Књига куповине (значење, пример) | Шта је рачун главне књиге куповине?

Шта је књига о куповини?

Књига куповине је књига у којој се евидентирају све рачуноводствене трансакције у вези са куповином добара или услуга од стране предузећа током одређеног временског периода, приказујући спискове куповина заједно са износом који је компанија платила свом добављачу или износ који дугује добављачу.

Пример књиге куповине

На пример, следећи је дневник куповине Компаније за период јул-2019.

Овде можете преузети овај образац Екцел Пурцхасе Ледгер - Купи Екцел Екцел образац

Припремите књигу куповине користећи дневник куповине за месец како је дато у наставку:

Решење

Из дневника куповине уноси ће се објављивати на књизи куповине који имају рачуне различитих добављача компаније, а то је како следи:

Предности

  1. Помаже у праћењу свих куповина које је компанија обавила током периода и осигуравању довољне куповине. У случају да је куповине мање него што је потребно, онда ће то ометати њен производни процес, а с друге стране, ако је више куповина тада потребно, блокираће новац компаније који би могао да се користи у друге сврхе.
  2. Ово показује дуговања поверилаца од којих су куповине извршене на кредит. Ово помаже компанији да сазна одговорност у одређеном тренутку које дугује добављачима.
  3. Књига куповине садржи списак свих куповина. Тако може дати списак честих добављача и списак залиха које укључују значајну суму новца.
  4. У случају да компанија жели да изврши информације о куповинама које је извршила. Може да користи књигу куповине јер садржи различите информације као што су датум куповине, назив добављача, број фактуре, број налога за куповину, износ, износ пореза итд.

Мане

  1. У случају грешке особе приликом евидентирања куповине у књизи куповине предузећа; То истовремено може довести до прецењивања или потцењивања стања на рачунима који такву књигу користе као своју основу.
  2. Потребно је време и учешће особе која је одговорна за евидентирање трансакција у овој књизи.

Важне тачке

  • Има информације о појединачним рачунима различитих добављача предузећа од којих је током периода вршио куповину са кредитом или без кредита.
  • Помаже у праћењу свих куповина које је компанија обавила током периода и осигуравању довољне куповине. У случају да је куповине мање него што је потребно, онда ће то ометати њен производни процес, а с друге стране, ако је више куповина тада потребно, блокираће новац компаније који би могао да се користи у друге сврхе.
  • Стања ове књиге предузећа се периодично агрегирају, која се затим књиже на контролни рачун књиге куповине. Дакле, то је резиме главне књиге који нема детаљних трансакција.
  • Поља података могу садржати различите информације где год је то могуће. Попут датума куповине, имена добављача или сродне шифре, броја фактуре коју је дао добављач, броја налога за куповину, шифре које компанија користи за идентификацију куповине, износа плаћеног или плативог добављачу, плаћеног пореза примењује се на те куповине, статус плаћања итд.

Закључак

Књига куповине евидентира трансакције компаније које укључују куповину добара и услуга од добављача. Садржи детаљне информације о куповинама које је обавила компанија, што помаже у анализи различитих аспеката. Стања се периодично агрегирају, што се затим књижи на контролни рачун књиге куповине.