Конвенција о рачуноводству (значење, примери) | Врсте

Шта је рачуноводствена конвенција?

Рачуноводствене конвенције су одређене смернице за компликоване и нејасне пословне трансакције, мада нису обавезне или правно обавезујуће, међутим, ови општеприхваћени принципи одржавају доследност у финансијским извештајима. Док стандардизују поступак финансијског извештавања, ове конвенције узимају у обзир поређење, релевантност, потпуно обелодањивање трансакција и примену у финансијским извештајима.

Постоје специфични проблеми с којима се рачуновође суочавају приликом састављања финансијских извештаја у вези са одређеним пословним трансакцијама, а који нису у потпуности прецизирани рачуноводственим стандардима којима се баве рачуноводствене конвенције. На то се односи када; постоји неизвесност у пословним трансакцијама и када рачуноводствени стандарди не успевају да реше таква питања.

Конвенције о врстама рачуноводства

# 1 - Конзервативизам

Рачуновођа мора следити принцип конзервативизма да се „игра на сигурно“ док припрема финансијске извештаје, узимајући у обзир све могуће сценарије губитка током евидентирања трансакција. Током евидентирања средстава догодиле су се две вредности, тј. Тржишна вредност и књиговодствена вредност, уопште се узима у обзир нижа вредност, јер ове конвенције узимају у обзир најгори сценарио. Постоје посебне тачке које се користе за критиковање таквог принципа. У неким случајевима се примећује да се тајне резерве стварају показујући вишак резервисања за лош дуг и сумњиве дугове, амортизацију итд. А то утиче на принцип „истинског и поштеног стања финансијских услова“.

# 2 - Доследност

Једном када предузеће одабере одређену методу током процеса извештавања, требало би је доследно следити у наредним годинама. Овај принцип је користан за инвеститоре и аналитичаре да читају, разумеју и упоређују финансијске извештаје компаније. Ако компанија жели да изврши промену метода, то би требало да уради само са одговарајућим разлозима да би унела одређене промене. Постоје одређене тачке које критикују овај принцип, попут разматрања одређених ставки на основу трошкова, док друге по тржишној вредности поништавају принцип доследности у рачуноводству. Ипак, рачуноводствена конвенција узима у обзир доследност метода извештавања током година, а не доследност са ставкама у поређењу.

# 3 - Потпуно откривање

Релевантне и важне информације у вези са финансијским стањем предузећа морају се открити у финансијским извештајима чак и након примене рачуноводствене конвенције. Нпр., Потенцијалне обавезе, тужбе против предузећа треба пријавити у придруженим белешкама у финансијским извештајима компаније.

# 4 - Материјалност

Концепт материјалности укључује утицај догађаја или предмета и његову релевантност у финансијским извештајима. Рачуновођа мора пријавити све такве догађаје и ставке који би могли утицати на одлуку инвеститора или аналитичара. Међутим, информације би требале бити вредне истраге и требале би имати већу вредност од трошкова припреме изјава. Значи да материјалност омогућава књиговођи да занемари одређене принципе када предмети нису материјални. На пример, јефтина имовина попут канцеларијског материјала, средства за чишћење наплаћују се на рачуну трошкова уместо редовне имовине која се амортизује. Таква питања имају врло мали значај.

Примери

  1. Ако је компанија пре 10 година изградила погон вредан 250.000 америчких долара, то би требало да остане по књиговодственој вредности и данас.
  2. Приходи за фирму евидентирају се тек након реализације, док се расходи, губици и потенцијалне обавезе евидентирају чим се појаве.

Значај

  • Монетарни утицај: Рачуноводство узима у обзир само предмете и догађаје који имају новчану вредност. Ставке као што су вођство на тржишту, ефикасност управљања, вештине се не узимају у обзир у рачуноводству, јер то не одражава директно финансијски утицај на пословање.
  • Различити ентитет: Рачуноводствене конвенције осигуравају да приватне трансакције власника не смеју да се мешају у пословне трансакције. Будући да се предузећа и власници законом третирају као два одвојена правна лица, то би требало следити и у пословању.
  • Реализација: Конвенција се концентрише на завршену трансакцију. Пренос власништва или продаја средства или производа не би требало да се разматра у тренутку уговора, већ када се цео процес заврши.
  • Разумевање: Требало би да постоје јасне информације у финансијским извештајима на одређени начин да инвеститори или аналитичар који их чита морају да разумеју такве податке.
  • Поређење: Многи инвеститори и аналитичари упоређују финансијске извештаје компаније са својим вршњацима како би анализирали перформансе током одређеног периода. Они осигуравају да су све пријављене информације на начин који ће олакшати инвеститорима.
  • Поуздан: Они осигуравају раздвајање поузданих информација и њихово извештавање у финансијским извештајима.
  • Неутрално: Они наводе да рачуновођа треба да даје финансијске извештаје без удела у компанији или пристрасног мишљења.

Предности

  • Кредибилитет: Финансијски извештаји припремљени у складу са рачуноводственим стандардима и конвенцијама су много поузданији и тачнији. Следеће специфичне методе откривају релевантне информације. Повећава поверење инвеститора.
  • Планирање и одлучивање: Пружа довољно информација у вези са финансијским подацима.
  • Једноставно упоређивање: Рачуноводствене конвенције осигуравају да више компанија извештава о трансакцији на исти начин као што је описано. На тај начин олакшавајући инвеститорима, повериоцима, аналитичарима упоређивање перформанси групација вршњака.
  • Ефикасност: Рачуноводствени стандарди и конвенције пружају ефикасност у процесу извештавања, што рачуновођи олакшава. Чак и корисници таквих финансијских извештаја имају користи од таквих стандарда који су применљиви и које све компаније поштују.
  • Одлуке управе: Они помажу менаџменту да донесе одређене важне одлуке које утичу на пословање. На пример, концепт Пруденце осигурава да се приходи евидентирају када се остваре, али да се обавезе и трошкови евидентирају чим се појаве.
  • Смањите преваре: То су смернице за одређене пословне трансакције, које су у потпуности објашњене рачуноводственим стандардима. Рачуноводствене конвенције, иако нису правно обавезујуће, осигуравају да финансијски извештаји дају релевантне информације на одређени начин.
  • Смањите расипање и уштедите време: Рачуноводствене конвенције попут значајности осигуравају да финансијски извештаји евидентирају све ставке и догађаје вредне вредности. Ова конвенција помаже рачуновођи да занемари одређене принципе и концентрише се на релевантне ставке.

Мане

  • Неизвесност: Многе рачуноводствене конвенције не објашњавају у потпуности концепте или трансакције који су забележени у финансијским извештајима. Они на тај начин олакшавају менаџменту да манипулише одређеним цифрама путем рачуновође, нпр. Резервисања за лош дуг, амортизацију.
  • Недостаје доследност у различитим ставкама поруџбина: Имовина и приходи евидентирани по трошку набаве и када је трансакција завршена, док се обавеза и трошкови евидентирају чим су се догодили. Они раде са најгорим сценаријима, који можда не одражавају стварне информације о компанији.
  • Манипулација: Иако су дизајнирани да избегну манипулације, ове конвенције много пута помажу менаџменту предузећа да манипулише одређеним финансијским подацима кроз поступак извештавања, што показује другачију слику финансијског стања компаније.
  • Процене: Одређене рачуноводствене процене можда неће показати јасну слику финансијских података предузећа.

Закључак

Рачуноводствене конвенције су створене да реше питање одређених трансакција путем смерница које рачуноводствени стандарди не одговарају на одговарајући начин. Ове конвенције помажу многим компанијама док ефикасно извештавају о својим финансијским подацима. Истовремено, осигурава да финансијски извештаји имају све релевантне информације у корист инвеститора.

Иако ове конвенције помажу менаџменту да манипулише одређеним цифрама у финансијским извештајима, такође помажу у изглађивању процеса извештавања компаније. Осигурава да су релевантне информације откривене у финансијским подацима или придруженим белешкама. За инвеститора је неопходно да пређе све информације пре него што донесе одлуку. Употреба ових конвенција смањује се како се рачуноводствени стандарди временом развијају и повећавају ниво детаља и одговарају на питања.