НИСМ вс НЦФМ | Који сертификат бисте требали одабрати?

Разлика између НИСМ и НЦФМ

НЦФМ је кратица за НСЕ сертификат на финансијском тржишту а овај курс нуде НСЕ, Индија, а студенти који похађају овај курс могу стећи стручност о темама као што су узајамни фондови, финансијска тржишта, истраживање капитала, тржиште капитала и девизни деривати, док НИСМ је скраћеница од Националног института за тржиште хартија од вредности и део је Индијског одбора за размену хартија од вредности.

НЦФМ сертификација и НИСМ сертификација нуде курсеве за кандидате који су заинтересовани за развој и обликовање своје каријере на берзи, дериватима, индустрији узајамних фондова, као и за ширу јавност која би желела да сазна више о финансијском тржишту.

Чланак је артикулисан овим редоследом:

    Шта је НЦФМ (Национална берза) сертификација финансијских тржишта)?

    Можда вам заиста звучи застрашујуће, али исто није толико застрашујуће као што звучи. НСЕ је покренуо НЦФМ као институт да би развио групу квалификованих људских ресурса који поседују знање у одређеним сегментима тржишта и индустрије ради вођења публике која учествује на тржишту.

    Бројни сертификати се спроводе под називом НЦФМ за обуку људи који раде у финансијској индустрији како би следили кодекс понашања који је поставио регулатор, а то је СЕБИ (Индијски берзански одбор), а такође и за стицање потребних вештина и знања у како би познавали рад или систем и према томе водили публику. НЦФМ верује у људску стручност више од технологије, јер сматрају да особа која пружа продају и услуге у индустрији треба да има одговарајуће знање о томе.

    Шта је НИСМ (Национални институт за тржиште хартија од вредности)?

    НИСМ је поверење индијске јавности које пружа образовање на финансијским тржиштима и такође одржава стандард финансијске писмености развојем и унапређивањем финансијског образовања за људе који раде у финансијској индустрији. Овај институт је основао сам регулатор који је СЕБИ 2006. године.

    НИСМ додаје квалитет покретањем едукативних програма за учеснике ове индустрије. Међународно саветодавно веће пружа стратешке смернице за НИСМ. НИСМ се састоји од 6 различитих школа за различито сертификовање које су именоване у наставку

    1. Школа за образовање инвеститора и финансијску писменост (СИЕФЛ)
    2. Школа за сертификацију посредника (СЦИ)
    3. Школа за информације и истраживање о хартијама од вредности (ССИР)
    4. Школа за регулаторне студије и надзор (СРСС)
    5. Школа за корпоративно управљање (СЦГ)
    6. Школа за образовање о хартијама од вредности (ССЕ)

    Ове школе пружају знање људима који су укључени у куповину и продају имовине на тржишту хартија од вредности, људима запосленима директно и индиректно преко финансијских институција, људима укљученим у истраживање тржишта хартија од вредности, као и људима који су укључени у надзор тржишта, укључујући министре и службенике .

    Такође одржава радионице и конференције за корпоративно управљање. Мотив овог института је да пружи образовање у складу са оквиром, мисијом и визијом НИСМ-а како би припремио компетентне професионалце који су довољно способни да служе тржиштима безбедности.

    НЦФМ вс НИСМ Инфограпхицс

    НИСМ вс НЦФМ испитни захтеви

    НИСМ захтев

    1. Да бисте се појавили за било који НИСМ сертификат, потребно је да попуните образац за регистрацију на мрежи који је доступан на њиховој веб локацији
    2. Затим морате да се пријавите за потврду по вашем избору попуњавањем формулара за упис
    3. Испит треба да се појави у року од 180 дана од уписа
    4. После тога можете да изаберете испитни центар и слот који ће бити доступан на мрежи.
    5. Припрема за испит треба да се обави уз помоћ материјала за учење који је доступан на мрежи, а након тога треба да се положи и мрежни испит где се резултати објављују одмах по завршетку испита.

    Захтев за НЦФМ

    1. Региструјте се на мрежи за овај курс и резервишите себи термин одговарајућег датума и времена.
    2. Материјал курса можете преузети на мрежи или га исто можете наручити и у институту.
    3. Различити прегледи имају различит проценат пролазности који треба постићи. Неки прегледи такође имају негативне оцене
    4. Само ако положите испит путем Интернета са потребним пролазним процентом, бићете сертификовани професионалац

    Упоредна табела

    ОдељакНЦФМНИСМ
    Институција коју је креирао НЦФМ је креирао НСЕ који је Национална берза НИСМ креира регулатор који је СЕБИ
    Број модула НЦФМ има преко 50 модула, укључујући темељне и напредне темеље НИСМ има преко 15 различитих курсева и модула
    Начин испитивања НЦФМ пружа мрежне тестове Сви НИСМ тестови су онлајн
    Прозор за испитПрозори за испитивање НЦФМ-а отворени су за кандидате да резервишу своја места према својој погодностиНИСМ испитни прозори су отворени за кандидате да резервишу своја места према својој погодности
    ПредметиНЦФМ покрива трговину, узајамне фондове, девизне деривате, каматне стопе, банкарство итд. НИСМ покрива деривате каматних стопа, девизне деривате, депозитарне операције, оснивање узајамних фондова итд
    Проценат пролазности НЦФМ пролазни проценат зависи од модула који сте одабрали да се појави, углавном је тај проценат између 50 и 60 процената, али неки прегледи имају негативну оцену.НИСМ пролазни проценат зависи од модула који сте одабрали да се појави, углавном је тај проценат између 50 и 60 процената, али неки прегледи имају негативну оцену
    НакнадеСтруктура накнада за НЦФМ модуле који су коштали Рс. 1500 / - ревидирано је у Рс. 1700 / - плус порези са учинком од 1. априла 2017. године.НИСМ већина сертификата је испод ИНР 2000, али неки коштају више, међутим, у оквиру ИНР 10000
    Могућности запослења / називи послова НЦФМ могућности за посао разликују се у зависности од потврде коју сте очистилиНИСМ могућности за посао разликују се у зависности од потврде коју сте очистили.

    Кључне разлике

    1. Национална берза или НСЕ креирали су курс НЦФМ, док је Одбор за берзу хартија од вредности Индије или СЕБИ курс НИСМ.
    2. Субјекти фокусирани у случају НЦФМ укључују деривате валута, банкарство, каматне стопе, трговање и узајамне фондове, док су субјекти фокусирани у случају НИСМ валутни деривати, фондација узајамних фондова, депозитне операције и деривати каматних стопа.
    3. Кандидат са НЦФМ дипломом може се пријавити за радна места трговца, саветника за финансијско тржиште, берзанског посредника, дилера, аналитичара и инвеститора. У случају кандидата који има НИСМ диплому, он или она може да се пријави за посао банкара, берзанског посредника и тржишта хартија од вредности.
    4. Главни фокус НЦФМ курса је омогућити професионалцима са знањем, вештинама и стручношћу у разумевању критичних елемената као што су камате, деривати валуте, итд. Финансијског сектора. НЦФМ курс додаје вредност каријери професионалаца, јер тренутно не постоји формална обука у вези са стално променљивом динамиком финансијског сектора.

      С друге стране, главни фокус Националног института за тржиште хартија од вредности или курса НИСМ је пружање финансијске едукације, као и финансијске писмености учесницима финансијског сектора. Другим речима, НИСМ се фокусира на усмеравање професионалаца запослених на финансијским тржиштима са темељним познавањем динамике финансијских тржишта која се непрекидно мењају.

    Зашто се бавити НЦФМ-ом?

    НЦФМ сертификација фокусира се на кључне елементе финансијског сектора; њихов главни циљ је пружање знања и стручности професионалцима који раде за финансијску индустрију. Будући да у Индији не постоји формално образовање или обука за финансијска тржишта, ови сертификати за различита поља индустрије веома су важни за додавање вредности вашој каријери.

    НЦФМ се појавио са разним нивоима квалификација, специјализација и оријентација у свим областима и деловима индустрије. Читав процес тестирања и бодовања за процене је апсолутно аутоматизован. Ови тестови су важни јер тестирају кандидата на способност, његово практично знање и вештину потребну за пословање и деловање на финансијском тржишту.

    Зашто се бавити НИСМ-ом?

    Овај институт је основао СЕБИ, у најбољем интересу инвеститора, и водећи запослене који раде у и широм индустрије у познавању и разумевању финансијских тржишта.

    Пружање финансијске писмености и финансијског образовања учесницима на тржишту главни је фокус овог института. СЕБИ настоји додати квалитет финансијском тржишту покретањем квалитетног финансијског образовања.