Зајмови вс аванси | 7 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлике између зајмова и аванса

Кредити и аванси обојица имају исто својство прикупљања новца помоћу неких финансијских или дужничких инструмената, где су зајмови углавном на дугорочни период и обично за одређену сврху, док када организација прикупља новац како би задовољила своје краткорочне и врло краткорочне потребе, онда се то може назвати као примљени аванси и исти се могу користити за опште сврхе у предузећу.

Новац је важан део сваког посла. Без новца било би веома тешко водити било какав посао. Банке и финансијски институти су најбољи начин за прикупљање средстава за било који посао. Банке имају много могућности за финансирање нашег пословања или пројекта. Међу њима, зајмови и аванси су најбоља опција за потребе пословног фонда која је веома популарна у финансирању предузећа.

Шта су зајмови?

Ово је најбоље и врло популарно финансијско средство које банка или друге финансијске институције пружају предузећима да би помогле предузећима у тренутку када је потребан новац. Финансије су крв сваког посла. Дакле, када постане тешко сам организовати финансије од стране власника, тада предузећа могу користити ову опцију за уређивање средстава за своје пословање. Ова опција финансирања је дугорочно предвиђена. Кредити су врста дуга и имају рок отплате на дуже време.

Шта су аванси?

Аванс је врста кредитне олакшице коју банке или финансијске институције пружају за покривање дневних потреба за фондом или као обртни капитал. Када предузећу треба новац за покривање дневних трошкова као што су плата, зарада или куповина сировина, они могу размислити о овој врсти кредитне могућности код банака. То је јефтинији и погоднији начин уређења краткорочних финансија, јер банке обрачунавају врло мале камате и на њих наплаћују.

Пример зајмова и аванса

Постоји једна компанија која тражи спољна средства за своје пословање, јер је власнику предузећа постало толико тешко да среди средства из својих личних извора. Власник предузећа захтева средства у две сврхе,

  1. Као обртни капитал (за дневне трошкове као што су плата, зараде, сировине итд.) И
  2. За куповину машина за његово пословање.

Дакле, власник предузећа размишља о уређивању средстава из банака и других финансијских института. Претпоставимо да се власник предузећа обраћа својој банци у којој има текући рачун фирме.

Сада банка предлаже две опције које треба размотрити за средства, једна се зове Зајам, а друга аванси, што је у природи кредитно средство.

  • Банка предлаже одабир опције зајма за куповину машина, јер је за куповину машина потребна огромна количина, а власник предузећа ће плаћати дуже време. Банка ће на то зарачунати камату, а неки други трошкови били би укључени у распоред отплате. Сматра се да је ова опција добра када било којем предузећу треба огроман износ за његово пословање и тај износ се не може вратити у краћем трајању, тј. 6-12 месеци, а зајмови би се плаћали у једнаким месечним ратама. Опција пре затварања је такође доступна ако власник жели да затвори зајам пре зајма.
  • Али за дневне трошкове, банка предлаже одабир опције авансног кредита, што је кредитна олакшица коју банка даје предузећима код којих предузеће мора да отплати преостали износ у краћем трајању. Дакле, авансно кредитирање је на краће трајање, тј. 1-2 месеца. Ово је цикличан поступак, након што вратите износ који се користи као аванс, исти износ можете користити за даље потребе.
  • Зајам ће бити санкционисан и мора се у потпуности отплатити. Када је некоме потребан други кредит за исту намену, мора да врати целокупан износ са каматама у унапред одређеном року.
  • Али с друге стране, новац узет као аванс мора се очистити у једној трансакцији уз неке мале банкарске трошкове.

Кредити наспрам аванса Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између зајмова и аванса.

Кључне разлике

  1. У основи, када предузећима треба огроман новац за ширење пословања, попут машина, постројења, зграде или било које врсте инвестиције која захтева огроман новац, зајам је најбоља опција, јер није потребан да се износ зајма врати у краћем року период. Али када предузеће жели да прикупи средства за покривање трошкова у краћем периоду, као што су зараде, зараде, куповина сировина или други канцеларијски трошкови, напредна опција би се могла размотрити као да предузеће добије новац од продаје, дужника или од било ког другог из других извора, аванс се може уклонити.
  2. Кредити се могу дати као лични зајам, зајам за становање, хипотека или за предузећа или физичка лица, али предујмови су посебно дизајнирани за предузећа са одређеном наменом. Аванс се може издати против дужника или будуће продаје.
  3. Зајмови се у основи санкционишу на дужи временски период. Отплата ће углавном трајати више од 5 година. Али аванс мора бити уклоњен у року од 1-2 месеца.
  4. Кредити укључују каматни део са отплатом. У основи, камате се обрачунавају на годишњем нивоу, па ако узмемо у дужину отплату кредита, на то морамо платити више камате. Адванце је врста кредитне олакшице, можемо га упоредити са кредитном картицом ради бољег разумевања. На кредитној картици можемо да трошимо новац, а отплата ће се вршити на месечном нивоу, исто онако, аванси укључују и одређено трајање чишћења, у супротном би остали трошкови били укључени у отплату.
  5. Зајам се даје једном за одређену намену и мора се у потпуности отплатити пре него што се добије други зајам за исту намену и уз исту залогу. Али аванси су санкција као ограничење и износ се може користити унутар тог ограничења, а враћање и извлачење износа биће дозвољено унутар тог ограничења.
  6. Толико је законских формалности у процесу подизања кредита. Како носи огромну количину новца, банке ће проверити сврху кредита и способност отплате пословних фирми, а према капацитету отплате и претходним евиденцијама отплате, банка ће санкционисати кредите предузећима. Банци морамо доставити различите финансијске или нефинансијске документе како бисмо их уверили у сврху и способност отплате предузећа. Али у процесу унапред захтева мање документације и правних формалности.
  7. Кредити могу бити обезбеђени или несигурни. Али већину времена морамо да ставимо сигурност као залог за зајам ако је износ зајма огроман, а рок отплате такође висок. Али за напредак, сигурност морамо да ставимо као залог као и личну гаранцију директора. Банке такође узимају у обзир потраживања од рачуна, акције итд. Као залог обезбеђења.

Упоредна табела зајмова и аванса

Основа поређењаКредитиНапредак
ЗначењеТо је врста могућности финансирања коју банке пружају пословним организацијама или појединцима у одређеном временском периоду и која носи занимљиви део и друге трошкове.То је кредитна олакшица коју банке пружају пословним организацијама у којима предузећима новац треба на кратак период.
ПриродаУ природи је то дуг. За разлику од осталих дугова, мора се отплаћивати на једнаке рате, што укључује камату у отплати.У природи је кредитна олакшица. Мора се отплатити једном трансакцијом у одређеном временском периоду.
Трајање отплатеДугорочниПрелазак на краткорочне потребе. Највише за годину дана.
Обезбеђење као залогДа, осигурано од колатералне сигурности. Понекад може бити и без осигурања.Да, примарна сигурност и лична гаранција директора.
Правна формалностПостоје разне законске формалности јер је износ огроман у оквиру ове могућности.У поређењу, мање законских формалности и документације.
Новчана вредностМоже подићи огроман износ као дуг.Обезбеђује мање новца, обично би се могла прикупити 2-3 месеца обртног капитала.
КаматаНа њега банке наплаћују камате.Већину времена занимљиви део није доступан, али морамо платити банковне трошкове, али то би било минимално у поређењу.