеће имовине. Да ли ће се издаци сматрати капиталним издацима или не?

Односи се на суму новца коју компанија троши у сврху улагања у куповину капиталних средстава као што су постројења, машине, имовина, опрема или за продужење века трајања постојеће имовине са мотивом повећања производње капацитет предузећа.

У горе наведеном случају, и капитални трошкови, тј. Издаци за куповину нових машина у вредности од 500 000 УСД и издаци за постојећу имовину у вредности од 100 000 УСД за продужење њиховог века, сматрат ће се новчаним издацима, јер оба помажу у повећању производних капацитета од компаније.

Предности капиталних издатака

  • Стога помаже у изградњи капацитета организације, што јој даје стратешку предност у односу на конкуренте у дугорочном раду компаније.
  • Може помоћи у постизању економије обима и смањењу трошкова производње тако што ће произвести више и наредити боље цене на тржишту, што повећава укупну профитабилност.
  • Капитални издаци помажу компанији у привлачењу добрих талената који могу да раде у организацији чинећи је робуснијом и динамичнијом, унапређујући процес пружања бољих производа и услуга.
  • Омогућава нам да отворимо нове путеве у погледу производа, људи и места, ширећи свој целокупан досег даље на тржишта и економију.

Ограничења

  • Ако то није пажљиво планирано, може се испоставити катастрофа. Стога сваки аспект треба разумети и узети у обзир пре доношења таквих одлука.
  • Понекад оутсоурцинг може бити много одржива опција уместо да се инвестира сопствени новац, тј. Уместо да се сам производи, таква функција и одговорност могу се доделити неком другом тако да се терет дели са становишта менаџмента. Дакле, ово такође треба размотрити као могућност пре доношења било каквих таквих одлука.
  • Повећање издатака за капитал може на крају створити сложене бирократске структуре у организацији која је може учинити крутом и нефлексибилном у комуникацији и култури рада.
  • Понекад тржишни услови или укупна клима могу негативно утицати на планове проширења, па је неопходно правилно истраживање и брига пре доношења било какве одлуке, јер се то може показати фаталном одлуком.

Важне тачке

  • Они се не сматрају и не третирају као непосредни трошкови компаније. Уместо тога, трошиће се постепено током корисног века трајања имовине у којој се врше капитални издаци, тј. Сваке године имовина ће се амортизовати у књигама предузећа.
  • Генерално, капиталне издатке планирају компаније које користе процесе капиталног буџетирања као уз помоћ капиталног буџетирања; компанија би погледала све потенцијалне инвестиције које су на располагању, а затим ће од свих доступних опција одабрати ону која ће јој донети максималну корист. Такође, у случају појединачне инвестиционе опције, компанија би се упознала са тим да ли је корисно за компанију да уложи износ или не.
  • Постоје начини на које компанија може извршити капиталне издатке, што укључује куповину нове имовине и продужавање века трајања постојеће имовине.

Закључак

Капитални издатак је издатак готовине компаније било у сврху куповине нове имовине у предузећу или продужења века трајања постојеће имовине са циљем повећања производних капацитета компаније. Стога помаже у изградњи капацитета организације, пружајући јој дугорочну стратешку предност у односу на конкуренте и отвара нове путеве у погледу производа, људи и места проширујући њен укупни досег даље на тржишта и у економију. Међутим, ако се капитални издаци не планирају пажљиво, онда се може испоставити катастрофа. Стога сваки аспект треба разумети и узети у обзир пре доношења таквих одлука.