Примери олигопола | Врх 4 практична примера са детаљним објашњењем

Примери олигопола

Примера за олигопол има довољно. У тренутном сценарију, број таквих играча се повећава. Потпуно је супротно од монопола. Они омогућавају коегзистенцију више конкурената. Дакле, потрошачи имају списак компанија за одређени сектор. Они су распрострањени и то такође у широком пресеку индустрија. Неки од уобичајених сектора индустрије у којима то можемо видети су ваздухопловна индустрија, медијска индустрија, фармацеутска индустрија, телекомуникације, медији итд.

Пример Олигопола # 1 - Технолошка индустрија

Сектор рачунарске технологије показује нам најбољи пример олигопола. Дозволите нам да наведемо софтвер за рад рачунара и открићемо два истакнута имена Аппле и Виндовс. Ова два играча дуго су управљала већином тржишног удела. У овом олигополу постоји још један играч под називом Линук Опен Соурце. Али осим ове тројице, у овом сектору једва да има играча, јер они имају скоро 100% удела на глобалном тржишту. Рачунар може бити било које марке, али оперативни систем сигурно је из било које од претходно поменуте три. Ову фазу су постигли због два основна фактора.

Једно је имиџ бренда и поверење које су створили у очима потрошача, а друго недостатак играча који могу да стану испред ове 3 истовремено градећи поверење међу потрошачима. Штавише, њихова доминација у овом сектору се повећава јер је већина израђеног рачунарског софтвера компатибилна са ова три оперативна система што заузврат чини овај олигопол самоодрживим. Њихове иновације у њиховом сектору такође их чине јединственима што им помаже да створе екосистем који у потпуности одржава њихов раст.

Исти је случај и са оперативним системом за паметне телефоне где већински тржишни удео заузимају Андроид и иОС. Ове компаније коегзистирају не стварајући претњу другима.

Пример Олигопола бр. 2 - Медијска индустрија

Узмимо медијски сектор у САД-у где готово 90% овог сектора заузима 5-6 играча. Истовремено, остали мали играчи заузимају удео од 10% који заповедају делом гледаности, што укључује Виацом, Диснеи, Тиме Варнер, НБЦ. Они заузимају значајан удео у погледу оперативних стопа и услова коришћења. Када погледамо укупно програмирање и одабир садржаја, приметићемо да постоји и значајно јединство.

То значи да ако задрже исте термине на сваком каналу, њихова гледаност ће бити разнолика. У том случају, ниједан играч неће моћи да пређе на предност. Дакле, оно што они прате кроз своје јединство пазећи на удео исте базе гледалаца узајамном одлуком о ударном термину за појединачне канале. Пратећи ово, иако ће њихова скалабилност ТВ канала бити ограничена до одређене мере, али у свим распонима, сви играчи могу коегзистирати и то такође са релативним добицима. Не би требало да се суочавају са конкуренцијом. Као резултат овог олигопола, релативни трошкови ће се такође смањити за нове навале.

Пример Олигопола бр. 3 - аутомобилска индустрија

Аутомобилски сектор у Сједињеним Државама показује јединствени пример за олигопол. Тројство Форда, Цхрислера и ГМ-а дошло је у средиште пажње због технолошке изврсности. Они су понудили оштре изазове и конкуренцију главним играчима широм света. Они паметно доминирају читавим простором на локалним тржиштима САД-а. У америчком аутомобилском сектору називају их великом тројком, што показује да тамо имају јединствену позицију. Они су једнократно задовољили потражњу за услужним аутомобилима у периоду 1950-1960, а такође зарађују огромну маржу. Очигледно се могу видети синхронизоване дослушне акције које су предузела ова три играча.

То се може видети у њиховим одлукама о лансирању малих аутомобила, редослед којим су повећавали цене аутомобила, што појашњава да су ова три играча заузела јединствену и добро осмишљену стратегију. Међу њима се може разликовати на основу цена, али на основу карактеристика, све се разликују. Тренд између периода 1960 - касних 1970 био је као да ће Цхрислер прво најавити раст цена; други раст цена објавиће Генерал Моторс. Стратегија је била да Генерал Моторс објави раст цена мање од оног за Цхрислер. Тада ће Цхрислер смањити своју цену на ниво Генерал Мотор-а. Даље им се Форд придружује у подизању цене и сва тројица се подмирују са ценом форда. Међутим, овај олигопол је окривљен као главни узрок пада у америчком аутомобилском сектору.

Пример Олигопола # 4 - Фармацеутски сектор

У фармацеутском сектору глобално доминирају неки кључни играчи. Они нису само лидери у иновацијама нових лекова, већ су и произвођачи цена лекова. Три најбоље компаније на које се можемо позвати у нашем примеру су Новартис, Мерцк и Пфизер. Пријетња нових учесника у овом сектору прилично је ограничен разлог јер су огромни трошкови који се морају подмирити у развоју новог лијека.

Региструју се патенти за лекове који су у промету који омогућавају лако решавање проблема, а истовремено штити нови лек од потенцијалне конкуренције. Као резултат, они могу створити предност на основу својих искустава која ће им помоћи да успеју и у будућности. Олигопол овде делује симбиотски.

Закључак

Горе наведени примери олигопола истичу различите аспекте. Економски аранжман је примарно средство које ће помоћи у постизању једнаких услова. Али истовремено из горе поменутих примера можемо закључити да олигопол није погодан за подизање здраве конкуренције. Пад америчког аутомобилског сектора горући је пример о коме се говори у примеру три, а односи се на аутомобилски сектор. Овде сваки играч тежи да повуче другог и мање се фокусира на иновације.

Нови учесник не може лако да уђе због препрека. Штавише, висока концентрација смањује избор потрошача и компаније се према њима односе здраво за готово. У исто време олигопол помаже у снижавању просечних трошкова производње робе. Ако се маржа екстра профита користи у иновацијама, онда то одговара компанијама које имају високе трошкове истраживања и развоја.