Субјект променљиве камате (ВИЕ) | Дефиниција и примери са објашњењем

Шта је субјект са променљивом каматом?

Ентитет са променљивим уделом (ВИЕ) генерално се односи на ентитет у којем јавно предузеће има контролни удео, иако не поседује већинске акције, па према томе, јавно предузеће има способност да управља значајним активностима ВИЕ-а и контролише проток добити / губици. Уобичајене активности ВИЕ-а су обично пренос имовине, закупи, хеџинг финансијских инструмената, истраживање и развој итд.

Пример ентитета са променљивом каматом

„А“, компанија за електричну енергију, ствара „Б“, компанију за финансирање електричне енергије. Б издаје 100% акција без права гласа за 16 милиона долара страном инвеститору и издаје дужничке хартије од вредности А за 384 милиона долара. Затим Б купује постројење за производњу електричне енергије за 400 милиона долара и даје га у закуп компанији А за 12 милиона долара годишње на 5 година.

На крају периода закупа, А мора или да обнови закуп на 5 година или да купи генератор за 400 милиона долара или да прода фабрику електричних генератора трећој страни. Такође, ако Б није у могућности да отплати капиталном инвеститору, тада А плаћа инвеститору 16 милиона долара.

У горњем примеру, доњи фактори указују да је компанија Б ВИЕ, а компанија А примарни корисник.

  • Власници капитала немају моћ управљања пословањем ентитета.
  • А је купио дужничке хартије од вредности Б, што чини већину улагања.
  • А има моћ да усмерава активности Б, а то је да електрично производно постројење изнајмљује А.
  • А је изложен променљивим приносима јер А има обавезу да апсорбује губитке или добије повраћај из уговора о закупу, што је значајна активност Б.
  • Б прима само фиксну накнаду.

Стога овде А мора да консолидује финансијске податке Б заједно са собом.

Концептуални пример

Пре превара са Енроном, амерички ГААП је за утврђивање контролног финансијског интереса у сврхе консолидације разматрао само субјекте са правом гласа са правом гласа (тј. Субјекте са већинском гласачком снагом). Међутим, контрола финансијског интереса може се постићи аранжманима који не укључују интересе са правом гласа.

Погледајмо пример Енрона, који је користио одређене аранжмане како би избегао консолидацију финансијских извештаја, чиме је ускратио кориснике финансијских извештаја да имају истинито и поштено стање у Енрону.

Рецимо да Енрон жели да изгради фабрику у коју треба да уложи капитал, рецимо 10 милиона долара. Сада, уместо да позајмљује новац и гради фабрику преко правног лица Енрон, за изградњу фабрике створило је још једно тело под називом Субјекат посебне намене (СПЕ).

Сада ће СПЕ отићи у банку и тражити зајам од 10 милиона долара. Енрон ће гарантовати зајам за СПЕ. Банка ће позајмити СПЕ-у 9,7 милиона долара (без улагања у капитал) на основу гаранције Енрона, а за балансно улагање капитала Енрон ће затражити од трећих лица која би била заинтересована за пројекат или придружене компаније Енрона да уложе 0,3 милиона долара.

У овом аранжману, улагање у капитал од 0,3 милиона долара је 100% ван Енрона и тиме би СПЕ постало неовисно од Енрона, па стога више не би требало да консолидује СПЕ у својим књигама. Али вредност улагања у капитал је мала у поређењу са трошковима пројекта (3% од 10 милиона долара), а Енрон финансира 97% посла гарантујући дуг. Отуда Енрон практично контролише СПЕ.

На тај начин, Енрон би лошу имовину могао преместити из биланса стања у СПЕ, па чак и књижити добитак од продаје имовине СПЕ-у (који је у суштини његова компанија).

Таквим аранжманима су неке компаније избегавале да пријављују лошу имовину и обавезе за које су одговорне и да одлажу извештавање о насталим губицима или пријављују добитке који су били илузорни.

Због тога је, због горе наведеног, концепт ентитета са променљивом каматом уведен као захтев за консолидацију, тако да заинтересоване стране могу видети фер слику о финансијским резултатима предузећа.

Контролно значење

Важно је одредити контролу како би се саставили консолидовани финансијски извештаји. Амерички ГААП предвиђа два модела за консолидацију контролних финансијских интереса, док МСФИ пружају један модел консолидације.

Промена статуса ентитета са променљивом каматом

Статус ентитета са променљивом каматом (ВИЕ) треба да се прегледа на крају сваке извештајне године или да се измени Уреди датум и време када се догоде одређени догађаји за поновно разматрање. Следећи догађаји треба да се прегледају ради утврђивања статуса ВИЕ:

  • Промена у структури ВИЕ кроз промену аранжмана / уговора, што је резултирало променом у квантитету ризичног улагања у капитал.
  • Промена удела ризика са којим се суочавају инвеститори путем промене у капиталу и структури дуга ентитета што резултира променом у изложености добицима / губицима који теку примарном кориснику.
  • Промена у променљивом поврату који је примани корисник примио од ВИЕ-а услед додатних активности које је предузео ВИЕ након почетног постављања структуре ВИЕ-а.
  • Промена добити / губитака ВИЕ-а услед промене у структури улагања или промене пословних активности ВИЕ-а, што је довело до незнатног процента приноса који тече примарном кориснику.

Закључак

У сврху консолидације, променљиви интерес мора бити идентификован, утврдити да ли је ентитет ВИЕ, идентификовати примарног корисника ВИЕ који ће објединити трансакције ВИЕ у својим књигама и на тај начин представити консолидоване финансије свих различитих правних лица која су под заједничком контролом како би заинтересоване стране могле да добију тачан поглед на финансијски положај предузећа као холистичког привредног субјекта.