Формула одрживог раста | Корак по корак израчунавање

Шта је формула одрживог раста?

Стопа одрживог раста (СГР) означава колико компанија може да одрживо расте у будућности без ослањања на спољну инфузију капитала у облику дуга или капитала и израчунава се помоћу приноса на капитал (што је стопа приноса на књиговодствену вредност капитал) и множењем са стопом задржавања посла (коју је удео зараде задржао у послу као задржану добит).

  • Принос на капитал је проценат зараде за период предузећа у односу на капитал уложен у предузеће. До поврата на капитал долази се делећи зараду од капитала.
  • Коефицијент задржавања је проценат зараде коју компанија задржава за употребу и будући раст компаније. Износ задржавања је преостали износ након износа исплаћеног из зараде као дивиденда.
Формула одрживог раста = РР * РОЕ

Где

  • РР = Коефицијент задржавања
  • РОЕ = Поврат на капитал

Објашњење

То је стопа оперативног раста остварена без узимања у обзир позајмљених средстава у облику дуга предузећа. Због тога се овај однос сматра одрживим, јер ће оволико компанија моћи да расте чак и без предузимања било каквих спољних дужничких улагања.

То је раст који компанија постиже уз помоћ зараде коју одлучи да задржи након расподеле износа новца акционарима у облику дивиденде. Аналитичар који гледа на одрживи однос стопе раста трагаће за већим односом, јер он значи бољу будућу перспективу компаније.

Примери формуле одрживог раста (са Екцел предлошком)

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера да бисмо то боље разумели.

Овај Образац формуле за формулу за одрживи раст у Екцел-у можете преузети овде - Предложак за Екцел за формулу за одрживи раст

Пример # 1

Претпоставимо неке бројеве у доњој табели за израчунавање одрживог раста две компаније. Израчунајте одрживу стопу раста за ове две произвољне компаније.

За израчунавање одрживе стопе раста потребан нам је принос на капитал предузећа и коефицијент задржавања, који се израчунава одузимањем износа дивиденде који се плаћа од зараде предузећа и дељењем тог бројила са нето приходом доступан акционарима.

Коефицијент задржавања за компанију А.

РР = 1- (исплаћене дивиденде / зарада)

  • Коефицијент задржавања за компанију А = 1- (1,5 / 4) = 0,63

Однос задржавања за компанију Б.

  • Коефицијент задржавања за компанију Б = 1- (2/5) = 0,60

Стога је израчунавање једначине стопе одрживог раста за компанију А следеће,

  • Одрживи раст компаније А = 14% * .63

Стопа одрживог раста за компанију А.

  • Одрживи раст компаније А = 8,8%

Стога је израчунавање стопе одрживог раста за компанију Б следеће,

  • Одрживи раст компаније Б = 10% * 0,60

Стопа одрживог раста за компанију Б.

  • Одрживи раст компаније Б = 6,0%

Пример # 2

Израчунајте стопу одрживог раста за Релианце Индустриес. Табела у наставку приказује дивиденду, зараду по акцији и поврат на капитал за ослањајуће се индустрије.

Однос задржавања за Релианце Индустриес

  • Коефицијент задржавања за Релианце Индустриес = 1- (6/56) = 0,89

Стога је израчунавање формуле СГР следеће,

  • Одрживи раст за Релианце Индустриес = 12% *. 89

Стопа одрживог раста за Релианце Индустриес

  • Одрживи раст за Релианце Индустриес = 11%

Што је већа стопа одрживог раста за компанију; тај однос за компанију значи колико компанија може да одрживо расте у будућности са бројем зараде коју оствари уз уобичајени ток пословања. Однос ослањајућих индустрија значи да ослањајуће индустрије могу у будућности да расту за 11% на одрживој основи.

Пример # 3

Табела у наставку приказује дивиденду, зараду по акцији и принос на капитал компаније Тата Стеел.

Коефицијент задржавања за Тата Стеел

  • Коефицијент задржавања за Тата челик = 1- (9,4 / 75) =, 87

Стога је израчунавање формуле СГР следеће,

  • Одрживи раст за Тата Стеел = 23% * 0,87

СГР за Тата Стеел

  • Одрживи раст за Тата Стеел = 20%

Што је већа стопа СГР-а, то је боље за компанију; тај однос за компанију значи колико компанија може да одрживо расте у будућности са бројем зараде коју оствари уз уобичајени ток пословања. Однос Тата Стеел-а означава да Тата Стеел може у будућности расти за 20% на одрживој основи.

Калкулатор одрживе стопе раста

Можете користити следећи калкулатор формуле СГР.

Однос задржавања
Принос на капитал
Формула одрживог раста
 

Формула одрживог раста =Однос задржавања к Поврат на капитал
0 к 0 = 0

Релевантност и употреба

Одрживи раст је критичан однос за откривање будућих изгледа компаније. Аналитичари који анализирају компанију помно прате тај однос. До коефицијента се долази коришћењем два витална параметра, који су повраћај за акционаре компаније. А друга променљива која се користи за израчунавање СГР формуле је однос задржавања.

Пожељно је имати и већи коефицијент приноса на капитал, јер то значи већу зараду на истом нивоу улагања у капитал, а такође и већи ниво ретенције. Ако компанија одржава виши ниво задржавања, то значи да предузеће има будуће изгледе за раст и уверено је да генерише већи поврат новцем који је спремно да задржи. Разлог због којег се принос на капитал користи као променљива за однос је тај што усмерава ка оперативном расту предузећа, који се постиже без употребе финансијске полуге.