АЦЦА вс ЦПА | Која квалификација је права за вас?

Разлика између АЦЦА и ЦПА

АЦЦА је кратки образац за Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа а овај курс нуди Удружење овлашћених рачуновођа, а кандидати који положе овај курс имаће вештине у опорезивању, ревизији, руковању рачунима, управљачком рачуноводству итд. док ЦПА је скраћеница од овлашћених јавних рачуновођа а овај курс нуди Краљевска повеља.

Током мог разговора за столом разговарало се о томе шта сте желели да постанете и можда би одговор стао код новинара, наставника, лекара или овлашћеног рачуновође. Раздобље! Крај разговора. А данас, ако некоме кажете да желите да постанете овлашћени рачуновођа, поставиће вас мноштво питања као што је који курс планирате да наставите даље, АЦЦА сертификат или ЦПА испит? Да ли ћете циљати да обоје учините у будућности? Ако сте збуњени својим плановима, дубоко удахните и читајте унапред.

Шта је АЦЦА?

АЦЦА или Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа је тело које признаје квалификацију ЦА. АЦЦА је глобално тело са седиштем у Глазгову, УК, које ради у интересу јавности како би осигурало да овлашћени рачуновође раде у складу са принципима и осигурава да се прописани прописи правилно поштују. АЦЦА нуди сертификат за овлашћено књиговодство, а испит познат као АЦЦА најпризнатији је у земљама Цоммонвеалтха.

Шта је ЦПА?

Амерички институт овлашћених јавних рачуновођа (АИЦПА) држи испит за овлашћеног јавног рачуновођу (ЦПА), који је признат широм света због своје компетентности. АИЦПА је највеће рачуноводствено тело на свету и свако ко жели да ради у САД-у или мора да ради са клијентима из САД-а захтева полагање испита који држи АИЦПА. 55 држава у САД-у добило је лиценцу за извођење испита са сертификатом ЦПА. Свака држава има своје захтеве за лиценцирање и образац испита, јер ниједно од њих не контролише ниједно централизовано тело.

АЦЦА вс ЦПА Инфограпхицс

Испитни услови за АЦЦА и ЦПА

АЦЦАЦПА
Да бисте се појавили на испиту, морате бити средњошколци. У случају вишег степена, можете тражити да вас изузму из радова за које сте већ студирали на основном нивоу.Да би се квалификовало за овај испит потребно је образовање које је еквивалентно до пет година. Критеријуми постављени за кандидата захтевају четворогодишњу диплому и по могућности магистериј који би требало да износи 120 до 150 сати кредита у домену пословног образовања.
АЦЦА пружа студијски материјал у облику водича и узорака радова које ће студенти пратити. Организација је укључена у процес припреме и пружа списак АЦЦА одобрених партнера за учење како би се осигурало да на испиту изађете у лепршавим бојама.ЦПА не предвиђа утврђени наставни план и програм који треба да прати кандидат. Не постоје књиге нити је постављен програм који би студент следио. Треба да се у потпуности ослања на комерцијалне курсеве за преглед који ће га водити да испуни испит.
Треба да дате 14 радова који су подељени у следећи формат. 9 радова основног нивоа и 5 радова стручног нивоа. Испитни радови су подељени у три обрасца питања, објективни тип, дужи тип и студије случаја.Испит је подељен на 4 дела финансијског рачуноводства и извештавања (ФАР), ревизије и атестирања (АУД), прописа (РЕГ) и пословног окружења и концепата (БЕЦ). На испиту се постављају питања са више избора са стимулацијом заснованом на задатку како би се проверили здрав разум и ИК кандидата. Поред тога, писменој комуникацији се даје важност у испитним радовима.

Зашто наставити АЦЦА?

Власници АЦЦА сертификата препознати су широм света, за разлику од ЦПА који је у пракси специфичан за САД. АЦЦА испити могу се покушати два пута годишње са више од 400 локација широм света, што олакшава кандидату да полаже испит са оближње локације. Власник АЦЦА не мора бити практично обучен код искусних рачуновођа и спреман је да започне своју каријеру након завршетка курса. Стога он не губи време на пракси и прескаче практично брушење од самог почетка.

АЦЦА регистрација је много једноставнији поступак од ЦПА и исплативија је. АЦЦА вас припрема за финансијску и управљачку улогу, што вам олакшава одабир каријере у различитим секторима и индустријама. АЦЦА квалификацију препознају послодавци, а студенти који су се онесвестили познати су по свом квалитету и изврсности, што послодавцима олакшава ослањање на њихове способности и знање док их запошљавају.

Зашто следити ЦПА?

АИЦПА је престижно тело и испит који се спроводи са високим поштовањем с обзиром на то да је то вероватно највиша квалификација коју је ЦА могао да постигне. Кандидати морају да испуњавају одређене критеријуме да би се квалификовали за испит и то осигурава одржавање квалитета професионалаца. Носилац квалификације ЦПА ужива предност запошљавања у јавном рачуноводству у америчким МНЦ-има, као и дозвола за обављање праксе у САД-у.

Постоје одређени послови које индустрија ограничава за квалификованог стручњака за ЦПА, попут покретања фирме са ЦПА или потписивање ревизорског извештаја компаније, што га чини цењеном професионалном дипломом за ЦА Ималац ЦПА сертификата мора да прође практичну обуку годину или две у складу са лиценцираним ЦПА, а то осигурава да кандидат има довољно праксе и створи велики број контаката у овој области пре него што се самостално запосли у овој индустрији.

Закључак

Верујем да то зависи од вашег избора каријерних улога и од тога у којој ћете се земљи запослити. Што се тиче мог посла, рекао сам вам две опције које постоје А и Б. Сада за коју да се одлучите ... желим вам сву срећу!