Рачуноводство трошкова (дефиниција, циљ) | Врхунски примери

Шта је рачуноводство трошкова?

Рачуноводство трошкова је уметност и наука евидентирања, класификовања, сажимања и анализирања трошкова с циљем контроле трошкова, калкулација и пројекција трошкова и смањења трошкова, помажући тако менаџменту у доношењу опрезних пословних одлука.

Циљеви рачуноводства трошкова

  • Контрола трошкова:Прва функција је контрола трошкова у оквиру буџетских ограничења која је управљање поставило за одређени производ или услугу. То је неопходно јер управа додељује ограничене ресурсе одређеним пројектима или производним процесима.
  • Обрачун трошкова: Извор је свих осталих функција обрачуна трошкова, јер можемо израчунати трошкове продаје по јединици за одређени производ.
  • Смањење трошкова:Прорачун трошкова помаже компанији да смањи трошкове пројеката и процеса. Смањење трошкова значи већу добит јер ће се маржа природно повећавати.

Директни трошкови и индиректни трошкови у рачуноводству трошкова

Директни трошкови су директно укључени у производњу робе. То значи да се директни трошкови могу директно идентификовати као они који се користе у производњи робе. На пример, можемо говорити о директном материјалу и директном раду који се користи у производњи добара. Те трошкове можемо идентификовати као директне трошкове.

Индиректни трошкови су, с друге стране, трошкови које није лако идентификовати. Разлог због којег се ови трошкови не могу одредити одвојено јер ти трошкови помажу у функционисању више активности. На пример, закупнина коју плаћају за вођење производне радње назвала би се индиректним трошковима, јер не можемо утврдити колики део закупнине се користи за производњу робе, колико се користи за припрему сировине и како много се користи за инсталирање симулационих система који могу да обуче раднике.

Разумевање ове две врсте трошкова је пресудно јер бисмо те трошкове користили у израчунавању трошкова продаје по јединици за одређени производ.

Фиксни трошкови, променљиви трошкови и полу-променљиви трошкови

Фиксни трошкови су трошкови који се не мењају повећањем или смањењем производних јединица. То значи да ови трошкови остају слични у широком спектру спектра. Плус, фиксни трошак по јединици се мења како се производња повећава или смањује. На пример, кирија је фиксни трошак. Чак и ако се производња повећава или смањује, предузеће треба да плаћа исту кирију из месеца у месец.

Променљиви трошкови су сушта супротност фиксним трошковима. Променљиве променљиве трошкова се повећавају или смањују производне јединице. Али чак и ако се укупни променљиви трошкови промене, по јединичној цени по јединици, остају исти без обзира на промене у производним јединицама. На пример, цена сировине је променљива. Укупни трошкови сировина се мењају ако се производња повећа или смањи. Али јединични трошкови сировине остају исти чак и ако се производња повећава или смањује.

У полу променљивим трошковима присутне су обе компоненте. Полу променљиви трошкови су комбинација фиксних трошкова и променљивих трошкова. Рецимо да плаћате 1000 долара месечно као фиксну плату свим својим радницима и радницима који месечно производе више од 50 јединица играчака. За сваку додатну произведену јединицу добијају додатних 5 долара. Ова врста зараде зваће се полу-варијабилне зараде.

Примери и облик обрачуна трошкова

Рачуноводство трошкова је много више од изјаве о трошковима, а овај пример ће нам дати идеју како израчунати трошкове продаје по јединици за одређени производ -

МНЦ Фацтори има следеће информације, а од доле опремљених информација морате израчунати по јединичној цени продаје.

  • Сировине - почетна залиха: 50.000 УСД; Закључна залиха: 40.000 УСД.
  • Куповине током периода: 145.000 УСД.
  • Директан рад - 100.000 долара
  • Режијски трошкови - 40.000 УСД
  • Општи трошкови администрације - 20.000 УСД
  • Општи трошкови продаје и дистрибуције - 30.000 УСД
  • Готове јединице - 100.000;

Сазнајте трошкове продаје по јединици.

У овом примеру је дат сваки улаз. Само треба да поставимо бројке на право место.

Извештај о цени фабрике АБЦ

ПодациИзнос (у америчким доларима)
Сировине - почетна залиха50,000
Додај: Куповине током периода145,000
Мање: Сировине - затварање залиха(40,000)
Трошак утрошеног материјала155,000
Додати: Директни рад100,000
Приме Цост255,000
Додај: Ради на опште трошкове40,000
Трошкови радова295,000
Додај: Општи трошкови администрације20,000
Трошкови производње315,000
Додај: Општи трошкови продаје и дистрибуције30,000
Укупни трошкови продаје345,000
Завршене јединице100.000 јединица
Трошкови продаје по јединици3,45 долара по јединици