Финансијски ризик (дефиниција) | Топ 3 врсте финансијског ризика

Дефиниција финансијског ризика

Финансијски ризик је немогућност предузећа да не може да исплати дуг који је преузела од банке или финансијске институције.

Однос дуга и капитала компаније Пепси био је око 0,50к у 2009-2010; међутим, утицај Пепсија повећао се током година и тренутно износи 3,38к. Ова ситуација је очигледно непожељна. Али ако фирма користи разборитост да би се задужила, онда свој ризик може свести на минимум.

Рецимо да фирма жели да смањи финансијски ризик, а истовремено жели да искористи предност финансијске полуге коју ће пружити дуг. У овом случају, требало би да издвоје 70% капитала и само 30% дуга у својој структури капитала. Наравно, ово је хипотетично и након увида у све факторе, треба донијети одлуке у вези са структуром капитала.

Једна ствар на коју би фирма требало да се сети да би смањила ову врсту ризика јесте да изгради структуру капитала тако што ће скинути превише терета са свог рамена. То значи да узимају зајмове колико могу да се издржавају. Ако се фирма определи за 60% дуга и 40% капитала, финансијски ризик за фирму био би много већи него ако се определи за 60% капитала и 40% дуга.

Врсте финансијског ризика

Постоје углавном три врсте финансијских ризика. Погледајмо их у наставку -

# 1 - Кредитни ризик:

Ово је најчешћа врста финансијског ризика. Ако фирма узме зајам и није у могућности да га отплати, дефинитивно има кредитни ризик. Уобичајено, фирме које ће ускоро престати са плаћањем трпе кредитни ризик. Подразумевано није добра идеја, јер може утицати на репутацију фирме, а утицаће и на банке или финансијске институције. Ако би, у сваком случају, фирма желела да добије кредит од банке / финансијске институције, било би претешко убедити их.

# 2 - Ризик ликвидности:

Ово је друга врста финансијског ризика. Када предузеће није у могућности да брзо прода имовину, то представља ризик за ликвидност. На пример, ако фирма купи средство, а затим у блиској будућности постане застарело, то би било прилично ризично за посао. Јер предузеће неће моћи да га прода, а такође не би могло ни да задржи имовину.

# 3 - Ризик од капитала:

Акцијски ризик је трећа врста финансијског ризика. Када тржиште постане нестабилно, компанији постаје тешко да процени своје акције. Тржишна цена често опада, што изгледа није добра вест за фирму. Ова нестабилност на тржишту акција назива се ризиком од капитала, који долази са финансијским ризиком предузећа.

Како измерити финансијски ризик?

Финансијски ризик се може мерити свим средствима. Фирма треба да погледа тржиште и види како се фирма вреднује. Процена је веома важна, што фирми нуди идеју о томе где се налазе на тржишту. У исто време, фирма може израчунати финансијску полугу и степен финансијске полуге. Фирма такође може да користи однос дуга и капитала, однос покрића камате и друге финансијске показатеље да би сазнала ниво.